Ιταλία: Eισαγγελία της Biella διέταξε έρευνα για ανθρωποκτονία με εμβόλιο AstraZeneca

825
για ανθρωποκτονία με εμβόλιο AstraZeneca
Οι  ύποπτοι θάνατοι

Ο 57χρονος μουσικός στην Ιταλία

Η εισαγγελία της Biella διέταξε την προληπτική κατάσχεση παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, στο πλαίσιο έρευνας για ανθρωποκτονία – Η υπόθεση άνοιξε μετά τον θάνατο μουσικού το Σάββατο το βράδυ

Την προληπτική κατάσχεση περίπου 400.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca σε όλη την Ιταλία διέταξε η εισαγγελία της Biella, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Κι ενώ η κατάσχεση είχε ήδη δρομολογηθεί, η Ιταλία αποφάσισε να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου, μέχρις ότου υπάρξουν στοιχεία για τυχόν σύνδεσή του με τη δημιουργία θρομβώσεων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Reppublica, η έρευνα ξεκίνησε μετά τον θάνατο του μουσικού Sandro Tognatti, το Σάββατο το βράδυ, λίγες ώρες αφότου του χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η εισαγγελία διέταξε την προληπτική κατάσχεση της παρτίδας ABV5811 σε όλη την επικράτεια.

Όπως αναφέρεται, η παρέμβαση γίνεται εν αναμονή των αποφάσεων της δικαστικής αρχής και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι το μέτρο είναι προληπτικό, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τον εμβόλιο με τον θάνατο.

Ο μουσικός ήταν 57 ετών και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ενώ πέθανε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες αφότου έλαβε το εμβόλιο.

Η εισαγγελία επισημαίνει ότι η χρονική συνάφεια μεταξύ του θανάτου και της χορήγησης του εμβολίου, μαζί με την απουσία προηγούμενης ή συνακόλουθης παθολογίας δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης μεταξύ των δύο φαινομένων.

Οι αρχές αναμένουν το αποτέλεσμα της αυτοψίας για να αποκλείσουν τυχόν σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων και να προσδιοριστούν τα αίτια θανάτου.

Για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος, διατάχθηκε η κατάσχεση όλων των φιαλιδίων που ανήκουν στην παρτίδα που έλαβε ο μουσικός.

 

Στην Αυστρία σταμάτησε η χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο εξαιτίας θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής μίας 49χρονης νοσηλεύτριας.

Ένιωσε αδιαθεσία λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της. Έδωσε αγώνα να μείνει στη ζωή επί λίγες ημέρες, δίχως να τα καταφέρει.

Μία νεότερη συνάδελφός της, ηλικίας 35 ετών, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή.

Αναγκάστηκε να νοσηλευθεί, αλλά ευτυχώς βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Στην ίδια χώρα, αναφέρθηκαν δύο ακόμα περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα.

Η 60χρονη Δανή που πέθανε από θρόμβωση παρουσίασε “ιδιαίτερα ασυνήθιστα” συμπτώματα



Η 60χρονη Δανή που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 εμφάνισε “ιδιαίτερα ασυνήθιστα” συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Ο θάνατος δύο ανδρών στη Σικελία

Ένας 43χρονος αξιωματικός του Ναυτικού πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του.

Υπό παρόμοιες συνθήκες έχασε τη ζωή του και ένας αστυνομικός.

 

Υπέκυψε 18 ημέρες μετά το εμβόλιο.

Είχε, όμως, ήδη αρχίσει να νιώθει ήπια συμπτώματα μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Παρ΄όλ΄αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟ Υγείας επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19.

“Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί”, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ Υγείας Σουμία Σουαμινάθαν στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα “θρομβοεμβολικά γεγονόντα” που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.

“Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων”, δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας.

Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

“Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Μπόρις Τζόνσον: Ασφαλές το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι ασφαλές και ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ».

«Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών», τόνισε.

«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία».

Γιατί αποφάσισε αναστολή η  Ολλανδία

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

«Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca»κατά της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, μετέδωσε αργά χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσων ANP.

Η Νορβηγία, όπως η Ισλανδία ή η Δανία

Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το Σάββατο.

Η Νορβηγία, όπως η Ισλανδία ή η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Ακολούθησε η Βουλγαρία την Παρασκευή, η Ιρλανδία χθες και η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εκστρατεία της.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής παρόμοια περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο, το οποίο ωστόσο συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες.

Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Ισπανία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπως και πολλές άλλες χώρες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

“Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες”, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ισπανία ακολουθεί έτσι περίπου δώδεκα χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η διευθύντρια της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Μαρία Χεσούς Λάμας διευκρίνισε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως μια περίπτωση “εγκεφαλικής θρόμβωσης” διαπιστώθηκε στην Ισπανία προχθές, Σάββατο, και πως ήταν παρόμοια με εκείνες που εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε σήμερα πως οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και πως η ομάδα του των ειδικών θα συνέλθει αύριο για να μελετήσει την ασφάλεια του εμβολίου.

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.

Παράλληλα, στο  μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca  και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών: Στην αλυσίδα προστέθηκαν σήμερα το απόγευμα διαδοχικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με εκείνα της AstraZeneca.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελεί ερώτημα τί θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, εφόσον ανασταλεί η χορήγησή του: Πάντως, η απόσταση από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να δοθούν απαντήσεις.

Παράλληλα, η χώρα μας αναμένει μετά το πρώτο 15θήμερο του Απριλίου τις πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson και περί τα τέλη Μαϊου να έχουμε πλεόνασμα εμβολίων.

Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα.

Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται.

Περίπου 170.000 έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, για την ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων έχουν προγραμματιστεί συνολικά -και μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων- 352.000 ραντεβού.

Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 170.000 εμβολιασμοί.

Άρα περί τους 182.000 πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό με το Astrazeneca είναι πλέον “μετέωροι”.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεδριάσει αύριο όπως και εκτάκτως οπότε χρειαστεί, ευρισκόμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την επιστημονική επιτροπή του ΕΜΑ, του ευρωπαϊκού οργανισμού Φαρμάκων που διερευνά το θέμα. Μέχρι να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας