Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιές θα είναι οι 8 εξαιρέσεις

1580
απαγόρευση
Νίκος Χαρδαλιάς: Ο χρόνος δεν μετριέται με μέρες, αλλά με ώρες

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε το μέτρο ισχύει από αύριο (22/3/2020) στις 6 το πρωί και μέχρι τις 6 Απριλίου.

Η απαγόρευση δεν θα ισχύσει για το νοσηλευτικό προσωπικό, τους αστυνομικούς, το στρατό και το προσωπικό πολιτικής προστασίας.

 Οι εξαιρέσεις
  1. Μετάβαση από και προς την εργασία
  2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
  3. Σε κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκες
  4. Σε τράπεζα
  5. Κίνηση για παροχή βοήθειας
  6. Τελετή (κηδεία, γάμος, βάφτιση)
  7. Σωματική άσκηση ατομικά ή ανά δύο άτομα
  8. Σε κάθε όχημα θα επιτρέπεται μόνο ο οδηγός και ως ένα άτομο
  9. Μετακίνηση εφάπαξ σε μόνιμη κατοικία
 Υπάρχουν δύο τύποι εγγράφων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως θα υπάρχουν δύο τύποι εγγράφων.

Έγγραφο Α

Η πρώτη θα είναι η βεβαίωση του εργοδότη. Περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και τόπο εργασίας καθώς και την ώρα εργασίας του εργαζομένου.

Το έγγραφο αυτό θα δίνεται εφάπαξ από τον εργοδότη.

Έγγραφο Β

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν το έγγραφο τύπου Β:

Δηλαδή ένα έγγραφο όπου θα αναγράφεται το : Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, λόγος μετακίνησης.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους από αύριο:

Σημειώνεται πως αύριο οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στις δουλειές τους μόνο με υπεύθυνη δήλωση αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να φύγουν από αυτή με την βεβαίωση του εργοδότη (τύπου Α).

Τι δεν θα λειτουργεί:

Από αύριο δεν λειτουργούν παιδικές χαρές, πάρκα, μαρίνες, άλση και χώροι άθλησης, Θα υπάρξει περιορισμένη συχνότητα μέσων μαζικής μεταφοράς.

Λευτέρης Οικονόμου: Έλεγχοι με drones, ελικόπτερα – Αυστηρά πρόστιμα

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών. Θα υπάρξει ένας αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας. Οι ώρες είναι και θα παραμείνουν κρίσιμες», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για να τηρηθούν τα μέτρα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτίσει ειδικό υπηρεσιακό σχεδιασμό για όλη την επικράτεια. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ για όποιον παραβαίνει τους κανόνες και θα υπάρχουν και αυστηρότερες ποινές.

«Από αέρος θα γίνεται επιτήρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα. Στα διόδια θα πραγματοποιούνται πολύ αυστηροί έλεγχοι και όποιος πάει να περάσει χωρίς να επιτρέπεται θα υπάρχει μεταβολή και επιστροφή εκτός από τις ποινές που θα τους επιβάλλονται».

Forma.gov : Νέα ιστοσελίδα για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που η μοίρα μας εξαρτάται στην κοινωνική εμάς ευθύνη» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος προανήγγειλε την ύπαρξη νέας ιστοσελίδας στην οποία θα συμπληρώνεται η φόρμα η οποία θα επιτρέπει τις μετακινήσεις, όπου αυτές θεωρηθούν απαραίτητες.

Οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Ο νέος ιστότοπος http://forma.gov.gr θα περιλαμβάνει αναλυτικά οδηγίες ενώ θα περιλαμβάνει δύο τύπους εγγράφων και θα είναι διαθέσιμη από σήμερα το βράδυ.

Υφυπουργός Υγείας: Σημαντικό οι πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες και πως είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Δε υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές υγείας εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί και κάθε μέρα που περνάει προετοιμαζόμαστε ακόμα περισσότερο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα προστίθενται καινούργια υλικά, νέος εξοπλισμός στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», επισήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας