Ανοιχτό συνέδριο στη Λέσβο: «Ουτοπίες στη θάλασσα»

819
λέσβο

To Πλωτό Εργαστήρι Δράσης και Θεωρίας στη Θάλασσα, FLOATS (Floating Laboratory of Action and Theory at Sea), διοργανώνει ένα ανοιχτό στο κοινό συνέδριο για τη Θάλασσα με τίτλο «Ουτοπίες στη Θάλασσα: Καταφύγιο, Αντίσταση, Έρευνα» στη Λέσβο, από τις 13-15 Ιουλίου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να εξερευνήσει το πώς αντιλαμβανόμαστε την υδάτινη πατρίδα μας στο παρελθόν, το παρόν και για το μέλλον, με καταδύσεις σε θέματα όπως το περιβάλλον, το προσφυγικό, η εργασία και η πολιτική και να ανοίξει τη συζήτηση στο ευρύ κοινό.

Το FLOATS είναι μια πειραματική πλατφόρμα, με έδρα το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, αφιερωμένη στη διδασκαλία, την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη δημόσια συζήτηση για μια κοινωνική και πολιτικοποιημένη προσέγγιση της θάλασσας. Ενώνοντας ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές το FLOATS θα ταξιδέψει στις θάλασσες, σταματώντας σε διάφορα λιμάνια – κλειδιά και φιλοξενώντας μια σειρά από ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις.

1ος Σταθμός: ΛΕΣΒΟΣ | 13-15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 | Πλωμάρι & Μόλυβος
Ξεκινώντας από τη Μεσόγειο, η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή συνάντηση εξερευνά τις πρακτικές και θεωρίες της ουτοπίας στην θάλασσα και το πώς υπήρξε πάντα μια πλατφόρμα για πρόσφυγες, ταξιδευτές, επαναστάτες και ουτοπιστές.

Στόχος του συνεδρίου είναι να εντοπίσει τις ποικίλες αντιλήψεις- φαντασιακές ή ορθολογικές- της τέλειας κοινωνικής τάξης με αφετηρία την θάλασσα και να αναλογιστεί πώς αυτές, αφενός παραμένουν βασικές στην κατανόηση του συλλογικού μας παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος και, αφετέρου, πώς μπορούν να καθοδηγήσουν σήμερα την φαντασία και την κατανόηση της αυξανόμενα υδάτινης ζωής μας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα διερευνηθούν βρίσκονται οι θαλάσσιες ουτοπίες του παρελθόντος και του μέλλοντος, αλλά και οι σημερινές δυστοπίες των θαλασσών και των ακτών, από τα απόβλητα και την περιβαλλοντική καταστροφή, στις κρατικές επεκτάσεις στην θάλασσα και τα φουτουριστικά θαλάσσια καύσιμα, από τις “έγκλειστες” πρακτικές εμπορίου, εργασίας και αναψυχής στις πραγματικότητες των προσφύγων και ορυκτών εξορύξεων.

Οι συμμετέχοντες/ουσες είναι διακεκριμένοι/ες ακαδημαϊκοί ανθρωπολόγοι, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές/ριες από όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ:
Bridget Anderson (Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Μ. Βρετανία), Heath Cabot, & Salvatore Poier (Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, Η.Π.Α.), Michael Dodson-Σιφναίος (Αρχιτέκτονας / Καλλιτέχνης, Λέσβος), Marwa Elshakry (Πανεπιστήμιο Columbia, Η.Π.Α.), Sarah Green (Πανεπιστήμιο του Helsinki, Φινλανδία), Victoria Hattam (New School, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Βενετία Καντσά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα), Νικόλας Κοσματόπουλος (Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Λίβανος), Αλέξανδρος Κυριακάτος (Καλλιτέχνης, Λωζάννη-Ελβετία), Ilham Khuri Makdisi (Πανεπιστήμιο του Northeastern, Η.Π.Α.), Laura Liu (New School, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Amade M’Charek (Πανεπιστήμιο του Amsterdam, Ολλανδία), Daniela Melfa (Πανεπιστήμιο της Κατάνια, Σικελία / Ιταλία), Marie Muracciole (Κέντρο Τεχνών της Βηρυτού, Λίβανος), Ευτύχιος Παπαταξιάρχης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα), Lorenzo Pezzani και Charles Heller (Πανεπιστήμιο Goldsmiths, Λονδίνο), Abir Saksouk-Sasso (Αρχιτέκτονας, Dictaphone Group Βηρυτός), Nandita Sharma (Πανεπιστήμιο της Χαβάη, Η.Π.Α.), Radhika Subramaniam (New School, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Miriam Ticktin (New School, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Κωνσταντίνος Τοπουζέλης (Θαλάσσιες Επιστήμες, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
13 Ιουλίου | Πλωμάρι: Δημόσια Εργαστήρια
14 Ιουλίου | Πλωμάρι: Δημόσια Εργαστήρια
15 Ιουλίου | Μόλυβος: Ανοιχτή Εκδήλωση “Flows, Traces, Folds”

Η γλώσσα εργασίας του συνεδρίου είναι η Αγγλική. Μετάφραση στα ελληνικά θα υπάρχει μόνο στην ανοιχτή εκδήλωση. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή με ελεύθερη ηλεκτρονική εγγραφή (για εγγραφές: e-mail στο info@floatsea.org με μια σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων σας και αναφορά στις θεματικές του συνεδρίου που σας ενδιαφέρουν)

* Ρήτρα BDS: Οι συναντήσεις του FLOATS διεξάγονται υπό τις αρχές του κινήματος BDS (Boycott, Divestment, Sanctions / Μποϋκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις), το οποίο προέρχεται από την κοινωνία πολιτών της Παλαιστίνης και μάχεται για δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία των γηγενών Παλαιστινίων και σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με την κατοχή. Σε αυτό το πλαίσιο το FLOATS αρνείται κάθε συνεργασία με ακαδημαϊκούς θεσμούς του Ισραήλ, εκτός κι αν πρόκειται για μεμονωμένα άτομα από την περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας