Ανακαλύφθηκε δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης από τον δορυφόρο TESS

1096
κατοικήσιμος

Έναν εξωπλανήτη που θα μπορούσε να είναι ακόμα και κατοικήσιμος στο μέλλον ανακάλυψε ο δορυφόρος TESS, έκανε χθες γνωστό η NASA.

Η NASA έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι ο δορυφόρος TESS είχε ανακαλύψει έναν εξωπλανήτη με μέγεθος ίσo με τη Γη που βρίσκεται στη «κατοικήσιμη» ζώνη του άστρου του και ο οποίος θα μπορούσε να έχει νερό.

Ο πλανήτης, που ονομάζεται «TOI 700 d», είναι σχετικά κοντά στη Γη, μόλις 100 έτη φωτός μακριά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το TESS ταξινόμησε αρχικά εσφαλμένα το αστέρι, πράγμα που σήμαινε ότι οι πλανήτες του εμφανίζονταν μεγαλύτεροι και θερμότεροι από ότι στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, αρκετοί ερασιτέχνες αστρονόμοι, οι οποίοι συνεργάζονται με μέλη της ομάδας  του TESS, αναγνώρισαν το λάθος.

«Όταν διορθώσαμε τις παραμέτρους του αστεριού, τα μεγέθη των πλανητών του μειώθηκαν και συνειδητοποιήσαμε ότι ο εξωτερικός πλανήτης ήταν περίπου στο μέγεθος της Γης και στην κατοικήσιμη ζώνη», δήλωσε η Έμιλι Γκίλμπερτ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.Μένει να διαπιστωθεί από τι είναι φτιαγμένος ο εξωπλανήτης.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα με βάση το μέγεθος και τον τύπο του αστέρα για να προβλέψουν την ατμοσφαιρική σύνθεση και τη θερμοκρασία της επιφάνειας.

Όπως εξηγεί η NASA σύμφωνα με ένα από τα μοντέλα της, ο πλανήτης καλύπτεται από ωκεανούς με μια «πυκνή ατμόσφαιρα που κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα παρόμοια με αυτή που υποψιάζονται οι επιστήμονες ότι περιβάλλουν τον Άρη όταν ήταν νέος».

Ο εξωπλανήτης d είναι κοντά στο μητρικό αστέρι, που σημαίνει ότι η μία πλευρά του βλέπει πάντα το αστέρι, όπως συμβαίνει με τη Σελήνη και τη Γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας