Ανίερος συντηρητισμός

διαστροφές
Όσο λοιπόν κι αν θέλουμε να σεβαστούμε τις όποιες απόψεις της εκκλησίας, ο τρόπος που επέλεξαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης.
Είναι γεγονός ότι τα δικαιώματα των πολιτών δεν είναι δεδομένα. Ότι η προσπάθεια για την προστασία τους είναι -και πρέπει να είναι- καθημερινή όπως και οι μάχες για την κατοχύρωση και την διεύρυνσή τους. Και επίσης, εκ παραλλήλου, είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να μιλάς για δικαιώματα χωρίς να σέβεσαι τον συνομιλητή σου και βασικούς κανόνες του διαλόγου.
Οι αφορισμοί λοιπόν όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά πρέπει εξαρχής να απορρίπτονται. Το ίδιο και τα αναθέματα που μόνο στόχο έχουν τον εξοβελισμό της ουσίας και την κυριαρχία της μονομέρειας και του φανατισμού, δηλαδή τελικά της άρνησης του διαλόγου και των δικαιωμάτων.
Όσο λοιπόν κι αν θέλουμε να σεβαστούμε τις όποιες απόψεις της εκκλησίας, ο τρόπος που επέλεξαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης. Η αναφορά λόγου χάριν των Ιεραρχών σε “ανεξέλεγκτο δικαιωματισμό” για να αντιπαρατεθούν στο δικαίωμα ενός πολίτη να μην αισθάνεται ξένος με το σώμα του και η έκκληση τους να αποσυρθεί ως… διχαστικό το νομοσχέδιο δεν προάγουν την συζήτηση κι ούτε βοηθούν την πνευματική μας… ανόρθωση όπως προσχηματικά διατείνονται.
Το ίδιο προσχηματικές είναι και οι αναφορές στη όντως χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη για “επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό”. Γιατί τέτοιες αναφορές, για να είναι πειστικές και όχι παραπλανητικές, πρέπει να γίνονται πέρα από συγκυριακές σκοπιμότητες: Όχι όταν θίγονται τα καλά και συμφέροντα των Ιεραρχών, η αντίληψή τους ότι μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους στο πολιτικό προσωπικό και δια αυτού στην κοινωνία.
Απλά πράγματα: Οι δεσποτάδες -αλλά και οι αγιορείτες- γνωρίζουν γράμματα. Γνωρίζουν λοιπόν ότι δεν έχουν δίκιο στα όσα λένε για την αλλαγή φύλου ανηλίκων. Γιατί δεν θα γίνεται με “μια απλή αίτηση εφήβων”. Αλλά θα χρειάζεται πέρα από τη βούληση των παιδιών, η σύμφωνη γνώμη των γονέων και η γνωμοδότηση επιστημονικής επιτροπής. Αλλά αυτά, που είναι η ουσία, καμώνονται ότι τα αγνοούν.
Γιατί το διακύβευμα είναι να μην θιγεί ο ακραίος συντηρητισμός τους και κατ’ επέκταση η εξουσία τους. Και σε αυτό οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας και όχι των πιστών, συναντούν τους ακροδεξιούς λομπίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Γεωργιάδη μέχρι τον Βορίδη.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας