Αμμόχωστος: Πικ-νικ Ερντογάν πάνω στους τάφους-Άφαντη Αθήνα και στον Γ΄Αττίλα

891
Αμμόχωστος

Την τρίτη εισβολή στην Κύπρο ετοιμάζει την Κυριακή η Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα πάει στα Βαρώσια για να δείξει ποιός κάνει κουμάντο στη Κύπρο. 

Οι ανύπαρκτες αντιδράσεις από την Ελλάδα στο νέο εξευτελισμό και οι μηδενικές από την Κυπριακή Δημοκρατία δείχνουν ότι ο ελληνισμός, όπως τον εκφράζουν τα κατεστημένα συμφέροντα, δέχεται και αυτήν την ιταμή πρόκληση σχεδόν ως κεκτημένο της Τουρκίας.

Ήδη από την παρασκευή στα κατεχόμενα έχει μεταβεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή για το περίφημο πικ-νικ που θα κάνει με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ στα Βαρώσια.

Μια συμβολική κίνηση, που σκοπό έχει να προβάλλει παντού τη σταδιακή προσάρτηση της πόλης στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από 8 υπουργούς του και το συνέταιρο του στην κυβέρνηση, τον Πρόεδρο του κόμματος εθνικιστικής δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι αρχές του ψευδοκράτους έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή, ώστε να φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.

Ακόμα χειρότερα, αναμένεται ότι με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις για άνοιγμα και άλλων σημείων της πόλης και θα δοθούν για χρήση και άλλες λεωφόροι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πικ-νικ πάνω από ομαδικούς τάφους.

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να επισκεφθεί την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και οι κατοχικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή, μια συγκλονιστική ιστορία που παραπέμπει στην ύπαρξη ομαδικού τάφου στην περιοχή αποκαλύπτεται σήμερα, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Πρόκειται για την περίπτωση 11 Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι βρίσκονταν σε σπίτι στην κάτω Δερύνεια όταν Τούρκοι στρατιώτες τους πήραν και αφού τους οδήγησαν σε χωράφι με ανοικτό λάκκο τους εκτέλεσαν. Ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, ηλικίας το ένα 5 ετών, το δεύτερο 12 ετών, το τρίτο 9 ετών και τα άλλα δύο 3 ετών. Υπάρχει επίσης ακόμα ένας ανήλικος 15 ετών. Ήταν όλοι άμαχοι και γυναικόπαιδα. Μέχρι σήμερα βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, με τις πληροφορίες για την ύπαρξη του ομαδικού τάφου τους να είναι συγκεκριμένες για περιβόλι στον Άγιο Μέμνονα. Μέχρι σήμερα όμως η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου, την οποία ο τουρκικός στρατός είχε ορίσει ως στρατιωτική περιοχή. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανόν αύριο να περάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Τάγιπ Ερντογάν στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα για πραγματοποίηση “πικ-νικ“. Πάνω από τους ομαδικούς τάφους παιδιών και αμάχων οι οποίοι εκτελέστηκαν ομαδικώς από μέλη του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής και κάποιες ακόμα μέρες μετά την κατάληψη της πόλης του Ευαγόρα. Πέραν όμως αυτού, πλέον με τις παράνομες ενέργειες που γίνονται υπάρχει περίπτωση να χαθούν στοιχεία, δυσκολεύοντας το έργο ανεύρεσής τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας, η περίπτωση αυτή, η οποία είναι χαρακτηριστική των σφαγών που έγιναν από τον τουρκικό στρατό τόσο εντός της πόλης, όσο και στην περιοχή γνωστής ως “Περβόλια της Πέρτζενας“, αφορά πέντε ενήλικες άμαχους, ένα ανήλικο αγόρι και πέντε παιδιά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περίπτωση των Ανδριάνα Κυριάκου 56 ετών, Κυριάκου Γιωργαλλή 51 ετών, Ιωνά Σάββα 58 ετών, Ανδρονίκης Σάββας 56 ετών, Ανδρέα Κυριάκου 5 ετών, Κίκας Κυριάκου και Μαρίας Κυριάκου 3 ετών (δίδυμες), Κούλας Αναστασίου 12 ετών, Χριστάκη Ανδρέου 9 ετών, Σωτήρας Ανδρέου 34 ετών και Τάσου Ανδρέου 15 ετών. Σύμφωνα με τις αναφορές και τις μαρτυρίες που υπάρχουν, η εκτέλεσή τους έγινε σε περιβόλι κοντά στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα. Σοκάρει η μαρτυρία γυναίκας, η οποία εκ θαύματος διασώθηκε όταν τραυματίστηκε και προσποιούμενη τη νεκρή διέφυγε τρέχοντας από τα περβόλια μέχρι που έφτασε στις ελεύθερες περιοχές και διασώθηκε από δύο Ελληνοκύπριους στρατιώτες. Στη σχετική κατάθεσή της στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“(…) Μετά τρία τέταρτα περίπου μας έπιασαν όλους και μας ωδήγησαν εις ένα περβόλι το πρώτον προς τον Άγιο Μέμνωνα. Μας εχώρισαν 2-2 μας επήραν κοντά στο λάκκον της μηχανής όπου είχεν ένα τσιατίρι και άρχισαν να μας πυροβολούν. Εγώ μόλις άκουσα την πρώτην ριπήν, έπεσα χαμαί διότι επληγώθηκα εις την αριστερήν ωμοπλάτην με τρεις σφαίρες. Ήμουν ζωντανή αλλά επροσποιήθηκα την πεθαμένην. Εκεί ερρίξαν πολλούς πυροβολισμούς και εσκοτώσαν όλους όσους μας επήραν εκεί ως και τα μωρά. Μετά έφυγαν οι Τούρκοι. Δηλαδή, εκεί εσκοτώθηκαν η πεθερά μου, ο πεθερός μου, ο κ. Σαββής με την γυναίκα του η κ. Θεοδώρα, η κουνιάδα μου – με τα μωρά της Κούλλα, Τάσον και Τάκην. Εκεί έμεινα κρυφτή ως και 10 λεπτά που έφυγαν οι Τούρκοι και παρ’ όλον που είχα αιμορραγία, εσηκώστηκα και έφυγα. Επρόσεξα ότι η κ. Θεοδώρα ήταν που κάτω στην πορτοκαλιά και μου εμίλησεν. Της είπα νάρτη μαζί μου και μου είπεν: ‘’Δεν μπορώ’’. Δεν είδα που ήταν πληγωμένη. Όλοι άλλοι ήταν πεθαμένοι ως και τα μωρά. Η πεθερά μου ήταν ζωντανή και με ακολούθησεν ως την άκρη του περβολιού, αλλά έμεινεν εκεί διότι εξαντλήθηκεν και δεν μπορούσεν να με ακολουθήση. Την εγκατέλειψα εκεί και συνέχισα όλον περβόλια. Θα πέρασα 25-30 περβόλια και έφθασα στο τελευταίον περβόλι οπότε ηύρα ένα χωράφι που υπήρχαν θαμωνιές (μπάλες). Εκεί εξαντλήθηκα και άρχισα να χάνω τις δυνάμεις μου, οπότε κατά καλήν μου τύχην επερνούσαν δύο στρατιώτες δικοί μας πάνω στην μοτοσικλέτταν, με είδαν, με έβαλαν πάνω στην μοτόραν και με επήραν εις το φυλάκιον τους μου έδωσαν νερό, με ετύλιξαν μές σε μια πατανία και με έβαλαν μέσα σε ένα λαντ-ρόβερ και με έφεραν στην Ορμήδεια. Εκεί έτυχα των Πρώτων Βοηθειών και ακολούθως μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο Λάρνακας…” (…).

Φωτίου: Βάναυση πρόκληση στις οικογένειες

Τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επίσης και για άλλες περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που εκτελέστηκαν από τον τουρκικό στρατό, έθεσε το κυπριακό μέσο ενώπιον του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, ο οποίος επιβεβαίωσε.

Όπως είπε, μια άλλη τραγική διάσταση των τελευταίων εξελίξεων για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί η ύπαρξη μαζικών χώρων ταφής Ελληνοκυπρίων πολιτών και στρατιωτών που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό τον Αύγουστο του 1974. Πρόκειται, όπως είπε, στην πλειοψηφία τους για υποθέσεις αγνοουμένων που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι καθώς και κλινήρεις που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν όπως επίσης γυναίκες και παιδιά.

“Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι θα παρευρεθεί σε πίκνικ στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελούν μια απάνθρωπη, βάναυση πρόκληση προς τις οικογένειες των αγνοουμένων, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν στην περιοχή μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Η κατοχική δύναμη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα εμποδίζει τις προσπάθειες διευκρίνισης της τύχης των αγνοουμένων προφασιζόμενη ότι τάχατες η περιοχή αποτελούσε στρατιωτική ζώνη”, δήλωσε ο κ. Φωτίου. Τόνισε ακόμα ότι οι προγραμματιζόμενες ενέργειες του Ερντογάν στην Αμμόχωστο αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την αρνητική και απάνθρωπη στάση της κατοχικής δύναμης στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων.

Είναι αδιανόητο η διεθνής κοινότητα να παραγνωρίζει και να αγνοεί τέτοιου είδους προκλήσεις και συμπεριφορές που δυναμιτίζουν τα θεμέλια της διεθνούς νομιμότητας και πολιτισμού“, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας