«Αλχημείες», στις προβλέψεις Κομισιόν για δημόσιο χρέος, ανεργία, κλπ στην Ελλάδα…

1959
δεκέμβρης

Γνωρίζω ότι τα νούμερα και οι ασκήσεις υπολογισμού του δημόσιου χρέους, της ανεργίας  κλπ κουράζουν τους αναγνώστες, αλλά δυστυχώς με το παιχνίδι των αριθμών, διαμορφώνονται πλασματικές εντυπώσεις, για να απλωθεί η σκιά, επί της πραγματικότητας. Έτσι «παίζουν» τα  ΜΜΕ με την «πανδημία», την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έτσι παίζει και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ με την ύφεση, στην Ελλάδα. Θα υποστηρίξω λοιπόν, ότι οι τύποι πουλάνε νούμερα, όπως οι πλανόδιοι οπωροπώλες πουλάνε καρπούζια, για να κρύψουν το απόλυτο αδιέξοδο της (εντός ευρώ) ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα κοινωνίας… Δυστυχώς, παρά τα όσα ρομαντικά-μεταφυσικά,  ακούγονται τελευταία, άνθρωπος και οικονομία δεν μπορούν να διαχωριστούν….

Παρόλο που η ΚΟΜΙΣΙΟΝ προβλέπει (σημειωτέον) στο θετικό σενάριο, για την Ελλάδα, ύφεση -9,7% του ΑΕΠ, την υψηλότερη (όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά και στην Ε.Ε.)  έλλειμμα γενικής κυβέρνησης κατά -6,4% και πτώση  των επενδύσεων κατά -30%, φαίνεται ότι οδηγείται σε αλχημείες για το δημόσιο χρέος και την ανεργία, με προφανή  σκοπό να κρύψει (ότι σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις) η χώρα, τινάζεται στον αέρα.

Μας λέει ότι το δημόσιο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης από 176,6% θα πάει στο 196,4% του ΑΕΠ και παραμένει μάλιστα βιώσιμο!!!  Όμως αυτό το νούμερο για να προκύψει, προϋποθέτει  μηδενικό έλλειμμα και θετικό πληθωρισμό τουλάχιστον 1,2% (εφ όσον υπολογίσουμε όπως  ο οργανισμός δημόσιου χρέους το ονομαστικό ετήσιο επιτόκιο του χρέους με 1,6% περίπου). Και που πάει το δημόσιο έλλειμμα;  Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ υπολογίζει λοιπόν χωρίς δημόσιο έλλειμμα κλπ, μέχρι το κράτος να φάει τα σωθικά του, ότι αποθεματικά έχει κλπ…..

Για να δούμε την πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης, που περιέρχεται η χώρα, από πλευράς δημόσιου χρέους, πρέπει να υπενθυμίσουμε τον Διαχωρισμό Κεντρικής Κυβέρνησης και Γενικής Κυβέρνησης. Στο κατά Μάαστριχτ μετρούμενο Δημόσιο Χρέος, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης,  δεν λαμβάνεται υπ όψιν ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός, αν π.χ. το κράτος δανειστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία 10 δις, και τα ξοδέψει, αυτό δεν καταμετράται….

Ποιά είναι λοιπόν η πραγματική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από την ύφεση που προβλέπεται; Αν υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (το πιθανότερο  θα είναι αρνητικός),  η ύφεση 9,7% -όπως προβλέπει η Κομισιόν και το Δημόσιο Έλλειμμα παραμείνει στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας 4%, τότε το Δημόσιο Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης από περίπου 185% (185% και όχι 176,6%  επειδή εδώ καταγράφεται ο δανεισμός από ασφαλιστικά ταμεία κλπ) γίνεται αυτόματα  210%… Τώρα που θα κάτσει η μπίλια της ρώσικης ρουλέτας είναι αλλού παπά ευαγγέλιο…. ή αν θα φαγωθούν τα πάντα…. Ή αν θα φάμε στο τέλος, ο ένας τον άλλον….

Η ανεργία, εδώ είναι η μεγαλύτερη πλάκα, κατά την ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα ανέλθει μόνο κατά 2,6% και από 17,3% το 2019 θα φτάσει στο 19,9%. Δώστε βάση στο νούμερο 19,9% και όχι 20%, γιατί το 2 μπροστά χτυπάει, όπως βάζουνε το καρπούζι 49,99 σεντς και όχι 50……, αυτή είναι η ΚΟΜΙΣΙΟΝ .  Οι τύποι πουλάνε νούμερα, όπως οι πλανόδιοι οπωροπώλες πουλάνε καρπούζια.

Προσωπικά δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις, αλλά σημειώνω ότι χθες ο ΣΕΒ προέβλεπε ανεργία  28%….

Σύμφωνα με την  ανάλυση επικαιρότητας του ΚΕΠΕ για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις της επιδημίας από τους Γ. Σώκλη και Ν. Ροδουσάκη:   https://www.kepe.gr/images/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82_2-2020.pdf     :

Για κάθε €1 δισ. απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση):  μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου €1,076 δισ.,  μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους, δηλαδή μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, και  μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61%.

Αν κάνουμε την υπόθεση ότι ο μόνος κλάδος που θα υποστεί μείωση είναι ο τουρισμός (δεν λαμβάνουμε υπ όψιν κανένα άλλο παράγοντα θετικό ή αρνητικό) και  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειωθούν κατά 2/3 (είναι 18 δις και κάτι για το 2019 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) δηλαδή χαθούν 12 δις, τότε το ΑΕΠ μειώνεται κατά  13 δις η 6,85% ύφεση, και η απασχόληση κατά 320.000 περίπου η 7,32%.…. Το σενάριο  αυτό είναι πολύ καλό σε σχέση με της ΚΟΜΙΣΙΟΝ.  Πως όμως προβλέπει ΚΟΜΙΣΙΟΝ την αύξηση της ανεργίας; και μάλιστα μόνο κατά 2,6%…. με ύφεση 9,7%;

Υπενθυμίζω ότι άλλες παλαιότερες, αναλύσεις (μία του ΙΟΒΕ, και μία του ΚΕΠΕ), δίνουν στον τουριστικό κλάδο έναν πολλαπλασιαστή από 2,2 έως 2,6 , (δηλαδή ότι ένα δις ταξιδιωτικών εισπράξεων δημιουργεί 2,2 δις  έως 2,6 δις ΑΕΠ). Ενώ αυτή η ανάλυση, που χρησιμοποιείται παραπάνω στο παράδειγμα, υπολογίζει με έναν πολλαπλασιαστή λίγο πάνω από την μονάδα. Η Ελλάδα είναι σχετικά καθυστερημένη οικονομία και έχει πολλές εισαγόμενες εισροές στον κλάδο, κάτι που μάλλον δεν λαμβάνουν υπ όψιν οι άλλες μελέτες. Ως εκ τούτου, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί το παράδειγμα για την ανεργία, είναι ότι υπερεκτιμάει τον τουρισμό.

Δυστυχώς, η έννοια της αποικίας χρέους ολοένα και βαθαίνει στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης με μέσο την επιδημία,  φέρνει την οικονομία και την κοινωνία στα «μέτρα του». Η ζούγκλα στην αγορά εργασίας από την αύξηση της ανεργίας θα γίνει απόλυτη, η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τα όποια εργατικά κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα  έχουν ανασταλεί, η μικρή επιχείρηση δύσκολα θα επιβιώσει, η συγκεντροποίηση κεφαλαίου θα ενταθεί, ενώ θα ξεπουλήσουν ότι μπορούν από δημόσια περιουσία.

Το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία αν δεν πάρουμε πολύ νερό μαζί μας. Το νερό  είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από την απαλλαγή από το άχθος του Χρέους, την Δραχμή, και την ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και της Δημοκρατίας. Όποιος προσμένει  στην αλληλεγγύη της Ε.Ε., ή ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί από τις δυνάμεις του ελεύθερου εμπορίου και διεθνούς αγοράς, από τις ξένες επενδύσεις κλπ, μπορεί να επισκεφτεί ένα φρενοκομείο και δυστυχώς το μεγαλύτερο πολιτικό φρενοκομείο, η πολιτικό νηπιαγωγείο, ό,τι θέλετε διαλέγετε ως χαρακτηρισμό,  είναι σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο… . Μπορείς να ακούσεις ότι θέλεις εκεί μέσα, εκτός από λύσεις για τα προβλήματα του λαού και της χώρας…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας