«Αθεράπευτα… αισιόδοξος;»

ελληνισμού
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του οµάδα, ο πρωθυπουργός, παρουσίασε την οικονοµική κατάσταση της χώρας, για ακόµα µια φορά, σε ανοδική πορεία  τονίζοντας πως «Η απόδοση της οικονοµίας και η υπέρβαση των στόχων του προγράµµατος, µας επιτρέπουν να προχωρήσουµε και φέτος στην διανοµή του κοινωνικού µερίσµατος, για την στήριξη των πιο αδύναµων και ευάλωτων κοινωνικών οµάδων…». Νοµίζω πως και ο πιο ανίδεος στα οικονοµικά αντιλαµβάνεται πως είναι άλλη µια επικοινωνιακή πρακτική του Αλέξη Τσίπρα και γενικότερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσπαθούν να πείσουν πως η εφαρµογή των πιο σκληρών µνηµονιακών µέτρων, που δεν έχουν ταίρι σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είναι για το καλό της χώρας της ανάπτυξης και εντέλει της κοινωνίας. Και αυτή η επικοινωνιακή πρακτική φυσικά στηρίζεται και στην κοκοροµαχία πρωτίστως µε την αξιωµατική αντιπολίτευση, όπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος εφαρµόζει ή θα εφάρµοζε καλύτερα το µνηµόνιο που έχουν από κοινού ψηφίσει και στο σεκόντο οι… λοιπές δηµοκρατικές δυνάµεις!
Τα επίσηµα νούµερα όµως, της περαιτέρω υπερχρέωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και της αυξανόµενης φτωχοποίησης, διαψεύδουν τα πιο επίσηµα χείλη της χώρας. Και την καρικατούρα αυτή συµπληρώνουν οι δηλώσεις των αρµόδιων υπουργών της Οικονοµίας Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, οι οποίοι καυχιόνται πως έχουν επιβάλει την φορολεηλασία στα µεσαία στρώµατα για να «προστατέψουν» τα χαµηλά εισοδήµατα, τα οποία τα έχουν οδηγήσει στην πενία µε κατασχέσεις λογαριασµών και πλειστηριασµούς των περιουσιακών τους στοιχείων και δη της πρώτης κατοικίας. Εδώ βέβαια το κίνηµα κατά των πλειστηριασµών λαϊκής περιουσίας,  σε όλη τη χώρα, έχει ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών που θέλουν να προχωρήσουν «χθες» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί.
Είναι γνωστό πως 2 στους 3 συµπολίτες µας αδυνατούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσµες οφειλές τους σε δηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία, κοινωφελείς επιχειρήσεις και τράπεζες. Τα όποια έσοδα αξιοποιούνται για την παράλογη αποπληρωµή του δυσβάστακτου δηµόσιου χρέους που είναι στα 320 δις ευρώ, ενώ ελάχιστα κινούνται προς την κατεύθυνση του κοινωνικού κράτους τα οποία τα µεγέθη τους δεν είναι καν µετρήσιµα.  Με τη µαύρη τρύπα του χρέους να είναι η θηλιά που σφίγγει η τρόικα τη χώρα και τους πολίτες της και µε τις ακόµη µεγαλύτερες απαιτήσεις της για το κλείσιµο της τρίτης αξιολόγησης-παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης- είναι σίγουρο πως η µείωση του αφορολογήτου στο µισό θα επιβληθεί ίσως και στις αρχές του 2019. Και όλοι βιώνουµε τις επιπτώσεις της επιβαλλόµενης φορολογικής πολιτικής µε την αύξηση των συντελεστών σε µισθωτούς, επαγγελµατίες, µικροµεσαίους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές ακολουθούν κι αυτές ανοδική πορεία.
Βέβαια αν θες να το παίζεις «αθεράπευτα… αισιόδοξος» προκρίνεις τα κοινοτικά κονδύλια όπως το ΕΣΠΑ (ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει), τους ξένους επενδυτές, τις πεντάµηνες συµβάσεις που µειώνουν τεχνικά την ανεργία, και το µοίρασµα του κοινωνικού µερίσµατος, αποσιωπώντας τη δραστική µείωση µισθών και συντάξεων, την πραγµατική ανεργία, τη φοροεπιδροµή και τις κατασχέσεις στα λαϊκά εισοδήµατα, την εκποίηση των στρατηγικών δηµόσιων τοµέων (ρεύµα, νερό, λιµάνια, αεροδρόµια, σιδηρόδροµους).
Αν δεν απαγκιστρωθεί η χώρα από την ΕΕ και τις παράλογες απαιτήσεις της για το µη βιώσιµο χρέος και δεν επιστρέψει σε εθνικό νόµισµα µε ένα ρεαλιστικό ριζοσπαστικό πρόγραµµα υπέρ του κοινωνικού συνόλου δεν υπάρχει δυστυχώς καµία θετική προοπτική!
*Η Λ. Αµµανατίδου είναι µέλος του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας και πρ. βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης.
 Πηγή: karfitsa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας