Αίσχος: Απόβαση ισραηλινών δυνάμεων στην Κύπρο, εκθέτει σε κινδύνους το νησί

3169
κύπρο

Ως την μεγαλύτερη άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Κύπρο από ισραηλινές δυνάμεις και σίγουρα την μεγαλύτερη άσκηση χερσαίων δυνάμεων εκτός Ισραήλ, περιγράφουν τα ισραηλινά ΜΜΕ την αεραπόβαση πάνω από 400 Ισραηλινών στρατιωτών στελεχών της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων  Egoz (Yehidat Egoz) η οποία ανήκει στην Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Oz.
Οι άνδρες της επίλεκτης μονάδας ασκήθηκαν στην Κύπρο για μια εβδομάδα (!) χρησιμοποιώντας 10 ελικόπτερα UH-60A/L «Yanshuf» και ειδικά οχήματα HMMWV τα οποία μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ στην Κύπρο.  
Στην άσκηση έλαβαν επίσης μέρος επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα του Ισραήλ, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη τα οποία συνόδευσαν τα μεταφορικά μέσα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνασκήθηκαν βέβαια με δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, με αιχμή του δόρατος τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Καταδρομείς και ΟΥΚ).
Οι άνδρες της Yehidat Egoz μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από το Ισραήλ με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J-30 «Shimshon» στην αεροπορική βάση της Πάφου.
Σε ότι αφορά την  ειδική ομάδα Egoz είναι μια μονάδα αντι-ανταρτικών επιχειρήσεων, αναγνώρισης και ταχείας δράσης, η οποία δημιουργήθηκε με την σημερινή της μορφή το 1995 για την αντιμετώπιση της Hezbollah στο Νότιο Λίβανο.
Η μονάδα αυτή συμμετείχε και στις επιχειρήσεις του πολέμου του 2006 στο Λίβανο στην μάχη του Maroun al-Ras. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2014, κατά την διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge των Ισραηλινών δυνάμεων στην Λωρίδα της Γάζας, οι άνδρες της Yehidat Egoz πραγματοποίησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον της Hamas.
Ορισμένοι θέλουν να εμφανίσουν την άσκηση-απόβαση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων ως προειδοποίηση, τάχα, εναντίον της νέας τουρκικής επιχείρησης κατά της Κύπρου, ενώ στην πραγματικότητα αφορά άσκηση ετοιμότητας για δράση εναντίον Παλαιστινίων ή δυνάμεων της Hezbollah και της Συρίας και άλλων αραβικών στόχων.
Η Κύπρος με τέτοιου είδους ασκήσεις εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας