Έφυγε στα 82 της η Λατινοαμερικάνα μαρξίστρια θεωρητικός Μάρτα Χάρνεκερ

1330
έφυγε

Έφυγε από τη ζωή, μετά από μάχη με τον καρκίνο, η θεωρητικός του μαρξισμού Μάρτα Χάρνεκερ, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Βανκούβερ του Καναδά.

Η αυστριακής καταγωγής Μάρτα Χάρνεκερ γεννήθηκε στη Χιλή το 1937 και σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες. Το 1960 επισκέφτηκε την Κούβα, όπου μόλις είχε θριαμβεύσει η Επανάσταση και εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τον Μανουέλ Πινέιρο, ηγετικό στέλεχος του κουβανέζικου αντάρτικου.

Συνεχίζοντας τις σπουδές της στο Παρίσι, γνώρισε τον Λουί Αλτουσέρ και τη δική του αντίληψη για τον μαρξισμό, που την αποδέχτηκε και τη χρησιμοποίησε ως βάση για το συγγραφικό της έργο αργότερα.

Επιστρέφοντας στη Χιλή το 1968, υπήρξε στέλεχος του αριστερού μετώπου Λαϊκή Ενότητα που ανέδειξε πρόεδρο της χώρας τον Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Το 1973, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ, διέφυγε στην Κούβα, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του ερευνητικού κέντρου Λατινοαμερικάνικη Λαϊκή Μνήμη (Memoria Popular Latinoamericana – MEPLA).

Στα 2004-2011 έζησε στη Βενεζουέλα, ως σύμβουλος του προέδρου Τσάβες, και τα επόμενα χρόνια διέμενε στο Βανκούβερ του Καναδά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας