Έφυγε από τη ζωή ο Νάνι Μπαλεστρίνι

1223
νάνι

Μία από τις πιο σημαντικές φωνές της ποίησης, της διανόησης και της πολιτικής στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Νάνι Μπαλεστρίνι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Ποιητής, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ο Νάνι Μπαλεστρίνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1935. Από νωρίς συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρωτοποριακές κινήσεις της ιταλικής λογοτεχνίας και σε μαχητικά έντυπα των νέων ιδεών, όπως τα θρυλικά «Il Verri», «Quindici», «Alfabeta», «Zoom» και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του λογοτεχνικού κινήματος «gruppo 63», που συγκόμιζε τη μαχητικότητα του πολιτικού, μαρξιστικού, λόγου με τη γλωσσική και δομική εξερεύνηση του εκφραστικού κώδικα του στρουκτουραλισμού.

Στα έργα της σημαντικής αυτής πρωτοποριακής κίνησης αποτυπώθηκαν οι κοινωνικές μεταβολές της ιταλικής κοινωνίας στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όπως και οι πολιτικοί αγώνες για τον μετασχηματισμό των κοινωνικών δομών και της εργασίας, περνώντας από την ταραγμένη περίοδο των «μολυβένιων χρόνων» της τρομοκρατίας και της πολιτικής σύγκρουσης.

Από το 1969 συνεργάστηκε με τον Τόνι Νέγκρι στην οργάνωση Potere Operaio (Εργατική Εξουσία) και στη συνέχεια στην Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία).

Στο πογκρόμ της 7ης Απριλίου 1979, που οργανώθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες μετά την απαγωγή και δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, ο Μπαλεστρίνι, μαζί με τον Νέγκρι και άλλους διανοούμενους, συνελήφθη και κρατήθηκε αυθαίρετα χωρίς δίκη.

Κατέφυγε στη Γαλλία έπειτα από μία περιπετειώδη πορεία μέσα από τα βουνά και επέστρεψε στην Ιταλία το 1984, όταν αποδείχθηκε η κρατική σκευωρία και αποσύρθηκαν, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οι κατηγορίες εναντίον του.

Ο Νάνι Μπαλεστρίνι παρέμεινε ως τα στερνά του ένας στρατευμένος στη διανόηση και τα κινήματα, ένας ακάματος αγγελιοφόρος της ανάγκης για διαρκή ανανέωση των ιδεών και της πολιτικής πράξης, σε ένα κοινό αισθητικό και πολιτικό πρωτοποριακό πλαίσιο, που ο συγκερασμός τους είναι αναγκαίος για τη διάπλαση της ελεύθερης και ισότιμης κοινωνίας του μέλλοντος.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του, Furiosi (Απρόβλεπτες Εκδόσεις 2018), Καρμπόνια (Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2017), Σάντοκαν (Βιβλιοπέλαγος 2017), Τα θέλουμε όλα (Στοχαστής 2006) και Αόρατοι (Βιβλιοπέλαγος 2005).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας