Έφυγε ένας μεγάλος της Αριστεράς, από τους τελευταίους μιας ηρωικής δρακογενιάς

2203
έφυγε

Έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια, ο αγωνιστής της Εθνικής και της αντιδικτατορικής Αντίστασης και στέλεχος του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος Τάκης Μπενάς.

Ο Τάκης Μπενάς γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά και κατά την Κατοχή ήταν μαθητής στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητής της Νομικής Σχολής.

Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, και κατά τον Εμφύλιο καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία και παρέμεινε δώδεκα χρόνια στη φυλακή.

Με την αποφυλάκισή του, το 1960, ανέλαβε γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ το 1961 έγινε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ.

Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ως ηγετικό στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), μέχρι τη σύλληψή του, το 1969, μετά από την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια.

Απελευθερώθηκε από τη Γυάρο την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της δικτατορίας. Έχοντας ενταχθεί στο ΚΚΕ Εσωτερικού, παρέμεινε μέλος της ηγεσίας του μέχρι τη διάλυσή του, το 1986. Έχοντας αντιταχθεί στην εγκατάλειψη του κομμουνιστικού τίτλου και χαρακτήρα του κόμματος, στήριξε την προσπάθεια του ΚΚΕ Εσ. / Ανανεωτική Αριστερά, χωρίς να ενταχθεί στις γραμμές του.

Ο Τάκης Μπενάς έχει γράψει τα βιβλία “Η εισβολή του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα”, “Το ελληνικό ’68. Συμβολή στην ιστορία του ΚΚΕ εσωτερικού”, “Ένα συνέδριο που δεν έγινε ποτέ”, “Της κατοχής”, “Του εμφυλίου”, “Της δικτατορίας” και “Από τον μαύρο σκλάβο μέχρι τον Ομπάμα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας