Έτοιμο το ρωσικό εμβόλιο. Γιατί δεν το παραγγέλνει και η Ελλάδα;

877
εμβόλιο

Το ρωσικό εμβόλιο SPUTNIK-V, με τον μαζικό εμβολιασμό των Ρώσων πολιτών αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον η Μόσχα έστειλε στον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αίτηση ώστε ο οργανισμός να εγκρίνει το εμβόλιο κι αυτό να γίνει ταχύτατα διαθέσιμο και σε άλλες χώρες. Ήδη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιούν δοκιμές με το ρωσικό εμβόλιο.

Εκτός αυτού ουσιαστικά οι «μαζικές δοκιμές» (φάσης 3) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ρωσία αφού το SPUTNIK-V έχουν λάβει αρκετές χιλιάδες άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα η πρώτη δόση του εμβολίου για τις ευπαθείς ομάδες διανεμήθηκε σε όλη τη Ρωσία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά μόνο στην περιοχή της Μόσχας, έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik-V περίπου 19.000 άτομα, εκ των οποίων οι 6.500 έχουν εμβολιασθεί και με τη δεύτερη δόση.

Σε ποσοστό 85% των εμβολιαζομένων δεν παρατηρούνται παρενέργειες ενώ στο 15%, σύμφωνα με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας της Ρωσίας ,«οι πιο ‘δυσάρεστες’ παρενέργειες, είναι ο πυρετός που φθάνει έως τους 38 βαθμούς, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες και το κοκκίνισμα στο σημείο του εμβολιασμού». 

Μάλιστα η Ρωσία έδωσε άδεια για παραγωγή και δεύτερου εμβολίου του EpiVaCKorona. Την ίδια στιγμή τα «δυτικά» εμβόλια δεν αναμένεται να μπουν σε φάση μαζικής παραγωγής πριν τον Ιανουάριο, με τον μαζικό εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων να είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.

Γιατί δεν γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση άμεση έκτακτη αγορά από τη Ρωσία του εμβολίου κατά του Covid 19 ή έστω η σύσταση μίας ειδικής ομάδας εθελοντών(αυτό δηλαδή που κάνουν και τα ΗΑΕ) , οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο πριν γίνει η μαζική παραγγελία;

Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν συνεχώς πως «πάνω απ’όλα η ζωή των Ελλήνων πολιτών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας