Έρχεται νέα καταιγίδα προαπαιτούμενων. Προωθούνται νέοι επαχθείς μνημονιακοί όροι

2018

Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει μέσα στις επόμενες μέρες μια καταιγίδα προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, αλλά και να συμφωνήσει με τους δανειστές τη νέα “γενιά” μνημονιακών δεσμεύσεων, που θα πρέπει να εφαρμόσει τους επόμενους μήνες.
Το πρώτο μεγάλο μέτωπο 55 προαπαιτουμένων είναι ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίζεται τη Δευτέρα από τη Βουλή και δέχθηκε χθες κύμα τροπολογιών με κυριότερη αυτή τωνπλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο (οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την 1η Μαΐου).
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα άλλο κύμα 55 εφαρμοστικών διατάξεων (υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κ.λπ.), που θα έρθουν εκτός Βουλής και θα πρέπει να ολοκληρωθούν (στο καλό σενάριο) έως την Τετάρτη.
Και τούτο προκειμένου να μη χαθεί το ορόσημο της 22ας Ιανουαρίου, όταν το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την 3η αξιολόγηση.
Τα κείμενα του πολυνομοσχεδίου και των εφαρμοστικών διατάξεων θα μεταφραστούν στην τελική τους μορφή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει, εάν τα σχετικά προαπαιτούμενα εκπληρώνονται, ενημερώνοντας τη λίστα των 110 μνημονιακών παρεμβάσεων – προαπαιτουμένων του Compliance Report, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να “περάσει” από την κρίση του Euroworking Group της προηγούμενης Πέμπτης, ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Πλέον αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί ένα έκτακτο EWG πριν από την υπουργική σύνοδο της Δευτέρας 22ας Ιανουαρίου, ούτως ώστε να προεγκρίνει το πλαίσιο συμφωνίας. Ωστόσο η κυβέρνηση, για να φτάσει σε αυτό το σημείο, πέρα από τα 55 προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, πρέπει να κάνει και… άλλα.

Η νέα γενιά μνημονιακών δεσμεύσεων

Επιχειρείται μέσω τηλεδιασκέψεων να συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών οι λεπτομέρειες στα κείμενα των μνημονίων, και ειδικά στο τεχνικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη (TMU).
Oι λεπτομέρειες αυτές ουσιαστικά αποτελούν τη νέα γενιά των 82 (προς το παρόν) προαπαιτούμενων, που θα ακολουθούν την Ελλάδα στην τέταρτη αξιολόγηση και σε όλο τον δρόμο που πρέπει να διανύσει έως τη «λήξη» του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλείται μέσω επιστολής (Letter of Intent) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεσμευθεί εκ νέου για τις παρεμβάσεις τις οποίες θα εκπληρώσει. Την επιστολή θα πρέπει να υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
Θα αντικαθιστά την αντίστοιχη επιστολή που εστάλη το καλοκαίρι του 2017 προς το ΔΝΤ, το οποίο στη συνέχεια (εάν ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και το Eurogroup την επικυρώσει) θα συνεδριάσει από την πλευρά του για να εγκρίνει το επικαιροποιημένο δικό του μνημόνιο, για το οποίο επίσης διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι δανειστές συνεχίζουν επίσης να έχουν ενστάσεις για την ανοικτή δικαστική διαμάχη αναφορικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤΓεωργίου, αλλά και για τη δίωξη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (φοβούνται στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να παραταθεί χρονικά και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου), γεγονός που συνιστά απαράδεκτη αποικιοκρατικού τύπου παρέμβαση τους στη λειτουργία της δικαιοσύνης δημοκρατίας στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας