Ένοπλη σύρραξη Κιργιστάν-Τατζικιστάν με νεκρούς και τραυματίες-Αντιπαράθεση Ρωσίας και Τουρκίας

868
Ένοπλη σύρραξη Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Κεραυνοβόλα σύγκρουση Τατζικιστάν -Κιργιστάν έλαβε χώρα με νεκρούς, τραυματίες και μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση και από τις δύο χώρες.

Για πρώτη φορά έλαβαν χώρα σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν με αιτία πολέμου το νερό!

Από την διάλυση της ΕΣΣΔ , Τατζικιστάν και Κιργιστάν, έχουν συνοριακές διαφορές. Όμως είναι η πρώτη φορά που η σύγκρουση ξεφεύγει με 5 νεκρούς και 57 τραυματίες.

Δείτε στα βίντεο τι έγινε

Ξανά εμπλοκή Ρωσίας και Τουρκίας – Κατέρρευσε ο οργανισμός CSTO

Σε ακόμη μία “συνοριακή διαφορά” εμπλέκονται Ρωσία και Τουρκία. Το Κιργιστάν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία ενώ το Τατζικιστάν με την Ρωσία.

Πάντως και οι δύο χώρες είναι ιδρυτικά μέλη του “Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας” της Ρωσίας, του γνωστού CSTO.

Eπί του πρακτέου μιλάμε για κατάρρευση του ρωσικού αμυντικού συνασπισμού ακόμη και αν οι συγκρούσεις κράτησαν μόνο μερικές ώρες λόγω εσπευσμένης παρέμβασης Μόσχας. Είναι σαν η Ελλάδα και η Τουρκία να πολεμούν για πέντε ώρες. Θα είχε καταρρεύσει η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αιτία της σύγκρουσης η έλλειψη νερού

Αιτία της πολεμικής αναμέτρησης είναι το νερό και η έλλειψη του.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά σήμερα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της βόρειας επαρχίας Σούγκντ του Τατζικιστάν και της νότιας επαρχίας Μπατκέν του Κιργιστάν, εξαιτίας μιας διαμάχης που υπάρχει για τους ταμιευτήρες νερού και ένα αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο ποταμό Ισφάρα, τον οποίο οι δύο χώρες θεωρούν δικό τους.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν κατηγόρησε την τατζίκικη πλευρά ότι χρησιμοποίησε όλμους για να πλήξει το αντλιοστάσιο. Οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι οι εγκαταστάσεις τους ανήκουν, και κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των Τατζίκων μεθοριακών φρουρών.

Το Τατζικιστάν κατηγόρησε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας της Κιργιστάν ότι βομβάρδισαν γέφυρα σε πρώην δικά του εδάφη με όλμους και αντιαρματικούς πυραύλους.

Η αφορμή δόθηκε όταν δυνάμεις του Τατζικιστάν προσπάθησαν να εγκαταστήσουν κάμερες CCTV στην συνοριακή περιοχή.

Αμέσως δυνάμεις του Κιργιστάν άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν προέλαση.

Εισβολή δυνάμεων του Κιργιστάν – Κατέλαβαν φυλάκιο

Οι ειδικές δυνάμεις του Κιργιστάν “Boru” εισήλθαν στο έδαφος του Τατζικιστάν κατέλαβαν το φυλάκιο “Khoja Allo”.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά στην περιοχή επικράτησε πανικός από τις ριπές των πολυβόλων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Κιργιστάν προσπάθησαν να εισβάλλουν από δύο πλευρές στο Τατζικιστάν και να καταλάβουν τις δεξαμενές νερού.

Φαίνεται πως υπήρξε άμεση παρέμβαση της Μόσχας και το σχέδιο ματαιώθηκε

Το Κιργιστάν ανέφερε πως νωρίτερα δυνάμεις του Τατζικιστάν άνοιξαν πυρ εναντίον των φυλακίων “Kapchigai”, “Min-Bulak”, “Dostuk”,  “Kozhogar” και “Bulak-Bashi”.

Συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης του Κιργιστάν ανακοίνωσε  ότι τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στα σύνορα με το γειτονικό Τατζικιστάν.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο Υπουργείο της χώρας, επτά άτομα έχουν μπει σε νοσοκομείο εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι άμαχοι εκκένωσαν την περιοχή.

Τα σύνορα Κιργιζίας-Τατζικιστάν έχουν μήκος περίπου 980 χλμ. και πολλά σημεία τους θεωρούνται αμφισβητούμενα από τις δύο χώρες.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης του Κιργιστάν 

Πρόσθετες δυνάμεις συσσωρεύονται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα Κιργιστάν -Τατζικιστάν και από δύο πλευρές, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Συνόρων του Κιργιστάν.

«Περίπου στις 17:00 (11.00 GMT]) η πλευρά του Τατζικιστάν άνοιξε πυρ κατά των συνοριακών σταθμούς Kapchygay, Min-Bulak, Dostuk, καθώς και των συνοριακούς σταθμούς Kozhogar και Bulak-Bashi.

Ως αποτέλεσμα των πυρών, το κτίριο του συνοριοφυλακίου Dostuk του στα σύνορα του Batken πυρπολήθηκε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

«Σε απάντηση στις ενέργειες των αξιωματούχων ασφαλείας του Τατζικιστάν, το απόσπασμα ειδικού σκοπού Boru της συνοριακής υπηρεσίας κατέλαβε το μεθοριακό σταθμό Khoja Allo της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν» είπε.

«Σε ολόκληρη την περίμετρο των συνόρων Κιργιστάν-Τατζικιστάν, αυξάνονται κι άλλο οι δυνάμεις και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε.

Η διένεξη

Το Κιργιστάν ισχυρίζεται ότι το αντλιοστάσιο «Galavnoy» συνιστά «στρατηγικής σημασίας μονάδα της Δημοκρατίας του Κιργιστάν και βρίσκεται στο έδαφος του Κιργιστάν.

Από την πλευρά του, το Τατζικιστάν ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τους χάρτες του 1924-1927 και του 1989, το εν λόγω αντλιοστάσιο «εξ ολοκλήρου ανήκει στην Δημοκρατία του Τατζικιστάν.

Σε μεγάλο βαθμό, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η διένεξη σχετίζεται με αμφιλεγόμενης κυριότητας οικόπεδα στα σύνορα των δυο χωρών, καθώς από τα περίπου 980 χιλιόμετρα, έχουν οριοθετηθεί και οριοσημανθεί περίπου 580 χιλιόμετρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας