Ένα γραμματόσημο με το χάρτη του Κουρδιστάν αναστατώνει την Άγκυρα

671
Ένα γραμματόσημο με το χάρτη του

Το αναμνηστικό γραμματόσημο που ετοιμάστηκε για να εκδοθεί από την αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα, πυροδότησε αντιπαράθεση με την Τουρκία

Το αναμνηστικό γραμματόσημο που σχεδιάστηκε για να τυπωθεί από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε αντιπαραθέσεις. Το γραμματόσημο έχει χάρτη του Κουρδιστάν που συμπεριλαμβάνει τους νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας αλλά και τους νομούς Αδάνων και Μερσίνας, με έξοδο στη θάλασσα της Μεσογείου, μαχί με το μορφή του Πάπα Φραγκίσκου.

Μιλώντας μετά την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του AKP FMC σχετικά με αυτό το θέμα, ο εκπρόσωπος του AKP, Ömer Çelik, είπε: «Κοιτάξαμε αυτά που αποτυπώνονται στον χάρτη που υπάρχει στο εν λόγω γραμματόσημο. Αυτός καλύπτει διάφορες περιοχές. Αυτά είναι ψευδή και λανθασμένες ενέργειες. Στο παρελθόν, ένας τέτοιος χάρτης τυπώθηκα και στη Γαλλία, ενώ και η Αρμενία το κάνει από καιρό σε καιρό. Είναι πράγματα που κάνουν ορισμένοι κύκλοι».

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο του KRG και τον αρχηγό του KDP Massoud Barzani κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράκ. Για τον εορτασμό της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών του KRG σχεδίασε για να εκτυπώσει αναμνηστικά γραμματόσημα. Στο χάρτη που είναι τυπωμένος στο σχέδιο του γραμματοσήμου, αρκετοί νομοί της Τουρκίας, από τη Σεβάστεια μέχρι το Καρς και την Αντιόχεια (Χατάι), παρουσιάζονται ότι ανήκουν στην επικράτεια του Κουρδιστάν. Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιοχές από τη Συρία και το Ιράν.

Μια ανακοίνωση ήρθε και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με το αμφιλεγόμενο αναμνηστικό γραμματόσημο της επίσκεψης του Πάπα.

Στη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Διαπιστώνεται ότι μεταξύ των αναμνηστικών γραμματοσήμων που αναμένεται να εκτυπωθούν από το KRG με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ, υπάρχει επίσης ένα γραμματόσημο που απεικονίζει έναν χάρτη που περιλαμβάνει ορισμένες επαρχίες στη χώρα μας. Περιμένουμε από την κυβέρνηση της Αυτόνομης Διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν να διορθώσει αμέσως αυτό το τραγικό λάθος καθώς και τη σχετική σαφή επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.”

Από την άλλη πλευρά, μια ανακοίνωση ήλθε και από την Ερμπίλ σχετικά με το αμφιλεγόμενο γραμματόσημο.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Ιρακινού Κουρδιστάν, Anu Cewher, δήλωσε ότι τα γραμματόσημα που αφορούν την επίσκεψη του Πάπα είναι “σχέδια” και δεν έχουν εγκριθεί επίσημα για εκτύπωση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Rudaw, ο Cewher είπε ότι τα γραμματόσημα ετοιμάστηκαν από μια ομάδα σχεδιαστών και καλλιτεχνών και θα τυπωθούν σε αυτά στα κουρδικά, αραβικά, ασσυριακά και τουρκμενικά μετά την επίσημη έγκρισή τους.

Ο Cewher είπε, «επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι το υπουργείο μας ενεργεί πάντα με σεβασμό σύμφωνα στο σύνταγμα, την κυριαρχία του Ιράκ, την επικράτεια και τους λαούς του».

Αυτή είναι η “Αχίλλειος πτέρνα” της Τουρκίας

O χάρτης που απεικονίζεται στο σχέδιο του γραμματοσήμου

Απειλητικό δημοσίευμα της Yeni Safak

Πηγές: ahvalnews.com, rudaw.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας