«Έκπληξη»: Ο Trump στηρίζει την ιταλική κυβέρνηση, ενώ Draghi-Moscovici επικρίνουν

1431
ιταλική
Στελέχη της Lega εξαπέλυσαν επίθεση στον διοικητή της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας ανάρμοστη την παρέμβασή του

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ. Οι ΗΠΑ από την απόλυτη, σχεδόν, αρμονία με την Γερμανία και την ΕΕ, στις οποίες προσέφεραν στο παρελθόν αμέριστη στήριξη, φαίνεται ότι έχουν περάσει τώρα με τον Trump σε σχεδόν “αντι-Γερμανικές” και “αντι-ΕΕ” θέσεις.

Ο Trump με δηλώσεις του, προσέφερε αμέριστη στήριξη στην Ιταλική ανταρσία των Di MaioSalvini απέναντι στους κανόνες των προϋπολογισμών και τις αποφάσεις της ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ενώ, ως γνωστόν, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Brexit.

Η Δύση φαίνεται ότι έχει διαιρεθεί μάλλον ανεπίστρεπτα, ενώ και η παλιά συνοχή της ΕΕ έχει τελειώσει μάλλον οριστικά. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι προεξοφλούν ότι το τέλος του ευρώ και μάλλον της ΕΕ, βρίσκονται επί θύραις.

Μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, σε μια καυτή περιοχή του κόσμου, δεν είχε ποτέ όσο σήμερα την ευκαιρία να χαράξει ένα ανεξάρτητο δρόμο και να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Ν.Ζ

 

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi για τις ιταλικές τράπεζες και τη διαμάχη της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.

Στελέχη της Lega εξαπέλυσαν επίθεση στον διοικητή της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας ανάρμοστη την παρέμβασή του.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξή του στις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενώ στον αντίποδα ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici, κάνει λόγο για πρωτοφανή απόκλιση και προειδοποιεί ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Ιταλοί πολίτες.

Borghi (Lega): Ο Draghi να μην μιλάει για Italexit – Η συζήτηση για τις τράπεζες ενισχύει τα προβλήματα

Στο στόχαστρο του Claudio Borghi, o οποίος είναι βουλευτής και οικονομικός σύμβουλος της Lega στην Ιταλία, μπήκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.

Ειδικότερα, ο Borghi κάλεσε τον Draghi να σταματήσει να μιλάει για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

«Οι δηλώσεις της ΕΚΤ σχετικά με πιθανά προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα» τόνισε μια ημέρα μετά τη συνέντευξη του Τύπου του Draghi.

Σημειώνεται ότι χθες (25/10/2018) ο Draghi προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει να αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο του ευρώ.

Bagnai (Lega): Ανάρμοστη η παρέμβαση του Draghi για τις ιταλικές τράπεζες

Επίθεση στο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi για την χθεσινή του παρέμβαση για τις ιταλικές τράπεζες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας και βουλευτής της Λέγκα του Βορρά, Alberto Bagnai.

Χθες ο Mario Draghi υποστήριξε ότι το πρόσφατο sell off στα ιταλικά ομόλογα έδειξε ότι μπορεί να πλήξει κεφάλαια των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες κατέχουν περίπου 375 δις ευρώ σε ομόλογα.

«Το βρίσκω ανάρμοστο το πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο με την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αν και μετά μαλάκωσε τη στάση του, για την υγεία των ιταλικών τραπεζών, από τη στιγμή που η Ιταλία είναι ένα από κράτη που τελούν υπό την τραπεζική εποπτεία του» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο της RAI ο γνωστός για την ευρωσκεπτικιστική πολιτική του στάση βουλευτής της Λέγκα του Βορρά.

Ο Bagnai αναφέρθηκε και στην προτροπή του Draghi προς την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει να αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο του ευρώ.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει η Ιταλία από το ευρώ» υπογράμμισε ο Bagnai, τονίζοντας ότι η άνοδος του spread αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών για το ενιαίο νόμισμα και τον κίνδυνο αυτό να διαλυθεί λόγω της Ιταλίας.

«Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει τώρα επειδή καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόθεση μας να φύγουμε τώρα ή στο μέλλον από το ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ, πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μας πρέπει να ξεπεράσει μια κρίση και βιώνει μια κρίσιμη κατάσταση από μακροοικονομική άποψη

Δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με κανέναν» τόνισε ο Bagnai.

Savona: Η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει στις ιταλικές τράπεζες, εάν υπάρξει κρίση

Τη θέση ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υποδείξει λύσεις για προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, και ενδεχομένως να παρέμβει αν υπάρξει κρίση, διατύπωσε, από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.

Ο Savona προειδοποίησε ακόμη ότι εάν το spread ανάμεσα στο ιταλικό και το γερμανικό ομόλογο αυξηθεί και δεν παρέμβει κανείς, τότε οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Όπως τόνισε ο Savona, μιλώντας στο «Skytg24», η διατήρηση των spreads υπό έλεγχο είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Τράπεζα.

«Αναπόφευκτα η πτώση της αξίας των τίτλων προκαλεί δυσκολίες για τις τράπεζες.

Μετά τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, ποιος είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα των τραπεζών;», διερωτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα: δεν μπορούμε να έχουμε ένα ίδρυμα που κατέχει την αποκλειστική εξουσία της εποπτείας των τραπεζών, την αποκλειστική εξουσία της νομισματικής πολιτικής και δεν εκτελεί τις τυπικές λειτουργίες μιας κεντρικής τράπεζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Savona.\

Τι δήλωσε ο Draghi

Μολονότι ο Draghi δήλωσε αισιόδοξος ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να μην αμφισβητεί το ευρώ, ενώ απηύθυνε συστάσεις για τις τράπεζες και την αγορά ομολόγων.

Ο Draghi προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, τονίζοντας ότι οι σωστές πολιτικές φέρνουν μείωση των spread».

«Δεν έχω τη «μαγική σφαίρα» για να ξέρω τι θα γίνει με τα ιταλικά ομόλογα.

Τα ιταλικά ομόλογα είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί εάν υποβαθμιστούν σε junk, δεν θέλω να κάνω εικασίες.

Υπάρχουν κανόνες και τους ακολουθούμε».

Είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε ο Draghi.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δημοσιονομικά “μαξιλάρια“.

Το χρέος αρκετών χωρών είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο Draghi την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα ΡώμηςΒρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.

Η Ιταλία θα πρέπει να λάβει υπόψιν της στον προϋπολογισμό τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όσον αφορά τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων (και της ελληνικής), λόγω της κρίσης στην Ιταλία, ο Draghi τόνισε ότι υπήρξαν αλλά ήταν περιορισμένες.

Σημείωσε ωστόσο ότι το spread ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται.

O Draghi δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το πρόγραμμα ΟΜΤ, αγοράς ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι για να ενεργοποιηθεί πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα από τον ESM.

«Η εντολή που έχει λάβει η ΕΚΤ είναι για τη σταθερότητα των τιμών, όχι για τη χρηματοδότηση των χωρών», ξεκαθάρισε ο Draghi.

Στηρίζει την Ιταλία ο Trump

Στήριξη στην Ιταλική κυβέρνηση παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός J. Conte, «εργάζονται πολύ σκληρά» για την οικονομία της χώρας και θα πετύχουν.

Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε στο Twitter λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 με το σκεπτικό ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει ένα νέο προσχέδιο μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι συμφωνεί «100%» με την Ιταλία στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η χώρα αυτή στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Moscovici: Δεν έχει προηγούμενο η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Την θέση ότι δεν έχει προηγούμενο η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης για τον προϋπολογισμό του 2019 και ενώ η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αλλάξει το στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNEWS o Μoscovici υποστήριξε ότι αυτοί που θα πληρώσουν το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι τελικά οι ίδιοι οι Ιταλοί.

Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε πως η Κομισιόν προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι σε κρίση η οικονομία της Ευρωζώνης.

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας