Έβρος: Στο κόκκινο η τουρκική προκλητικότητα. Νέα περιστατικά με τουρκικούς πυροβολισμούς

1443
περίπολος

Στα ύψη βρίσκεται και πάλι η τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο. Μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς κατά περιπόλου της Frontex με Γερμανούς, Τούρκοι πυροβόλησαν ξανά στον αέρα.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές αρχές στον Έβρο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, Τούρκοι πυροβόλησαν κατά ριπάς στον αέρα – και μάλιστα δύο φορές – τη νύχτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκοι, μέλη της στρατοχωροφυλακής κινήθηκαν με λέμβο από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική περίπου στις 10 το βράδυ και άνοιξαν πυρ στον αέρα πυροβολώντας κατά ριπάς. Έπειτα, ένας εκ των δύο επιβαινόντων στη λέμβο εκτόξευσε φωτοβολίδα που προσγειώθηκε στην ελληνική πλευρά.

Αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:00 νέα λέμβος κινήθηκε 600 μέτρα βορειότερα και μέλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής άνοιξε εκ νέου πυρ στον αέρα και πάλι κατά ριπάς.

Η ελληνική κινητοποίηση υπήρξε άμεση και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες τόσο του στρατού όσο και της ΕΛ.ΑΣ.

Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά της Frontex

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Spiegel, λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, δυο Γερμανοί αστυνομικοί της Frontex μαζί με Έλληνα συνάδερφο τους, περιπολούσαν σε μία περιοχή δίπλα στον ποταμό Έβρο, η οποία αποτελεί χώρο ευθύνης της ελληνικής πλευράς, όταν δέχτηκαν πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, Τούρκοι σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Γερμανούς της Frontex και έλαβε χώρα τουλάχιστον ένας πυροβολισμός. Άγνωστο είναι πάντως πού κατέληξε η σφαίρα.

Επιβεβαιώνει η Γερμανία

Το Spiegel, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Frontex, αναφέρει πως δεν υπήρξε τραυματισμός και ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε το συμβάν, που έλαβε χώρα την Τρίτη κοντά στο Τυχερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός συνοριοφύλακας που άκουσε τον πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά καλύφθηκε. Μετά, κοιτώντας με κιάλια, είδαν έναν Τούρκο στρατιώτη να σημαδεύει με όπλο προς την ελληνική πλευρά και να κάνει χειρονομία με το δάχτυλο.

Λίγο αργότερα, άλλοι έξι Τούρκοι εμφανίστηκαν, σημαδεύοντας με τα όπλα τους προς τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνοριοφύλακες στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Spiegel, οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει το συμβάν, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε σχόλια την Πέμπτη.

Επιβεβαίωση και από τους Συνοριοφύλακες

Τα πυρά Τούρκων στρατοχωροφυλάκων που δέχτηκε πεζή περίπολος της Frontex επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς.

«Προχτές τέτοια ώρα περίπου (σ.σ. μετά τις 19.30 μ.μ.), πεζή περιπολία της Frontex που αποτελούταν από έναν Έλληνα αστυνομικό και δύο Γερμανούς βρισκόταν στο ποτάμι, στην περιοχή Τυχερό και έκανε έλεγχο σε ένα σημείο. Στη μέση του ποταμού Έβρου ήταν μία τουρκική λέμβος με στρατοχωροφύλακες, ενώ και στην όχθη απέναντι, δηλαδή στην τουρκική πλευρά ήταν στρατοχωροφύλακες. Κάποιος από αυτούς που ήταν στην όχθη τους πυροβόλησε και ο δικός μας -μαζί με τους Γερμανούς- καλύφθηκαν και όταν σηκώθηκαν για να αποχωρήσουν από την περιοχή, συνέχισαν να τους σημαδεύουν» περιέγραψε ο κ. Γιαλαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.

Οι συνοριοφύλακες και η περίπολος της Frontex δεν γνωρίζουν εάν τα πυρά ήταν κανονικά ή αβολίδοτα, ενώ όπως επισημαίνουν, σημασία έχει ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πάτησαν την σκανδάλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας