Άλλοι πληρώνουν (λαός) και άλλοι απολαμβάνουν (τις μίζες)

2288
κόμματα

Τις τελευταίες ημέρες η επικαιρότητα στην Ελλάδα κυριαρχείται αποκλειστικά από την υπόθεση Novartis, με μεγάλες εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ιδιαίτερα αυτών των οποίων στελέχη κατηγορούνται για δωροληψία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Από την δικογραφία φέρονται ως εμπλεκόμενοι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, Α. Σαμαράς και Παν. Πικραμένος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα με την μεν κυβέρνηση να φέρεται ως «τιμητής» και ως ευαγγελιζόμενη την κάθαρση και την δε αντιπολίτευση, ως υφιστάμενη «πολιτικών διώξεων».

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Το σκάνδαλο διαφθοράς της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρίας, είναι ένα σκάνδαλο διαχρονικό και παγκόσμιο. Η υγεία, δυστυχώς, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες (ιδιαίτερα σε κάποιες όπως την δική μας, πιο απροκάλυπτα) έχει μεταβληθεί από αγαθό σε επικερδές εμπόρευμα με θύμα τους πολίτες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολυεθνικές εταιρείες να κερδοσκοπούν εις βάρος τους.

Η προώθηση και η τιμολόγηση, σε υψηλές τιμές, των νέων φαρμάκων της Novartis στην ελληνική αγορά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι η Ελλάδα έχει καθοριστεί ως χώρα αναφοράς στην τιμολόγηση φαρμάκων πανευρωπαϊκά, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αύξηση της τιμής φαρμάκου της Novartis στην Ελλάδα, να συμπαρασέρνει τις τιμές πανευρωπαϊκά αποφέροντας τεράστια κέρδη στην εταιρεία.

Το «πάρτι» στον τομέα της υγείας είχε απασχολήσει και παλιότερα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκθεση της γενικής γραμματείας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (2012-2013) υπογεγραμμένη τότε από τον επικεφαλής Γιώργο Σούρλα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η ζημία του ελληνικού δημοσίου, στο σύνολο της, από την διαφθορά ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ, ετησίως. Από αυτό το ποσό, ένα μεγάλο κομμάτι ανήκει στην διαφθορά που προκαλείται στους κλάδους της υγείας.

Η υπόθεση Novartis ξεκίνησε σίγουρα από το FBI και τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται σαφώς για τα συμφέροντα των δικών τους φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτό, όμως, καθόλου δεν αναιρεί το γεγονός του σκανδάλου και προκαλεί πραγματικά πολλά ερωτηματικά, ο τρόπος αντιμετώπισης από την αντιπολίτευση η οποία αρνούμενη το γεγονός το αποδίδει αποκλειστικά σε σκευωρία.

Η Κυβέρνηση, από την μέχρι τώρα πρακτική της αποδεικνύει ότι ουδόλως ενδιαφέρεται επί της ουσίας να φέρει την κάθαρση, όχι μόνο στην υγεία αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Είναι σίγουρο ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το ζήτημα, διότι μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα που να αποδεικνύουν την βούληση της για πάταξη της διαφθοράς. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά αναιρεί το πραγματικό γεγονός.

Την περίοδο 2000-2009 αυξήθηκε ραγδαία η δαπάνη για την υγεία φτάνοντας στα 5,2 δισ. ευρώ, με συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία.

Συγκεκριμένα, η Novartis την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου Πανδημίας, στη μέγιστη βαθμίδα 5. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναντίστοιχα υψηλό, υπερπολλαπλάσιο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Είχαν παραγγελθεί για την Ελλάδα 16 εκατ. εμβόλια!

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2006, μετά από το περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, εξαγγέλθηκε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που έγινε ποτέ στον χώρο της υγείας, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ (!) αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα τεστ τα διέθεταν μόνο οι εταιρείες:

α) Roche (30% ανήκει στην Novartis)

β) Chiron (Ανήκει ολοκληρωτικά στη Novartis)

Η προμήθεια ανατέθηκε από την εταιρεία Roche σε άλλη εταιρεία και ανερχόταν στο ύψος των 40 ευρώ/τεστ, ενώ η εταιρεία Chiron το ανέθεσε επίσης σε άλλη εταιρεία στο ύψος των 50 ευρώ/τεστ.

Τα ίδια διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ένα εύρος τιμής 5-15 ευρώ. Σήμερα στην χώρα μας, κοστολογούνται σε περίπου 5 ευρώ. Δηλαδή πριν 10 χρόνια, πληρώσαμε τα ίδια τεστ 40-50 ευρώ σε αντίθεση με άλλες χώρες τις Ευρώπης αλλά και με τη σημερινή τιμή στην χώρα μας, όπου κοστίζουν πολύ λιγότερο. Η δραστηριότητα της Roche ήταν γνωστή από χρόνια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Ο Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής στις 08/05/2017, υπέβαλλε ερώτηση στην Κομισιόν σε σχέση με την δραστηριότητα της Novartis αναφέροντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα υγείας και 50.000 ιδιώτες στην Ελλάδα εξακολουθούν να πληρώνουν έως 745 ευρώ για φάρμακο της Novartis για την «ωχρά κηλίδα» έναντι άλλου 40 φορές φτηνότερου, που χρησιμοποιείται στην Γαλλία. Μάλιστα μετά την απάντηση της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής αναφέροντας πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί στις φαρμακευτικές Novartis και Roche από Ιταλικό δικαστήριο λόγω επιβάρυνσης του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος της Ιταλίας, ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική Κυβέρνηση για τον λόγο που το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει τις ληστρικές αυτές τιμές φαρμάκου ενώ την ίδια στιγμή περικόπτει συντάξεις και μισθούς, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χώρων επιλέγοντας φτηνότερα φάρμακα.

Το σκάνδαλο Novartis προφανώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το επόμενο χρονικό διάστημα και πιθανόν να δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις. Το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση.

Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι αποτελεί σκευωρία της Κυβέρνησης και στελέχη της δηλώνουν στην καλύτερη περίπτωση, ότι την ευθύνη για τις όποιες παρατυπίες την έχουν αποκλειστικά και μόνο δημόσιοι λειτουργοί και όχι πολιτικά πρόσωπα.

Γεννάται όμως το ερώτημα: Τις τεράστιες υπερτιμολογήσεις ή τις τεράστιες παραγγελίες π.χ. εμβολίων, τις αποφασίζουν μόνο δημόσιοι λειτουργοί με τους υπουργούς απλώς να παρακολουθούν; Δεν είναι εκείνοι που υπογράφουν τις αποφάσεις;

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα πατάξει την διαφθορά. Τι έχει κάνει όμως μέχρι τώρα; Διότι θα είναι τραγικό στο τέλος, επικαλούμενη τις παραγραφές και τις συνταγματικές ρυθμίσεις, άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται για σκάνδαλα εκατομμυρίων, να παραμένουν ελεύθεροι και ο απλός λαός να πληρώνει τα πάντα. Θα είναι τραγικό δηλαδή, η Ελλάδα να εξακολουθεί να αναστενάζει κάτω από την μπότα της λιτότητας, τα νοσοκομεία να έχουν ελλείψεις σε γάζες και οινόπνευμα, οι ασθενείς να βάζουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα να πηγαινοέρχονται και αυτοί που κατηγορούνται ή φέρονται ότι τις πήραν, λόγω κάποιων απαράδεκτων ρυθμίσεων που προστατεύουν αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό, να απολαμβάνουν ελεύθεροι μίζες εκατμμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας