Άκαρπη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

907
ηπα

Χωρίς συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας που βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μία νέα κλιμάκωση της βίας και της επιθετικότητας του Ισραήλ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 13 Νοεμβρίου. Ελλείψει συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του και με ευθύνη κυρίως των ΗΠΑ, το Σ.Α. δεν εξέδωσε ανακοίνωση.

H σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κουβέιτ και της Βολιβίας. Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕΡιάντ Μανσούρ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, ότι στο Συμβούλιο επικράτησε «παράλυση» και ότι το σώμα «δεν ανέλαβε τις ευθύνες του» για να τερματιστεί η βία. «Μια χώρα έκλεισε την πόρτα σε κάθε συζήτηση» ως προς αυτό, πρόσθεσε ο Μανσούρ, αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, η φιλοϊσραηλινή στάση των οποίων έχει ενισχυθεί αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρεσβευτής του Κουβέιτ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου συμφωνεί ότι το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ «πρέπει να κάνει κάτι» και πρότεινε να γίνει μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην περιοχή. Ωστόσο δεν ελήφθη ουδεμία απόφαση.

Η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν νωρίτερα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ που συνήφθη έμμεσα, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μετά τις σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έπειτα από τον πόλεμο του 2014, που εκτυλίχθηκε τα τελευταία δύο 24ωρα. Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς Ισραήλ, το οποίο γενικά αποφεύγει να ανακοινώνει άμεσα τη σύναψη συμφωνιών ανακωχής με τους Παλαιστίνιους.

Στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ σημειώθηκε από το μεσημέρι της Δευτέρας ως την Τρίτη μια νέα, σοβαρή κλιμάκωση, που ενέτεινε τους φόβους για το ξέσπασμα ενός τέταρτου πολέμου από το 2008 στον αυστηρά αποκλεισμένο θύλακα που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας