Άγρια σύγκρουση Ερντογάν-ΗΠΑ-Κεμαλιστών για Αφγανιστάν-Συρρέουν εκατoντ. χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες

832
χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες

Πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Τουρκία με αφορμή το αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών προσφύγων σε διάφορες τουρκικές πόλεις, ένα σχέδιο που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις και μεταξύ Ερντογάν και ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον για το Αφγανιστάν παρά τα όσα διέρρεαν τουρκικές πηγές εδώ και πολλές ημέρες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δραματική. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν συρρέουν με κάθε μέσο στην Τουρκία.

Τούρκοι πολιτικοί μιλούν για αμερικανικό σχέδιο υποβάθμισης της χώρας μέσω της αλόγιστης εισροής Αφγανών προσφύγων κάτι που θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό που έχει απομείνει.

Τονίζουν δε πως η πλειονότητα είναι νεαρής ηλικίας μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί τζιχαντιστές. Ήδη σε πόλεις της Τουρκίας υπάρχουν συμπλοκές Σομαλών και Αφγανών.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δημοφιλές στο τουρκικό Twitter το αντιμεταναστευτικό- hashtag #MulteciIstemiyoruz (Δεν θέλουμε μετανάστες), ενώ ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε κάνει λόγο για αυξανόμενα κρούσματα εχθρικής συμπεριφοράς εναντίον μεταναστών προερχόμενων από το Αφγανιστάν.

Μόνο σε ένα φορτηγό που σταμάτησε η στρατοχωροφυλακή στο Τσαλντιράν του νομού Βαν, συνελήφθησαν 300 Αφγανοί μετανάστες. Αφγανοί που περνούν από το Αφγανιστάν στο Ιράν και μετά στην Τουρκία, καταγράφουν τις οδούς μετανάστευσης και την κοινοποιούν στο διαδίκτυο. Υπολογίζεται πως περνούν πάνω από 2.000 πρόσφυγες την ημέρα.

Είναι περιττό να πούμε πως αν η κατάσταση ξεφύγει στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα ανοίξει τις πύλες προς την Ελλάδα.

Ναυάγιο Τουρκίας-ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα υποδοχής χιλιάδων προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Καθώς η διαδικασία για την παροχή αμερικανικής βίζας χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι υποψήφιοι για άσυλο θα εγκατασταθούν προσωρινά σε τρίτες χώρες, αναφέροντας ως πιθανότερες την Τουρκία και το Πακιστάν.

Ωστόσο η Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από τη Συρία, εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με αυτό το σχέδιο.

“ΟΧΙ” στο σχέδιο των ΗΠΑ”

«Δεν δεχόμαστε την ανεύθυνη απόφαση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να συμβουλευθούν τη χώρα μας», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς.

«Αν οι ΗΠΑ θέλουν να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους, τότε μπορούν να τους μεταφέρουν απ’ ευθείας στο έδαφός τους αεροπορικώς», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αίθουσα αναμονής οποιασδήποτε τρίτης χώρας», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας», προσέθεσε ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AK Parti, Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι ορισμένοι Αφγανοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετανάστευση στις ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και δήλωσε κατηγορηματικά:

«Απορρίπτουμε το σχέδιο της αμερικανικής διοίκησης να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως σταθμό μετανάστευσης, είναι απαράδεκτο».

Ο Κουρτουλμούς, ο οποίος έκανε μια ανακοίνωση στο Twitter, έγραψε:

«Οι ιμπεριαλιστές, που προγραμματίζουν πού θα αποσταλούν οι Αφγανοί μετανάστες, θα πρέπει πρώτα να δώσουν έναν απολογισμό για το τι έχουν κάνει στο Αφγανιστάν με την πολυετή κατοχή τους.

Όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Το σπίτι όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που παράγονται στο Αφγανιστάν είναι η κατοχή ξένων δυνάμεων.

Απορρίπτουμε το σχέδιο της αμερικανικής διοίκησης να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως σταθμό μετανάστευσης, είναι απαράδεκτο».

Δείτε βίντεο

 

 

Κιλιτσντάρογλου: Η συμφωνία δεσμεύει μόνο τον Ερντογάν

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επίσης αντιτίθεται στο αμερικανικό σχέδιο για τους Αφγανούς πρόσφυγες, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι είχε αποδεχθεί να απορροφήσει η Τουρκία μέρος του προσφυγικού κύματος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ:

«Απευθύνομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως μέλος της συμμαχίας που θα κυβερνήσει την Τουρκία στο μέλλον, δεν θα αποδεχθούμε αυτές τις συμφωνίες που κάνατε με τον Ερντογάν.

Ότι έχετε πει σχετίζεται με τον Ερντογάν και είναι δεσμεύει μόνο εκείνον», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Δείτε βίντεο

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας