Το συλλαλητήριο από μια εναλλακτική ριζοσπαστική ματιά

25697
συλλαλητήριο

Αρκετοί, ίσως, είναι έτοιμοι να ρίξουν το ανάθεμα στους απλούς πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και να τους ονομάσουν με ευκολία “θερμοκέφαλους”, “ακροδεξιούς”, “εθνικιστές” και άλλους τέτοιους συναφείς χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε μεγάλο λάθος μια τέτοια ή παρεμφερή τοποθέτηση.
Ασφαλώς στο συλλαλητήριο μετείχαν ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες οργανωμένες δυνάμεις, όπως συμμετείχαν και παραθρησκευτικές θρησκόληπτες δυνάμεις.
Οι χιλιάδες, όμως, που συνέρρευσαν στη Θεσσαλονίκη προσήλθαν κατά βάση με γνήσιες ανησυχίες και αγωνίες για την πατρίδα, για την εδαφική της ακεραιότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Το χειρότερο, λοιπόν, θα είναι να σταθούμε εχθρικά απέναντι σε όλο αυτόν τον κόσμο και να τον κατατάξουμε και μάλιστα συλλήβδην, στην αντιπέρα όχθη.
Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το “Μακεδονικό” υπήρξε για πολλούς όχι η αιτία και μάλιστα η μοναδική, για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αλλά μάλλον η “κατάλληλη” αφορμή για να εκφράσουν την καταπιεσμένη οργή τους στην κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο, την οργή τους στη μνημονιακή παχυδερμία και το ξεπούλημα της χώρας.
Το πρόβλημα με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ο κόσμος κάτω από την εξέδρα αλλά οι περισσότεροι εξ όσων παρέλασαν ρητορεύοντας πάνω στην εξέδρα.
Το πρόβλημα με το συλλαλητήριο ήταν η περιορισμένη και μονομερής θεματολογία του, η προβληματική πολιτική στόχευση του και κυρίως το γεγονός ότι παρέκαμπτε όλα τα μείζονα θέματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και οικονομικής υποδούλωσης της πατρίδας μας, τα οποία την έχουν καταντήσει αποικία και προτεκτοράτο και των οποίων μια όψη που έρχεται από παλιά είναι το “Μακεδονικό”.
Αυτά, όμως, δεν καθορίσθηκαν από τους κάτω αλλά από τους πάνω, που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο, αξιοποιώντας θαυμάσια, είναι αλήθεια, την συγκυρία.
Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί κύκλοι που προβλέπουν ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα είναι πρόξενος πολιτικών ανακατατάξεων στον κατεστημένο χώρο και ότι θα υποβοηθήσει τη συγκρότηση ενός νέου κόμματος της σκληρής δεξιάς και ακροδεξιάς.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι προαλείφουν ως αρχηγό της νέας υπερσυντηρητικής παράταξης μιας μισαλλόδοξηςΟρθοδοξίας” και μιας νέας εθνικοφροσύνης τον στρατηγό ε.α. Φράγκο Φραγκούλη, διορισμένο εκλεκτό Υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Πικραμένου.
Να σημειώσουμε, για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Φράγκος Φραγκούλης υπήρξε με απανωτές δηλώσεις του ένθερμος “Νενέκος” και φανατικός μνημονιακός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, διατρανώνοντας, ανάμεσα σε πολλά τερατώδη, ότι «ένα ηχηρό “ναι” στο δημοψήφισμα είναι όρος για την επιβίωση του έθνους μέσα στην Ευρώπη»!!!
Δυστυχώς, ο μνημονιακός “μένουμε ΕυρώπηΦράγκος Φραγκούλης ήταν από τους πιο “συνετούς” που ρητόρευσαν από την εξέδρα, από την οποία, ως επί το πλείστον, με κάποιες εξαιρέσεις, παρήλαυναν υπερσυντηρητικοί μητροπολίτες, δεδηλωμένοι ακροδεξιοί έως και “συγκεκαλυμμένοι” χρυσαυγίτες.
Είναι προφανές ότι ο κόσμος του συλλαλητηρίου δεν συμμετείχε ούτε για να κατασκευάσει νέες πολιτικές καριέρες ούτε ακροδεξιά κόμματα ούτε πολύ περισσότερο για να χρησιμοποιηθεί το Μακεδονικό ως όχημα αποπροσανατολισμού για να ξεχασθούν τα μνημόνια, η λιτότητα, οι πλειστηριασμοί, το ξεπούλημα της χώρας, η νέα κατοχή και τη Ελλάδα προτεκτοράτο.
Η άμεση ανάγκη να ακυρωθεί ο αλυτρωτισμός της FYROM και όλα όσα τον συνοδεύουν, να αντιπαλέψουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για μια άμεση Νατοϊκή διευθέτηση του ονόματος της FYROM και της περιοχής, οφείλουμε να τα συνδέσουμε με τον γενικότερο αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό και κοινωνικό αγώνα για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη χωρίς επιτροπείες, λιτότητα και ευρω-κρατία, με πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο αγώνας αυτός έχει διπλό μέτωπο τόσο απέναντι στην παραδομένη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και το συναινετικό μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο όσο και απέναντι σε ένα υπερσυντηρητικό μπλοκ νεοεθνικόφρονων δυνάμεων, το οποίο, πέραν τον πολλών δεινών που θα επιφέρει, ομνύει, παρά την δημαγωγία του, σε ΝΑΤΟ, μνημόνια, ευρώ και ΕΕ. Δοξάστε τους!
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια πρόκληση για την γνήσια ριζοσπαστική δημοκρατική Αριστερά και την ενωτική πολιτική της να αναδείξει μια στρατηγική που θα μπορεί να συλλαμβάνει, να μετουσιώνει και να ενώνει, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεολογισμούς και δογματισμούς, τις ευαισθησίες και αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων για τα εθνικά μας θέματα στην ενιαία κοίτη του αγώνα και του οράματος μιας πραγματικά ελεύθερης, γνήσια δημοκρατικής, κοινωνικά δίκαιης πατρίδας, χωρίς εξαρτήσεις, μνημονιακές υποδουλώσεις και ολιγαρχικές δεσποτείες.

25 Σχόλια

 1. Πάρα πολύ εύστοχο, και ας μην έχει κανείς αμφιβολία οτι το πατριωτικό θα
  συνδεθεί άμεσα με το κοινωνικό.

 2. για αυτό εγώ συμμετείχα στο συλλαλλητήριο, όπως και άλλοι συναγωνιστές, όπως ο Γιάννης Σταθάς, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τους Εθνικούς Αγώνες του Λαού στην διαχείρηση των υπηρετών των Μνημονίων. Φυσικά για αυτήν την σθεναρή στάση μου λοιδωρούμαι από τέως συντρόφους που περιχαρακώνονται στα στερεότυπα με τα οποία έχουν γαλουχηθεί, αγνοώντας ότι η Κοινωνία έχει προχωρήσει ταυτίζοντας τον ΑντιΜνημονιακό αγώνα με τον Πατριωτικό αγώνα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο συλλαλλητήριο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν πάρα πολύ χαμηλός……
  Οσο για τον Φραγκούλη… αμφιβάλλω άν αύριο οι Θεσσαλονικείς θα θυμούνται το όνομά του….

 3. σωστά εξαιρείτε τους ακροδεξιούς και τους θρησκόληπτους από την πλατιά συμμετοχη απλών πολιτών οι οποίοι δεν απάζονται σε καμιά περιπτωση ακροδεξιές θεσεις. Ηταν απλος λαος που κατεβηκε χωρις κομματικες σημαίες να διαδηλώσει την αγωνία του για την κατεύθυνση που παιρνει το εθνικο θέμα της Μακεδονιας.
  Θέλω να σας επισημανω το εξης σημείο:
  Στα τόσα χρονια μνημονιων οι απλοί πολίτες ποτέ δε βγήκαν στους δρομους με τόσο μαζικό τρόπο.
  Το συλλαλητήριο αυτό αν και ήταν στοχευμενο για το θεμα της Μακεδονίας, ίσως λειτουργήσει στην κατεύθυνση να αποβάλλει το φοβο, να ξυπνήσει τον κόσμο και να εμπεδωσει το πραγματικο γεγονος ότι ειμαστε πολλοί και έχουμε τη δυναμη να ανατρεψουμε τα πάντα.
  Θα ειναι θετικό αν η ΛΑΕ, σταθεί δίπλα σε αυτον τον κόσμο που ξεσηκώνεται. Κατα την ταπεινή μου άποψη, θα έχει μονο να κερδισει απο μια τετοια ξεκαθαρη στήριξη.

 4. Αν δεν μας αρέσει η πραγματικότητα, τοσο χειρότερο για την πραγματικότητα! Εμείς θα την ερμηνεύουμε όπως μας βολεύει για να εχουμε λόγο στο συντηρητικό-σκοταδιστικό-δεξιό-ακροδεξιό-φασιστικό ακροατήριο! Και ο Χίτλερ, και οι Ναζί και τα εκατομμύρια Γερμανών που τους ασπάστηκαν στο όνομα της πατρίδας τους έκαναν ότι έκαναν. . Και μάλιστα ο εθνικισμός συνειδητός ή ασυνείδητος αποτελεί και πρόκληση για την Αριστερά!!! Κρίμα που δημοσιεύονται στην ΙΣΚΡΑ τετοιες “αναλύσεις” . Και εις ανώτερα!

  • Λυπούμαστε πραγματικά, γιατί αντιλαμβάνεστε εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που εννοεί ο συντάκτης του άρθρου. Δυστυχώς, οι αφοριστικές λογικές κατατρύχουν το σώμα της Αριστεράς από τότε, μάλλον, που αυτή δημιουργήθηκε ως πολιτικός και ιδεολογικός πόλος (χωρίς ωστόσο να αποτελούν τον τρόπο σκέψης της και ανάλυσης, εκ μέρους της, της πραγματικότητας· το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα!). Τα πράγματα στη ζωή (πολλώ δε μάλλον στην πολιτική) δεν είναι «άσπρο-μαύρο». Ας το έχετε αυτό υπόψη στο πίσω μέρος του κεφαλιού, όταν προσπαθείτε ν’ αναλύσετε ένα γεγονός…

  • Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!
   Μίκης Θεοδωράκης.
   Πολύ μεγάλος εθνικιστής κ Σωτήρη.

 5. Την ΙΣΚΡΑ δηλ. την εκφράζει και υιοθετεί το άρθρο; Από την απάντηση είναι εμφανές πώς ναι. Η δική μου “αφοριστική λογική” η μη δικαιολόγηση δηλ. του εθνικισμού και η κάθετη διαφοροποίηση από αυτόν “κατατρύχει το σώμα της αριστεράς”, και η μη συμπόρευση με τους συμμετέχοντες στο συλλαλήτήριο της Θεσσαλονίκης είναι ” προκαταλήψεις, ιδεολογισμοί και δογματισμοί”! Να υποθέσω ότι στο συσσαλαλητήριο της ΑΘήνας θα συμμετάσχει και η “ριζοσπαστική δημοκρατική αριστερά” (γιατί προφανώς υπάρχει και συντηρητική αντιδημοκρατική αριστερά απ’ό,τι καταλαβα).
  Μη λυπάστε παρακαλώ, αντ-ελήφθην.

  • Εάν αυτό που αντιλαμβάνεστε από το άρθρο είναι ότι προσπαθεί να «δικαιολογήσει» τον εθνικισμό, τότε σφάλλετε στην εκτίμησή σας και σφάλλετε βαρύτατα. Η ΛΑ.Ε, άλλωστε, ούτε κάλεσε, ούτε συμμετείχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο εν λόγω συλλαλητήριο, για λόγους που έχουν εξηγηθεί διεξοδικά και από την αρθρογραφία της Iskra πριν και μετά το συλλαλητήριο.
   Το άρθρο επιχειρεί να αναλύσει μία σύνθετη κατάσταση, που δεν ερμηνεύεται με το δίπολο «άσπρο-μαύρο». Κρίνοντας, δε, από την αναγνωσιμότητα του εν λόγω άρθρου, θα λέγαμε ότι, σε γενικές γραμμές, πέτυχε τον στόχο του.
   Όλες οι υποθέσεις σας αφενός έχουν τεθεί σε εντελώς λανθασμένη βάση, αφετέρου καταλήγουν σε εντελώς εσφαλμένα συμπεράσματα. Και στενοχωρούμαστε ειλικρινά, όχι μόνο για εσάς προσωπικά, αλλά γενικότερα, για έναν απλό λόγο: γιατί σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί, ενώ έχουν στη διάθεσή τους τα εξαιρετικά αναλυτικά εργαλεία που τους κληροδότησε ο μαρξισμός, φτάνουν στην πράξη να τα πετούν στον κάλαθο των αχρήστων, ακολουθώντας ιδεοληπτικές και μανιχαϊστικού τύπου λογικές, που δεν έχουν καμία σχέση με τη θεωρία την οποία, υποτίθεται, οι ίδιοι ασπάζονται. Αλλά αυτή είναι μια γενικότερη κουβέντα που πρέπει ν’ ανοίξει στην «όλη» Αριστερά εν ευθέτω χρόνω και δεν είναι της παρούσης να την ανοίξουμε εδώ διεξοδικά.

 6. Το συλλαλητήριο δεν ήταν κομματικό και είχε κόσμο.
  Το ποιά ήταν η κομμματική ταυτότητα των ομιλητών δεν το γνωρίζω.
  Άξιο σχολιασμού είναι η παρουσία πολλών “εθνικοφρόνων” βουλευτών, που από τη μια “έδωσαν το παρών” στο συλλαλητήριο και από την άλλη στηρίζουν το κόμμα τους που συμφωνεί με σύνθετη ονομασία!

  • Δεν ήταν κομματικό; Τα πανό με την υπογραφή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής δεν τα είδες; Τους βουλευτές των ΝΔ,ΧΑ,ΑΝΕΛ,ΕΚ δεν τους είδες;

 7. Πολύ στοχευμένο το άρθρο και διαχρονικά επίκαιρο . Διαφωνώ 100% με κάποιον ανώνυμο ” Σωτήρη .”
  Είναι ορατή η ”αμηχανία ” της Αριστεράς να εκφράσει άλλη θέση εκτός από την αποδεκτή από ολόκληρο , δυστυχώς το Πολιτικό Προσωπικό της Πατρίδας μας , δλδ Σύνθετη Ονομασία με Γεωγραφικό Προσδιορισμό , απαραίτητα Μακεδονία , σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ , ΗΠΑ , ΕΕ , Σόρρος κλπ
  Προφανέστατα . κατά αυτούς , εγώ και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Αριστεροί , μάλλον αγνοούμε ότι οι Μακεδόνες δεν έλεγαν Καλή Ημέρα αλλά Ντόμπρ Ντεν , μιλούσαν δηλαδή μία γλώσσα που επρόκειτο να πρωτοεμφανισθεί στην περιοχή αυτή ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά .Θαύμα , Θαύμα !!!!!!!!!!
  Θα συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο συλλαλητήριο των Αθηνών , διότι δεν αποδεχόμαστε τον αλυτρωτικό όρο ”Μακεδονία ” σε καμμία του εκδοχή , διότι δεν θα εκχωρήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας σε ένα υβριδικό κατασκεύασμα εκτρωματικών χαρακτηριστικών από την εποχή του Τίτο , προκειμένου να αποκτήσει συνεκτικό ιστορικό δεσμό αυτό το ”κατασκεύασμα” που φυσικά και δεν έχει .
  Οσοι ,κατά συνέπεια , αποδέχονται αυτοί να αποκαλούνται ”Μακεδόνες” και να μιλούν ”Μακεδονικά” και όχι Βουλγάρικη διάλεκτο , συμμετέχουν σε ένα έγκλημα Εσχάτης Προδοσίας και Εθνικής Μειοδοσίας , έγκλημα το οποίο δεν παραγράφεται .
  Και επειδή δεν φοράμε κουκούλες , ούτε χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα , ας συστηθούμε λοιπόν :
  Τάσος Σαμπάνης , Οικονομολόγος
  Νυν Μέλος του Αριστερού Ρεύματος
  Πρώην μέλος της ΠΕ ΛΑΕ Δάφνης – Υμηττού , πρώην μέλος της Νομαρχ.Επιτρ,ΛΑΕ Ανατολικών , Πρώην μέλος της Γραμματείας του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΛΑΕ .

  • O όρος Μακεδονία είναι γεωγραφικός και περιγράφει μία περιοχή στην οποία σήμερα κατοικούν Βούλγαροι,Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες. Η δε ιστορία δεν “εκχωρείται” παραμένει ζήτημα πρωτίστως πολιτικό.Για αυτά που όντως εκχωρούνται και είναι υλικά όπως όλες οι υποδομές της χώρας ή τα δάση της όπως στις Σκουριές, ούτε τους είδαμε ούτε τους ακούσαμε τους υπερπατριώτες μακεδονομάχους.Άφαντοι σε όλα τα τελευταία μνημόνια. Για τις δε αναφορές περί “προδοσίας” και “μειοδοσίας” το λεξιλόγιο παραπέμπει στις αλήστου μνήμης “εθνοσωτήριες” μετεμφυλιακές κυβερνήσεις και στην δικτατορία.
   Γιώργος Αλεξίου
   Εργάτης και Αντιφασίστας

 8. Τουλαχιστον εσεις που εχετε βαρδιες στην Ισκρα συνεννοηθειτε να εχετε ως συντακτες μια ενιαια γραμμη. Δεν γινεται αλλα να απανταει η ισκρα στις 11 το βραδυ και αλλα στις 7 το απογευμα της επομενης

  • Δεν κατανοούμε πού βρίσκετε διαφορές ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις της σύνταξης της Iskra, πολλώ δε μάλλον, όταν και οι δύο, εν προκειμένω, είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη…

 9. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.. Κλασική αριστερή αγκύλωση.. Μιλάμε για το Μακεδονικό, που αγγίζει όλους ανεξάρτητα απο δεξιά και αριστερά και ο συγγραφέας πετώντας μια τραγική εως βρεφική εισαγωγή για να χαιδέψει, προσπαθεί απλά να πολώσει.. Πόσο πιο κάτω να πάει ένα κράτος με τους παλιο-δεξιούς και τους παλιο-αριστερούς..

  • Μήπως η εντελώς στρεβλή, εκ μέρους σας, αντίληψη του κειμένου και των θέσεων του συγγραφέα του οφείλεται ακριβώς στην κλασική δική σας αντι-αριστερή αγκύλωση και προκατάληψη;;; Λέμε, μήπως…

   • Οι χιλιάδες που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν σε συγκεκριμένα καλέσματα τα οποία έθεσαν και το πολιτικό του πλαίσιο.Διαλέγετε και παίρνετε:Εκκλησία,Φραγκούληδες,Χρυσαυγίτες,κομματικοί μηχανισμοί των ΝΔ και ΑΝΕΛ, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας. Την δε προπαγάνδισή του ανέλαβε το ευαγές ίδρυμα του τηλεοπτικού σταθμού Skai.
    Ανεξαρτήτως των ατομικών προθέσεων του οποιουδήποτε συμμετέχοντα στην συγκέντρωση εκεί, αυτή είχε ως κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού και οι μεγάλοι πολιτικοί κερδισμένοι είναι οι αυθεντικοί πολιτικοί εκφραστές αυτών των ιδεολογημάτων.
    Την επόμενη φορά που θα δείτε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και του μελλοντικού ακροδεξιού πολιτικού φορέα που βρίσκεται στα σκαριά μην αναρωτηθείτε ποιοι δούλεψαν για το χτίσιμό τους.Κοιτάξτε ποιοι ήταν εκεί και ρίξτε μια ματιά και στον καθρέφτη για το ξέπλυμα.
    Σε ότι αφορά το όνειδος να ταυτίζεται συνολικά ο λαός με μία συγκεκριμένη του μερίδα, η οποία μολονότι μαζική δεν αποτελεί παρά το πιο συντηρητικό-αντιδραστικό του κομμάτι, γι αυτό είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι “αριστεροί” παρατρεχάμενοι που προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι. Στους καιρούς της κρίσης δυναμώνουν τόσο οι ριζοσπαστικές δυνάμεις όσο και οι αντεπαναστατικές-φασιστικές.Οι δεύτερες ήταν που με μεγάλη σαφήνεια εκφράστηκαν μέσω του “μακεδονικού”. Την ώρα που διαλύονται μισθοί-συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα, κάποιοι θέλουν να ανακαλύψουν οι φτωχοί τον εχθρό σε ένα άλλο λαό και σε ένα άλλο κράτος, που αντικειμενικά δεν έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα πραγμάτωσης “αλυτρωτικών επιδιώξεων”. Ρίξτε κι εσείς νερό στο μύλο τους κι όταν παρελαύνουν οι χρυσαυγίτες δίπλα σας, κάντε τις…χήνες.

    • Προφανώς τα όσα γράφετε πιο πάνω (και με τα οποία δεν βρίσκουμε λόγο να διαφωνήσουμε), δεν μπορεί να αφορούν την ΛΑ.Ε ή/και τις συνιστώσες που την αποτελούν συνολικά. Η θέση αρκετών πολιτικών οργανώσεων-συνιστωσών της ΛΑ.Ε έχει εκφραστεί δημόσια κατά των συγκεκριμένων συλλαλητηρίων (Αριστερό Ρεύμα, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Παρέμβαση κοκ έχουν ήδη τοποθετηθεί και τα κείμενά τους έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας), ενώ αναμένεται πάρα πολύ σύντομα και η συνολική τοποθέτηση της ΛΑ.Ε, μετά την συνεδρίαση των θεσμικών της οργάνων.
     Το συγκεκριμένο κείμενο δεν «χαϊδεύει» κανέναν, πολύ περισσότερο τους διοργανωτές και υποψήφιους «ταγούς» των συγκεκριμένων συλλαλητηρίων. Τον κόσμο, όμως, που βρέθηκε ή/και θα βρεθεί κάτω από τις εξέδρες (όχι όλον, προφανώς, αλλά μια πολύ σημαντική μερίδα του) δεν θα θέλαμε να τον «χαρίσουμε» στην αντίδραση και στον φασισμό. Προφανώς, το ξανατονίζουμε, όχι «χαϊδεύοντας αυτιά», αλλά και χωρίς να δημιουργούμε μέτωπο εναντίον αυτών των ανθρώπων ή να χτίζουμε επικοινωνιακό «τείχος» μαζί τους. Και αυτό χρειάζεται από την δική μας (ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική, αριστερή κοκ) πλευρά σαφείς θέσεις και, κυρίως, σαφή υπόδειξη του ποιος είναι ο εχθρός, τι επιδιώκει και πώς…

     • “Τον κόσμο, όμως, που βρέθηκε ή/και θα βρεθεί κάτω από τις εξέδρες (όχι όλον, προφανώς, αλλά μια πολύ σημαντική μερίδα του) δεν θα θέλαμε να τον «χαρίσουμε» στην αντίδραση και στον φασισμό. ‘
      αγαπητό ΙΣΚΡΑ, το ίδιο επιχείρημα έχει επανειλημμένως ειπωθεί και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σύριζα, ΛΑΕ κλπ για το 7% που τα τελευταία χρονια ψηφίζει συστηματικά χρυσή αυγη. κάποια στιγμή, ακόμη και αυτά τα κομματα συνειδητοποίησαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτούς είναι “χαρισμένο” οριστικά στην ΧΑ. Πολυ φοβάμαι, ότι πολλοί (αν οχι οι περισσότεροι) απ’ αυτούς που θα πάνε στο συλλαλητήριο είναι ήδη “χαρισμένοι” στην αντίδραση, στον φασισμό, στην εθνικιστική υστερία ή έστω στην δεξιά. Προσωπικά, πάντως, αρνούμαι να έχω σχέσεις με οσους αδιαφορούν για το ποιοι είναι αυτοί που τους προσκαλούν στο συλλαλητήριο: την χρυσή αυγή, το παπαδαριο, τις γνωστές και μη εξαιρετέες χουντο-παμακεδονικές οργανώσεις, τον Άδωνι, τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα τύπου “Ελλήνων πολιτεία, και πάντα με τις ανομολόγητες ευλογιες της νδ..βλέπω τώρα ότι και η Κωνσταντοπούλου προσκαλεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας! Κρίμα!Θεωρώ ότι είστε ανεξήγητα επιεικείς προς όσους συμμετειχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονικης: σε αντίθεση με όσα λέτε εσεις και υποστηρίζει το αρθρο, το βιντεο με την ομιλία του Φραγκούλη δείχνει ξεκάθαρα ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι όντως αντίδραση…και μόνο ο τρόπος που επευφημούν τον Φραγκούλη αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές ..δείτε προς το τέλος τον Φραγκούλη να λέει “ναι είμαστε εθνικιστές και πατριώτες” και το πλήθος να ουρλιάζει “ελλάς σημαινει ορθοδοξία”…κατά τα άλλα πηγαίνετε μαζί τους και στο συλλαλητήριο της Αθήνας, εγώ δεν θα πάω
      https://www.youtube.com/watch?v=yQEsC5VxiDs

     • Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αφενός εξομοιώνοντας την στάση εντελώς ετερόκλητων μεταξύ τους πολιτικών δυνάμεων, αφετέρου συμπεριλαμβάνοντας και την ΛΑ.Ε στην «εξίσωση» περί ψηφοφόρων της ΧΑ. Από την άλλη πλευρά, όσο τουλάχιστον υπάρχει χώρος για διάλογο με οποιονδήποτε απλό πολίτη, εξαντλούμε κάθε πιθανότητα να τον πείσουμε ότι το δίκιο βρίσκεται από τη δική μας πλευρά. Όσοι/-ες δεν πειστούν και επιμείνουν στην επιλογή τους, θα μας βρίσκουν σταθερά και αταλάντευτα απέναντί τους.
      ΥΓ: Στα «μπουμπούκια» της εξέδρας του συλλαλητηρίου η Iskra έχει αναφερθεί εκτενέστατα και με πληθώρα άρθρων της. Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτόν τον εσμό ούτε έχουμε, ούτε επιθυμούμε να έχουμε ποτέ την παραμικρή σχέση. Τέλος, τόσο οι οργανώσεις που συναποτελούν την ΛΑ.Ε με ξεχωριστές τους ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευθεί και στην Iskra, όσο και η ΛΑ.Ε συνολικά, έχουν τοποθετηθεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ απέναντι σε αυτά καθεαυτά τα δύο συλλαλητήρια (η απόφαση της ΠΓ της ΛΑ.Ε θα δημοσιευθεί εντός των ημερών).

 10. Το άρθρο δείχνει μια διάθεση να δούμε την κοινωνία και τον τρόπο που ΑΥΤΗ αντιστέκεται μέσα από τις αντιφάσεις , την απογοήτευση και τη σύγχυσή της (για την οποία δεν είναι άσχετη η αίσθηση ήττας που διέδωσε η συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ).
  Η καθαρή ταξικότητα είναι απλώς φαντασίωση. Τον πατριωτισμό τον χαρίζουν στην άκρα δεξιά εκείνοι που έχουν λόγους να το κάνουν. Η αριστερά δεν έχει κανένα. Σε μια συγκυρία ήττας της, η τάξη που θα καθορίσει τον “αντιεθνικισμό” θα είναι αυτή που έχει όρους πολιτικής επιρροής.
  Το ζήτημα της Μακεδονίας είναι πολιτικό, όχι ιδεολογικό. Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Λύση τώρα σημαίνει ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

  • Κι εμείς λυπούμαστε πολύ γιατί δεν βρήκατε ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξετε τη θέση σας και αρκεστήκατε απλώς στο πετάξετε, ωσάν σουπιά, τη «μελανιά» σας… Κρίμα…

   • Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω σε κάτι. Όποιος θέλει, ανατρέχει σε παλαιότερα άρθρα της Iskra για το εν λόγω θέμα να δει τις διαφορές. Όσο για τα ίδια τα πρόσωπα, όταν ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για “ακροδεξιές φιέστες” και καλούσαν σε αντισυγκεντρώσεις. Τα περί σουπιάς τα αφήνω ασχολίαστα. Πάντως χαίρομαι που επιτέλους μετά από πολύ καιρό δημοσιεύετε τα σχόλια των αναγνωστών και συμβάλλετε στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.

 11. Θά μείνουμε λοιπόν σε μία καταγγελία τού συλλαλητηρίου επειδή ακούστηκαν και ακροδεξιά και εθνικιστικά συνθήματα; Και θα καταγγείλουμε όλο αυτό το πλήθος γιά ακροδεξιά και παραθρησκευτική συμπεροφορά; Είμαστε με τά καλά μας; Έλεος πιά με τούς αριστερούς διεθνιστές. Όποος τό κάνει αυτό να κάνει αίτημα στό Τσίπρα να τόν πάρει γιά σύμβουλο στό γραφείο του. Θα τού είναι σίγουρα πολύ χρήσιμος!!
  Ο κόσμος που συμμετείχε περίμενε και περιμένει από κάποιον να συνδέσει το ξεπούλημα τής χώρας μέσω τών μνημονίων με το ξεπούλημα τού “Μακεδονικού”. Καί οτι αυτό που συμβαίνει με το “Μακεδονικό” είναι φυσική συνέπεια τής εφαρμογής τών μνημονίων. Και έπονται χειρότερα. Ποιός θα τού το πεί αυτό; Ο Φραγκούλης ή οι Πατριωτικές και Δημοκρατικές δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στά μνημόνια; Πώς νομίζετε οτι χτίζεται δηλαδή ένα μέτωπο; Με το να κάνουμε όλον τόν κόσμο μέλη μας; Ή με το να καθοδηγήσουμε έναν λαό γιά τήν υπεράσπιση τών εθνικών και δημοκρατικών του αιτημάτων; Εκτός κι εάν θέλουμε να τόν αφήσουμε στά χέρια τών Φραγκούληδων.
  Εάν δέν το θέλουμε αυτό, τότε η οργανωμένη συμμετοχή μας στό συλλαλητήριο τών Αθηνών είναι επιβεβλημένη!! Η καθοδήγηση δέν γίνεται με ανακοινώσεις από τα γραφεία αλλά με τήν επί τόπου συμμετοχή εκεί που ο λαός δίνει τόν αγώνα του. Καί αυτός είναι Λαός. Και αυτό δέν αλλάζει με το να λέμε οτι ο ένας είναι παραθρησκευτικός και ο άλλος ακροδεξιός. Δέν αλλάζει αυτό με τίποτα. Στό συλλαλητήριο τής Θεσσαλινίκης ήταν ο Λαός που υποφέρει από τα μνημόνια, που τού παίρνουν τα σπίτια, που σιχαίνεται τα πολιτικά κόμματα τής Βουλής και που τώρα βλέπει να ξεπουλιέται και το Μακεδονικό. Και δέν βρήκε εκεί παρούσα ούτε μία πολιτική δύναμη να εκφράσει αυτό που νοιώθει πραγματικά μέσα στήν ψυχή του.
  Πρέπει να είμαστε εκεί!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας