Χωράει το ΕΠΑΜ στο μέτωπο;

12381
πλειστηριασμοί

Χωράει το ΕΠΑΜ στο μέτωπο;

Είναι κοινό μυστικό ότι η απάντηση στο ερώτημα απασχολεί ηγεσίες και όργανα πολιτικών χώρων και πολίτες που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων οι οποίοι που με τις καλύτερες προθέσεις

επιζητούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία ενός πλατιού αριστερού, ριζοσπαστικού, πατριωτικού, δημοκρατικού, αντιμνημονιακού μετώπου.

Το ερώτημα ασφαλώς αφορά και το χώρο της ΛΑΕ.

Απασχολεί επίσης και φίλους ,οπαδούς της μετωπικής λογικής.

Φυσικά φίλους και μέλη του Ε.ΠΑ.Μ

Σαν ζήτημα “ΤΑΜΠΟΥ” όμως ,η ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα εμφανίζεται είτε ακραία και δογματικά απορριπτική ή διστακτική, κρυψίνους, συνωμοτική.

Αποφεύγεται δηλ.πρός το παρόν η δημόσια, ένθεν και ένθεν, ευθεία αντιπαράθεση πολιτικών επιχειρημάτων σε απάντηση του παραπάνω ερωτήματος.

Αντίθετα με καφενειακού τύπου κουτσομπολιά,υφέρπουν απόψεις και συζητήσεις,

για συμμετοχή η μή του Ε.ΠΑ.Μ στο υπό δημιουργία ‘ΜΕΤΩΠΟ”

Ο συντάξας το παρόν κείμενο-σε γνώση του ότι κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί

δεξιόστροφος,αριστερόστροφος,οπορτουνιστής,υπερπατριώτης,εκλογολάγνος-

το μόνο που επιδιώκει, καταθέτοντας προσωπικές απόψεις, είναι να ενθαρρύνει ώστε να ανοίξει ο καθυστερημένος διάλογος και με αυτόν τον πολιτικό χώρο ,

αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν εκκρεμή θέματα προς διευκρίνηση ,όπως και “απρόβλεπτες¨συμπεριφορές.

Όμως όλα αυτά είναι στοιχεία στην ουσία του διαλόγου.

Κωδικοποιώντας τις σκέψεις μου λοιπόν καταθέτω τα παρακάτω.

-1.Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που επιθυμεί τη δημιουργία του πολιτικού μετώπου με χαρακτηριστικά όπως τα αποδίδουμε στον λόγο μας,

να διαφωνήσει ριζικά με τα 15 σημεία του προγράμματος του Ε.ΠΑ.Μ.(για προφανείς λόγους δεν παρατίθενται εδώ), ανεξάρτητα για το τι γνώμη έχει για το πως τα εφαρμόζει ή τα τηρεί στην πράξη.

Ανυπέρβλητες προγραμματικές διαφορές στα 15 σημεία, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να υπάρξιουν, ενώ επιμέρους διαφορές και εκτιμήσεις μπορεί να μπουν προς συζήτηση.

Έτσι γίνεται στο διάλογο με πολιτικούς χώρους, οι οποίοι έχουν διαφορές, μικρότερες ή μεγαλύτερες και αναζητούν περιθώρια κοινής δράσης και συνεργασίας.

-2. Ποιος και πώς μπορεί κανείς να αγνοήσει τη παρουσία των μελών και φίλων του Ε.ΠΑ.Μ., συχνά μαζί με αριστερές δυνάμεις σε πολλές αγωνιστικές, λαϊκές, διεκδικήσεις, σε κατεύθυνση ριζοσπαστική και αντιμνημονιακή.

Στη μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς ειδικότερα στο Ε.ΠΑ.Μ και στα μέλη του πρέπει να αναγνωρισθεί συνεπείς και έγκαιρη προσπάθεια.

Έδρασαν και δρούν εντός πλαισίων μετωπικής αντίληψης.

Η οργανωμένη-αγωνιστική παρουσία των μελών του Ε.ΠΑ.Μ. σε κινήματα έχει συχνά και εκ των πραγματων, ταξικό, πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό.

-3.Ιδιόμορφες,ιδιότυπες,προσωπικές συμπεριφορές ενδεχωμένος θα βρεί κανείς σε κάθε μικρό η μεγαλύτερο πολιτικό φορέα και στο χώρο

των αριστερών,ριζοσπαστικών,αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Σε κάθε σύνολο και ευρεία ομάδα ανθρώπων εύκολα θα συναντήσεις τον σεμνό δίπλα στον αλαζόνα.

Τον ανυποχώρητο ξερόλα δίπλα από τον συμβιβαστικό και υποχωρητικό.

Τον συγκεντρωτικό και απόλυτο μαζί με τον χαλαρό και δεκτικό.

Την φιλόδοξη γοητεία του ηγέτη και την ευσυνείδητη ταπεινή προσφορά του στρατιώτη.

Όλα μέσα στην ανθρώπινη φύση ,αρκεί να μην ξεπερνούν και παρακάμπτουν τους στόχους,τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ.

Οι διαφανείς,δημοκρατικές,συλλογικές διαδικασίες θα ενσωματώσουν ή θα αποβάλλουν από το ΜΕΤΩΠΟ,όποιον προτάσσει άλλους σκοπούς.

Και στην όλη Αριστερά παλιότερη και νεότερη πολιτικά αναμάρτητοι και αλάθητοι δεν υπάρχουν.

Με την ευκαιρία σημειώνω ότι ήταν στενάχωρο, ειρωνικό, άδικο και αποπροσανατολιστικό το άρθρο του Δ.Καζακη 7/9 στον ιστότοπο του Ε.ΠΑ.Μ.

-4.Εάν στην απλή αριθμητική 1+1+1=3, στην πολιτική δυναμική και ιδιαίτερα στην κοινωνική πολιτική πάλη το ζητούμενο είναι να δίνει 13.

Οι προυποθέσεις γι’αυτό είναι γνωστές,έχουν κατά κόρον αναλυθεί και αποτυπωθεί.

Σε σχέση με τα παραπάνω ,τα περί κοινής εκλογικής παρουσίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων,

εκτιμώ μεν ότι είναι ζητούμενο και χρήσιμο ,όχι όμως αυτοσκοπός .

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα επίμονης,επίπονης,ανυποχώρητης δράσης και αγώνα

για τα μεγάλα κοινωνικά,οικονομικά,πολιτικά προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας.

-5.Με λίγες κουβέντες για όλους εμάς που παλεύουμε να κτίσουμε το ΜΕΤΩΠΟ,

ιδιαίτερα όσους προερχόμαστε από τον Μ/Λ ιδεολογικό-φιλοσοφικό χώρο.

Από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αποκαθιστούμε και εδραιώνουμε την εμπιστοσύνη και προχωράμε.

Στο ερώτημα του κειμένου η θέση μου είναι ξεκάθαρη

Το Ε.ΠΑ.Μ. με το πρόγραμμα του χωράει στο ΜΕΤΩΠΟ.

Ο κόσμος του Ε.ΠΑ.Μ. στη μεγάλη πλειοψηφία του χωράει στο ΜΕΤΩΠΟ και οι περισσότεροι ίσως να το επιθυμούν και να το επιδιώκουν.

Ευθύνη της ηγεσίας του Ε.ΠΑ.Μ. να παρουσιάσει τις προθέσεις της.

Η ηγεσία του Ε.ΠΑ.Μ. οφείλει να ξεκαθαρίσει και να παραδεχθεί,ότι στο κοινωνικό,πολιτικό,ιδεολογικό τοπίο υπάρχει και δεν μπορεί να σβήσει με καμμιά θολή ρητορική ο διαχωρισμός αριστερά-δεξιά.

Υπάρχει ο πατριώτης λαός και η πατριδοκάπηλη πολιτική δεξιά κάθε απόχρωσης.

Υπάρχει η πατριωτική διεθνιστική αριστερά και η ξενόδουλη δεξιά.

Υπάρχει καπιταλισμός,υπάρχει σοσιαλισμός.

Η ηγεσία του Ε.ΠΑ.Μ., αφού συχνά και σωστά επικαλείται το ΕΑΜ της Εθνικής Αντίστασης, οφείλει να αναγνωρίσει χωρίς περιστροφές και την κοινωνική, ταξική πολιτική διάσταση του ΕΑΜ και του Εαμικού κινήματος.

Ευθύνη όλων μας να ανοίξουμε ένα ουσιαστικό, εποικοδομητικό, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς και χωρίς θέσφατα, διάλογο για διευρυμένη δράση και μέτωπο, διάλογο που χωρίς δογματισμούς θα αφορά όλους όσους αμφισβητούν με συνέπεια και μέχρι τέλους τη σημερινή μνημονιακή πολιτική τάξη και τα δόγματα του “Μένουμε Ευρώπη”.

*Προφανώς, οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές, καταχωρούνται στην στήλη Aπόψεις και εντάσσονται στο πλαίσιο ενός διαλόγου για ευρύτερα επίκαιρα θέματα, που πάντα φιλοξενεί η Iskra.

25 Σχόλια

  1. κύριε Σπετσέρη,
    θα συμφωνήσω μαζί σας , ότι είναι ευθύνη όλων μας να ανοίξουμε ένα ουσιαστικό, εποικοδομητικό, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς και χωρίς θέσφατα, διάλογο για διευρυμένη δράση και μέτωπο, διάλογο που χωρίς δογματισμούς θα αφορά όλους όσους αμφισβητούν με συνέπεια και μέχρι τέλους τη σημερινή μνημονιακή πολιτική τάξη και τα δόγματα του “Μένουμε Ευρώπη”.
    Αρκεί αυτός ο διάλογος να είναι δημόσιος και με δέσμευση στους πολίτες.
    Με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις (για να δούμε που διαφωνούμε και που συμφωνούμε)
    Η απελευθέρωση της χώρας είναι θέμα ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ και όχι ταξικό.
    Δημόσιος διάλογος λοιπόν και δέσμευση στον λαό.
    Οι συνεργασίες γίνονται με πράξεις και χωρίς κλειστές πόρτες. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες και αφηγήματα.
    Ευχαριστώ

  2. Προφανώς ταξικές διαφορές υπάρχουν αλλά και ιδεολογικές, υπάρχει ο Τζήμερος και αυτοί που έδωσαν την ψυχή και το αίμα τους για πατρίδα και πιστεύω. Γενικά είναι δεδομένο ότι η Δεξιά εκφράζει τις απόψεις του κεφαλαίου και η αριστερά του λαού.
    Όμως σήμερα βλέπουμε αριστερούς να τάσσονται υπέρ της ΕΕ και δεξιούς να είναι κατά. Ας αναλογιστεί κανείς τί μόρφωμα είναι η ΕΕ, ποιοί τη φτιάξανε, γιατί, άν αποφασίσαμε εμείς οι ίδιοι ως λαός για την ένταξη μας ή αν χωρίς να μας ρωτήσουν ενταχθήκαμε, τί έλεγε η αριστερά της εποχής για την ΕΕ .
    Σήμερα ακούμε αριστερούς να μιλάνε για την ανάγκη κατάργησης του εθνικής υπόστασης του κράτους και δεξιούς να ζητούν εθνική ανεξαρτησία.
    Αλλα και άλλοτε, υπήρχε μικρό τμήμα της αριστεράς, που πίστευαν ότι η ενοποίηση της Ευρώπης υπό τους φασίστες είναι μακροπρόθεσμα σε καλό δρόμο, αφού καταργώντας τα εθνικά κράτη, έρχεται η διεθνοποίηση και είναι θέμα πλέον ταξικής πάλης μέσα στο νέο πεδίο της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτοί , ήταν οι αριστεροί… του μέλλοντος, ενώ οι πραγματικοί αριστεροί έδιναν μάχες για εθνική ανεξαρτησία.
    Επί πλέον, ο διαχωρισμός δεξιά, αριστερά, αναδεικνύει αντιπαλότητες μεταξύ του λαού που δεν έχει τίποτε να χωρίσει και κατακερματίζει την λαϊκή ενότητα απέναντι σε κοινό εχθρό που σήμερα, πιο καθαρά, εκτός από την σύμπραξη και ταύτιση του πολιτικού συστήματος με εγχώρια ολιγαρχικά συμφέροντα έχει ταυτιστεί και με τα ισχυρότερα εξωχώρια, υπερεθνικά.
    Η έλλειψη δημοκρατίας και πολιτικών επιλογών σε θέματα και όχι αντιπροσώπους είναι το κλειδί και ο στόχος. Και αυτό που ενώνει ή μπορεί να ενώσει , ο κοινός τόπος, είναι η πατρίδα. Γι αυτό το ΕΠΑΜ μιλάει για πατρίδα. Και για τους παραπάνω λόγους βάζει πιο ψηλά το διαχωρισμό ανάμεσα σ αυτούς που είναι πατριώτες, παρά αριστεροί. Γιατί όπως είδαμε αυτοαναγορευόμενους αριστερούς, να συντάσσονται με τα πλέον ολιγαρχικά και απολυταρχικά συμφέροντα είδαμε και αυτοαναγορευόμενους δεξιούς να συντάσσονται με ότι πιό πολύτιμο μέσο άμυνας έχει σήμερα ένας λαός μπροστά στην σημερινή επίθεση, την πατρίδα.

  3. Προχωρήστε επιτέλους στο Μέτωπο! Το τι ταμπέλα φέρει ο καθένας δεν μας ενδιαφέρει. Ο καθένας κρίνεται στην πράξη. Και η πράξη απέδειξε οτι αυτοπροσδιοριζόμενοι “αριστεροί” ασκούν μια χαρά τις πιο δεξιές πολιτικές! Η ουσία των προγραμμάτων έχει σημασία.

  4. Πολύ καλό το άρθρο σας!!!Σας συγχαίρω για την ειλικρίνεια και τον ρεαλισμό σας!! Εγώ συμφωνώ απόλυτα με εσάς αλλά και με τις 15 προτάσεις του ΕΠΑΜ για την έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν συμφωνώ καθόλου ο όμως με την πρόταση του κ Λαπαβιτσα!! Είναι παρόμοια με την πρόταση του τέως ΣΎΡΙΖΑ!!!Δεν γίνεται να μας λέει να πληρώσουμε ένα χρέος που είναι κατοχικό καταχρηστικό και μας έχει επιβληθεί με την κατάργηση του συντάγματος!!!!!!! Εδώ έχει δίκιο ο Καζάκης!!! Εκείνος που πρέπει να αλλάξει τώρα είναι ο Λαπαβιτσας και να υποχωρήσει!!!!!
    Ο Καζάκης μπορεί να είναι εγωιστής αλλά σε ότι έχει πει δεν έχει πέσει έξω!!! Είναι μεγάλη ανάγκη για την χώρα μας αυτά τα δύο κόμματα να ενωθούν!!! Κάντε ότι είναι δυνατόν για το καλό της πατρίδας μας!!
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Κατερίνα Σπανού

  5. ΤΟ ΕΠΑΜ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ. ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΠΟΤΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΧΑΡΙΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ή ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΛΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟ.

  6. Τα 15 σημεία του ΕΠΑΜ είναι όνειρο! Αλλά είναι απατηλό, να θέλει κανείς,να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που θα προκ6ψει από εκλογές,στις σημερινές συνθήκες.Ο Καζάκης,ο ίδιος έχει πει,ότι όσο πιο πλατιά είναι η δημοκρατία,αναδεικνύοντας και τον τελευταίο πολίτη σε αποφασιστικό παράγοντα της καθημερινότητάς της πολιτικής ζωής,τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες εξαγοράς του πολιτικού προσωπικού.Καμιά σχέση δεν έχει φυσικά αυτή η προϋπόθεση με το σημερινό πολιτικό σύστημα,όπου ο πολίτης μετρά όσο ένα μηδενικό.Το ΕΠΑΜ επιδιώκει να καλύψει αυτό το έλλειμμα με τη νομική δέσμευση των μελών του,ότι σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας,είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από την ατομική τους περιουσία,αν παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα.Από την άλλη όμως,το ΕΠΑΜ τονίζει σε κάθε ευκαιρία την εξάρτηση και την αναξιοπιστία της δικαιοσύνης στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο.Ομολογεί λοιπόν,ότι η νομική δέσμευση είναι στην ουσία κενή περιεχομένου.Λαέ,θυμήσου τη Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε,οι μέρες που είναι! Θυμήσου και τη δική μας αποστασία της Ένωσης Κέντρου επί Γεωργίου Παπανδρέου και τη στρατιωτική δικτατορία που επακολούθησε!

  7. Αγαπητέ συναγωνιστή Κώστα Σπετσερη θα καταθεσω και εγώ την άποψή μου
    όπως εγώ καταλαβαίνω τα πράγματά σαν μέλος του ΕΠΑΜ.
    Καταρχάς να διευκρινισω οτι οι πολιτικές μου καταβολές προέρχονται απο την
    αριστερά, επίσης να πω οτι εαν η αριστερά και αναφέρομαι στον κύριο κορμό της
    το ΚΚΕ δεν είχε αυτά τα χάλια δεν έχω καμια αμφιβολία οτι εκεί θα ήμουν ενταγμένος.Πάμε τώρα στην ουσία του πράγματος για την δημιουργία μετώπου.
    Για μένα όπως και για σας είμαι σίγουρος,ο αγώνας ποιά είναι καθαρά Εθνικοαπελευθερωτικος απο μια ιδιότυπη κατοχή. Σε αυτόν λοιπον τον αγώνα
    καλούνται όλοι να διαλέξουν πλευρά και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις
    να πάρει επιτέλους κάποτε αυτός ο λαος τις τύχες στα χέρια του και με δημοκρατικό τρόπο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκείνες πού θα του επιτρέψουν να πορευθεί απο εκεί και πέρα.Στην πορεία λοιπόν δημιουργίας μετώπου απο τα δυο πολιτικά σχήματα υπάρχουν διαφορές που όμως σε καμία
    των περιπτώσεων δεν είναι ανηπερβλητες εφόσον συζητηθούν ανοικτά και χωρίς
    προκαταλήψεις όπως πχ το ΕΠΑΜ λέγει ολοκληρωτική μη αναγνώριση και διαγραφή
    του χρέους ενώ η ΛΑΕ λέγει το μεγαλύτερο μέρος οπότε για μένα σημασία έχει
    οτι κατα βάση έχουν κοινή κατευθυνση.Όλοι δε εμείς μέλη και φίλοι των δυο
    σχημάτων έχουμε καθήκον να επιβάλλουμε στις ηγεσίες των δυο σχηματων την
    συγκεκριμένη πορεία ακόμη και αν δεν το επιθυμούν, για ενα καλύτερο αύριο
    αυτού του τόπου και αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα τραίνα να περνούν και να φεύγουν το ενα μετά το άλλο. Έχουμε υπο τις παρούσες συνθήκες αυτή την
    πολυτέλεια?

  8. Η Κατερίνα Σπανού με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ο αρθρογράφος γράφει έντιμα και καθαρά. Μία διαφωνία έχω μαζί του, δεν μπορεί να ζητάμε πιστοποιητικά ιδεολογικού τύπου (“Η ηγεσία του Ε.ΠΑ.Μ. οφείλει να ξεκαθαρίσει και να παραδεχθεί,ότι στο κοινωνικό,πολιτικό,ιδεολογικό τοπίο υπάρχει και δεν μπορεί να σβήσει με καμμιά θολή ρητορική ο διαχωρισμός αριστερά-δεξιά”). Η κάθε πλευρά ας ονομάζει το μέτωπο όπως νομίζει, από ευφάνταστες ονομασίες άλλο τίποτα.. Το θέμα δεν είναι ο τίτλος, η ουσία μετράει. Και οι δύο οργανώσεις, και αυτό είναι σπουδαίο, διεκδικούν αποκατάσταση της μισθωτής εργασίας και αντιλαμβάνονται ότι χωρίς εθνική κυριαρχία αυτό συνιστά ουτοπία. Το εθνικοανεξαρτησιακό αίτημά μας φυσικά έχει ταξική βάση, αφού συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας εξυπηρετεί και σε αυτά απευθύνεται.

  9. Να και μια φωνή που τολμάει να πει τη λεξη ΕΠΑΜ.
    Ήμουν σε μια εκδηλωση της ΛΑΕ στις αρχες του καλοκαιριου στη Θεσσαλονικη.
    Το κεντρικο θεμα ήταν φυσικα να φτιαχτεί ένα ευρύ αντιμνημονιακό μετωπο που θα ανατρέψει όλα αυτα που ζούμε. Και αυτο ακούγεται σε καθε συνέντευξη ή εκδήλωση που έχω δει στο διαδικτυο.
    Ερώτηση: Πως φανταζεται η ΛΑΕ το “μετωπο”? Αποκλειστικα με άτομα που ασπάζονται τις αρχές της ΛΑΕ?
    Όσοι ασπάζονται τις αρχες της ΛΑΕ, φανταζομαι ειναι ήδη στη ΛΑΕ δε χρειάζεται να γίνει αγωνας για να τους πεισεις να μπουν σε κάποιο μέτωπο.
    Το μετωπο θα φτιαχτεί (αν φτιαχτεί) από διαφορετικές πολιτικες δυναμεις στη βαση μιας συμφωνιας.
    Για να κανεις αυτη τη συμφωνία πρέπει να καθήσεις με τον αλλο σε ένα τραπέζι και να βρεις το ελαχιστο κοινο πλαισιο που μπορεις να δεχθεις και με αυτο να βγεις στην κοινωνια και να διεκδικήσεις στηριξη.
    Όταν κανείς μεσα στη ΛΑΕ δε θέλει να συνομιλησει ή δεν τολμαει να θέσει καν το θεμα, πως θα γινει μετωπο?
    Ο αρθρογράφος παραθέτει μεν τις απόψεις του αλλά λέει ότι κινδυνευει να χαρακτηριστει “δεξιόστροφος, αριστερόστροφος, οπορτουνιστής, υπερπατριώτης, εκλογολάγνος”. Οταν φοβάσαι ότι και μονο που θα πεις κάτι θα μαζέψεις τους παραπάνω χαρακτηρισμους σημαινει οτι το κλιμα δεν ευνοει συζητησεις για μετωπα.
    Κάπου υπάρχει ένα κόλλημα και αν αυτο δεν ξεπεραστει, μετωπο δεν μπορεις να φτιάξεις.
    Τέλος θα αναφερω ακόμη δυο ενδεικτικά παραδειγματα.
    α) Το iskra ανεβαζει πάρα πολυ συχνα άρθρα του εξαίρετου οικονομολόγου κ. Σπύρου Στάλια, χωρίς όμως ποτέ να αναφέρει, ότι ο άνθρωπος αυτός ειναι o υπεύθυνος του τομέα οικονομιας του ΕΠΑΜ. Γιατί? Είναι επιλήψιμο?
    β) όλες οι δυναμεις του μνημονιακου τοξου από Τσιπρα μεχρι Λεβέντη, έχουν βρει κοινο πεδιο και έχουν ομονοήσει εχοντας τσιμεντοποιήσει το μετωπό τους. Οι αντιμνημονιακες γιατί δεν μπορούν να το κανουν? Γνωμη μου ειναι ότι τελικα μαλλον δε θέλουν, οπότε οχυρώνεται ο καθένας πίσω από την ιδεολογία του και μένει στα ευχολόγια

  10. Δυστυχως δεν εχουμε ακομα καταλαβει οτι ο αγωνας σημερα ειναι και πρεπει να ειναι εθνικοαπελευθερωτικος.Οι αριστεροστροφες και οι δεξιοστροφες πινακιδες,ταμπελες,θελω να πω μπορουν να περιμενουν .Σημερα προεχει η απελευθερωση της πατριδας μου. Τα χρωματα και τα κοματα μπορουμε να τα ξαναβρουμε μετα. Ας βαλουμε στις ντουλαπες τις διαφημηστικες σημαιες των “μαγαζιων” μας και να υψοσουμε την μια και μοναδικη,την γαλανολευκη μεχρι την απελευθερωση της χωρας.Μην πευτουμε στην παγιδα του συστηματος του δαιρει και βασιλευε.Δεν εχουμε μεταξυ μας να χωρισουμε τιποτε,αντιθετα μας ενωνουν η κοινη καταγωγη καιοι αγωνες της ανα τους αιωνες.ΞΥΠΝΑΤΕ και ταπεινοθειτε μπροστα στο εθνικο μας συμφερον που θα ειναι συμφερον ολων των ελληνων.

  11. Η βαση του Ε ΠΑ Μ και της ΛΑΕ στο μεγαλητερο ποσοστο θελουν την δημιουργια κοινου ΜΕΤΩΠΟΥ.Αφου το θελει ο ΛΑΟΣ οι εκαστοτε ηγεσιες ο κοσμος να γυρισει αναποδα πρεπει να γινει , διαφορετικα καπου υπαρχει δολος η απλα καποιο λακο εχει η φαβα και ο λακος της φαβασ πινει δυστηχος παρα πολλη λαδι…,

    • Από που προκύπτει αυτό σύντροφε; Εγώ πάλι μιλάω με κπάοια άτομα από οργανώσεις που στηρίζουν τη ΛΑΕ και που δεν επιθυμούν σύμπραξη με το ΕΠΑΜ.Ας μην προτρέχουμε και ας μη δημιουργούμε εντυπώσεις!

  12. Μάλλον κάποιοι ξεχάσατε περσυνό άρθρο του κ. Καζάκη που αποκαλούσε τους πρόσφυγες “λαθροεισβολείς” και που αναφερόταν ειρωνικά στους αλληλέγγυους. Λυπάμαι,αλλά όσο κι αν συμφωνώ σε κάποια οικονομικά θέματα με το ΕΠΑΜ,διαφωνώ κάθετα με την ιδεοσυγκρασία τους γενικότερα.Επίσης όσο τα μέλη του συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για μνημόνια,πλειστηριασμούς κλπ άλλο τόσο δεν είδα ποτέ μπλοκ τους σε αντιφασιστική ή αντιπολεμική διαδήλωση κι αυτό γεννά ερωτηματικά…

    • ποιο είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα?
      Οι μετανάστες ή η ανατροπή της κατοχής?

    • Προς ΓΚ
      Ως προς τον αντιφασισμό σας παραπέμπω στο άρθρο που δημοσιεύεται λίγο πιο πάνω:
      S. Wagenknecht (Die Linke): Oι γονείς του AfD είναι CDU και SPD
      Φασισμός είναι η κοινωνική αδικία και αυτή επωάζει τη γκροτέσκο εκδοχή του, τη Χρυσή Αυγή και τα άλλα ανάλογα μορφώματα. Επομένως είναι αποπροσανατολισμός να εστιάζουμε στη Χρυσή Αυγή ή αντίστοιχα στο AFG και όχι στις δήθεν δημοκρατίες που δολοφονούν με όπλα την νομοθετική εξουσία που επιβάλλει αλόγιστα φόρους, εισφορές, που κόβει μισθούς, συντάξεις, που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να δουλεύουν για μισθούς πείνας, που κλέβει το δημόσιο πλούτο και τον δίνει στους δανειστές, τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές. Η Χρυσή Αυγή και το AFG είναι το βολικό άλλοθι τους, για να φαίνονται δίπλα της ως δημοκράτες.
      Όσο για το μεταναστευτικό, καταντάνε πια αηδία αυτοί που καίνε την ελληνική σημαία αλλά μια χαρά φέρουν – και σωστά – τις δικές τους σημαίες οι μετανάστες στις κινητοποιήσεις του. Που μας ενοχλούν οι θεούσες αλλά όχι οι μουσουλμάνοι θρησκόληπτοι. Που θέλουμε ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε που όλα τα υπόλοιπα σύνορα γύρω γύρω είναι θεόκλειστα! Δηλαδή στην Ελλάδα πρέπει όλοι να μπαίνουν και κανένας να μη βγαίνει. Και τελικά ποιος άνθρωπος θέλει να ζει σε μια τέτοια χώρα, εξαθλιωμένη, με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, όπου άνθρωποι χωρίς χαρτιά μπορούν να τριγυρνάνε ανεξέλεγκτα; Ούτε οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν το θέλουν, αυτοί που σέβονται τον εαυτό τους. Λες και δεν υπάρχουν σχεδιασμοί και ενέργειες ουσιαστικά εποικισμού από γειτονικές χώρες, λες και ζούμε σε ένα μεσογειακό, ευρωπαικό και διεθνή παράδεισο!
      Ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτή η χώρα να ξαναγίνει δημοκρατική, ο παραγόμενος πλούτος να πηγαίνει στον εργαζόμενο και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους, η δημόσια υγεία και παιδεία να έχουν επαρκή κονδύλια, ο ιδιωτικός τομέας να ελέγχεται και να μην παραβιάζει τα ανθρώπινια και εργασιακά δικαιώματα. Με λίγα λόγα να υπάρχει δημοκρατία, εθνική και λαική κυριαρχία, που, όπως είπε πρόσφατα και ο Λαπαβίτσας, είναι δυο πράγματα αλληλένδετα.

    • Η ελλαδα χανετιαι και το θεμα ειναι οι μεταναστες?
      Δεν εχεις καμια ελπιδα κατακαημενη ελλαδιτσα.

  13. Δεν υφίσταται πια ο όρος “εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας”,εκτός εάν βρισκόμαστε στο 1940 και δε το ξέρω.Σήμερα μόνο ο καθαρά ταξικός αγώνας με σαφή ριζοσπαστική τοποθέτηση είναι ο μόνος δρόμος.Και το ΕΠΑΜ σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τα παραπάνω που έγραψα.Θα τολμήσω να πω (κι ας στεναχωρήσω κάποιους) ότι ορισμένα στελέχη του ΕΠΑΜ φέρουν σχεδόν εθνικιστικές απόψεις.

    • χωρίς να θέλω να σου αλλάξω άποψη, το 3ο μνημόνιο αναφέρει ότι κανένα νομοσχέδιο δεν μπορει να εισαχθεί ούτε καν για συζήτηση στη βουλη αν δεν έχει τη συμφωνη γνώμη της τροικας.
      Αρα η βουλη δεν μπορει να νομοθετει παρα μόνο ότι της λένε. Αυτο πιστεύω ότι θα συμφωνεις πως ειναι ο ορισμός της κατοχής.
      Επίσης η εκχώρηση του συνόλου της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια τι άλλο είναι εκτός απο κατοχή?
      Υπάρχουν και άλλα πολλά αλλά δε θελω να σε κουράσω.
      Κανένα μέτωπο δεν μπορει να φτιαχτεί αν δεν υπάρξει συνειδητοποίηση ότι μας έχουν πάρει τη χώρα.

  14. Αλήθεια, γιατί μέχρι τον εμφύλιο κανείς δεν χρησιμοποιούσε για να αυτοπροσδιοριστεί, τους όρους δεξιός/αριστερός;
    Ψάχνω στους λόγους του Αρη να βρω πότε και πού μίλησε για αριστερά και αριστερούς και δεν βρίσκω τίποτα. Μιλούσε για πατρίδα, λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία.
    Τα ίδια αιτήματα, με ελληνικές σημαίες μπροστά και όχι κόκκινα λάβαρα ταξικά προτάγματα και συνθήματα, υπήρξαν και στο Πολυτεχνείο το ΄73.
    Τα αποβράσματα που συνεργάστηκαν με τους ναζί, είχαν λόγο μετά την κατοχή με τον όρο δεξιός να ξεφύγουν από τον χαρακτηρισμό του γερμανοτσολιά ή του δοσίλογου.
    Οι κομμουνιστές/σοσιαλιστές και λοιποί δημοκράτες γιατί έπρεπε να δεχθούν τους όρους αριστερά/αριστερός ή κέντρο/κεντρώος για τον εαυτό τους, όταν μάλιστα βλέπουμε αυτοί οι όροι από μόνοι τους να μη βοηθούν καθόλου να καταλάβουμε τι καπνό τελικά φουμάρει όποιος έτσι αυτοπροσδιορίζεται;;;
    Το ποιό θα είναι το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός διότι αυτός θα είναι που θα το λουστεί.
    Αλλά για να μην το λουστεί, θα πρέπει όταν το αποφασίσει, να είναι ελεύθερος προκειμένου να αποφασίσει ΣΩΣΤΑ!
    Αυτό λέει το επαμ και μάλιστα δείχνει και τον τρόπο πώς να γίνει.

    • Ναι άλλα ποιά σημαία κρατούσε ο ΕΛΑΣ όταν έμπαινε στις πόλεις φίλε;
      Όσο για το Πολυτεχνείο υπήρχαν και άνθρωποι που την ώρα που έμπαινε το τανκ κι ακουγόταν ο εθνικός ύμνος,αυτοί τραγουδούσαν την Τρίτη Διεθνής και κρατούσαν πανό με τον Τσε πάντως…Μη μένεις μόνο στις 5-6 κλασσικές φωτό που κυκλοφορούν τόσα χρόνια.Δεν είχε ταξικά προτάγματα το Πολυτεχνείο; Ξαναδιάβασε τις ανακοινώσεις της Συντονιστικής και τις προκηρύξεις των φοιτητών!

  15. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΟ?????ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ,ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΕΣΑ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΑΝΟ, ΚΑΜΜΕΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗ,ΔΥΟ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ,!!!!!!!!!! ΤΖΑΚΡΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ,ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΟUTUBE NA MAΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΕΛΕΓΕ.ΤΟ ΘΕΤΩ ΜΟΝΟ ΩΣ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΒΟΚΑΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ,ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  16. Μέτωπο εδω και τώρα .
    Οποιος ειναι ενάντια και εμποδιζει τη δημιουργία του , ειναι το ιδιο με τους δοσιλογους που ξεπουλουν και καταστρέφουν , Πατριδα και Λαό.
    Τόσο απλά.

  17. Ακόμα να βάλουμε μυαλό μετά από 8 μνημονιακά χρόνια; Πόσο ακόμα αντέχουμε;
    Ο λαός θέλει διέξοδο για να μην πάει ξανά σε μνημονιακά κόμματα ή στην Αποχή.Μέτωπο ΛΑΕ, Επάμ και όποιος άλλος επιθυμεί,εδώ και τώρα.

  18. Η ΛΑΕ είναι ένα κόμμα με σαφή αριστερά/ριζοσπαστικά στοιχεία,δε θα του ταίριαζε μιά συνεργασία με το ΕΠΑΜ που θυμίζει αρκετά τους ΑΝΕΛ του 2012.Κι έπειτα η ΛΑΕ στηρίζεται από οργανώσεις/φορείς που προάγουν τον διεθνισμό,τον αντιιμπεριαλισμό,τον κομμουνισμό κλπ,δε νομίζω ούτε ότι οι φίλοι του ΕΠΑΜ μπορούν να συμπράξουν με αυτούς τους ανθρώπους,ούτε κι αυτοί με τους άλλους!

    • Αγαπητέ Θάνο
      Όλα αυτά που γράφεις είναι πολύ σωστά όμως θέλω να σε ρωτήσω το εξής:
      Αν η Ελλάδα βρισκόταν υπό στρατιωτική κατοχή, θα αναρωτιωσουν στο χαράκωμα αν αυτός που πολεμάει δίπλα σου ενάντια στον κατακτητή, είναι πιο δεξιός ή πιο αριστερός απο εσένα?
      Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι υπο στρατιωτική κατοχή αλλά είναι υπο οικονομική.
      Έχουμε μια δοσίλογη κυβέρνηση έχει παραδώσει τα ΠΑΝΤΑ για 100 χρόνια.
      Μήπως είναι καλύτερα να παραμερίσουμε αυτή τη στιγμή τις διαφορές του πολιτικού φάσματος που υπάρχουν μεταξύ ΛΑΕ, ΕΠΑΜ, Πλεύσης, Σχεδίου Β κλπ για να αποτινάξουμε την οικονομική κατοχή την οποία μας έχουν επιβάλει? Δε χρειάζεται να αποδεχθεις τις θέσεις του ΕΠΑΜ σε όλα τα θέματα, όπως και οι υποστηρικτές του ΕΠΑΜ δε χρειάζεται να αποδεχθούν όλα τα αριστερά προτάγματα της ΛΑΕ.
      Να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες.
      Πρώτα να αποτινάξουμε τους δοσίλογους και μετά αν θες διαφωνούμε πολιτικά.
      Ο σκοπός πιστεύω υπερβαίνει τις ιδεολογικές διαφορές που σαφως υπάρχουν και καλά κάνουν και υπάρχουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας