“Τσουνάμι” ακρίβειας από τις συνεχείς αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων

576
ακρίβειας από τις συνεχείς αυξήσεις

Σε ανοδική πορεία στέλνουν τον πληθωρισμό οι συνεχείς αυξήσεις σε ενεργειακά προϊόντα αλλά και βασικά είδη διατροφής, που αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα να εμφανίζουν αύξηση στις τιμές τους.

Μπορεί ακόμη ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε μόλις στο 0,1% τον Μάϊο, να είναι πολύ μακριά από το 2,6% του Βελγίου ή το 2,1% της Γερμανίας, αλλά έχει πλέον σταθερά ανοδική πορεία. Οι σημαντικές ανατιμήσεις, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στις τιμοληψίες που γίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και τα ινστιτούτα καταναλωτών, αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς οι αυξήσεις τιμών “προαναγγέλλονται” από πρόδρομους δείκτες. Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, ο οποίος παρακολουθεί την διακύμανση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που πωλούνται εντός και εκτός της χώρας, κατάγραψε για τον Μάιο αύξηση 13,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μεγάλη αυτή αύξηση έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 14,6% για τον Απρίλιο και κατά 9,1% για τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για τον Μάιο σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά εντοπίζονται στα ενεργειακά προϊόντα: Οι τιμές στην παραγωγή οπτανθράκων και προϊόντων διύλισης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 71,3%, οι τιμές για την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη κατά 35,4% και της κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού κατά 10,3%. Οι τιμές στην παραγωγή μετάλλων αυξήθηκαν κατά 7% και στην παραγωγή τροφίμων κατά 1,5%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι προάγγελος των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων στην λιανική αγορά, μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα που υπήρχαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, αν και προς στιγμή οι αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης καταγράφονται σχετικά περιορισμένες, η αύξηση των ενεργειακών προϊόντων θα έχει αποτέλεσμα και νέες ανατιμήσεις σε ευρύτερο καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει ήδη στα 73 δολάρια το βαρέλι, με τον ΟΠΕΚ να έχει δρομολογήσει μείωση της παραγωγής, κάτι που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο και τις τιμές των τελικών προϊόντων διύλισης δηλαδή των υγρών καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών η Ελλάδα είναι ακόμη σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένη από την κατανάλωση πετρελαίου. Συνεπώς, η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα έχει άμεση επίπτωση και στις τιμές λιανικής όχι μόνο των καυσίμων.

Πληθωριστικό "τσουνάμι" από τις συνεχείς αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων

Την ίδια ώρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε προχθές αυξήσεις από 3,6% έως και 15,6% στα τιμολόγια ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την 1η Αυγούστου, κάτι που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στις τελικές τιμές λιανικής στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.

Προς αύξηση και οι τιμές στο ράφι 

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως το χοιρινό κρέας, τα τυριά, τα έλαια, τα όσπρια, η ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, με δεδομένο ότι έχουν ήδη αυξηθεί τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα να καταγράφουν με την σειρά τους αυξήσεις που ξεπερνούν σε μέσα επίπεδα το 6%.

Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί προς το παρόν τις αυξήσεις στις τιμές ως θεατής, θεωρώντας τις αυξήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ φυσιολογικές μετά το άνοιγμα της αγοράς, με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων που υπήρχαν σε μια σειρά από προϊόντα.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές δεν κρύβουν στην πραγματικότητα την ανησυχία τους για την αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, όχι τόσο ως προς το ύψος όσο ως προς την διάρκεια των αυξημένων τιμών. Τούτο με δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων μπορούν να αλλάξουν τις βασικές παραδοχές ακόμη και για τον ρυθμό ανάπτυξης μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Βασική Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας