Στα ύψη η Kwh-Κέρδη με τη σέσουλα στους μεγιστάνες ενέργειας-Ληστεία καταναλωτών

920
Κέρδη με τη σέσουλα στους μεγιστάνες ενέργειας

Στα 38 ευρώ  το κόστος ανά Kwh σε μία εβδομάδα -Το πάρτι των κερδοσκόπων στην ενέργεια

Η Σοφοκλέους του 1999 με τα αλλεπάλληλα limit Up ξαναζωντανεύει μετά από 21 χρόνια μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αφού  δίνει  υπερ- κέρδη  τους παραγωγούς ενέργειας ενώ οι καταναλωτές  θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό  των  αστοχιών  του νομοθετικού  πλαισίου  το οποίο …φτιάχτηκε για να  μοιράζει εκατομμύρια στους παραγωγούς.

Οι αστοχίες είναι τόσες κραυγαλέεςστο σημείο που οι παραγωγοί  έφτασαν να πωλούν την τιμή της Mwh προς 3000 ευρώ.

Η σχετική τιμή πώληση καταγράφηκε στις 30 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί και τιμές διατηρήθηκαν μέχρι τις 10 π.μ της ίδιας  ημέρας, καθώς το Χρηματιστήριο Ενέργειας δέχεται τιμές όλο το 24ωρο αφού πρέπει να καλυφθεί η ζήτηση  με την προσφορά.

Στην πλευρά της ζήτησης  είναι οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας  και  από την άλλη οι παραγωγοί και σε ρόλο συντονιστή  και διαχειριστή  της αγοράς ο ΑΔΜΗΕ που προσπαθεί να φέρει σε ισορροπία τη ζήτηση με την προσφορά.

Στο στάδιο της αγοράς εξισορρόπησης  καταγράφονται  τα limit up για  τους παραγωγούς, που βάζουν τιμές θα …ζήλευε και το ταμπλό της Σοφοκλέους που λειτουργούσε με όρια τόσο στην άνοδο  όσο και στην πτώση της τιμής.

Στο Χρηματιστήριο Ενεργείας ο  νομοθέτης  όπως  και οι κανονισμοί  λειτουργίας  δίνουν  γη και ύδωρ στους  παραγωγούς περισσότερο  από  δομικές  αστοχίες  παρά  από πρόθεση,  ενώ αυτοί με τη σειρά  τους  δεν  αυτοπεριορίστηκαν  και δίνουν  τιμές που είναι εκτός  του πραγματικού κόστους αλλά εξωπραγματικές  τιμές, που μεταφράζονται σε «ζεστό» χρήμα και  υψηλή κερδοφορία  που θα αποτυπωθεί  στους ετήσιους  ισολογισμούς  του 2020 όταν  δημοσιοποιηθούν.

Ο λογαριασμός  για τις  εταιρείες προμήθειας  ενέργειας   έχει ξεπεράσει  τα 130 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται  ότι η αγορά  εξισορρόπησης  μπορεί να  ξεπεράσει το 1 δισ  ευρώ σε αξία σε διάστημα ενός χρόνου  στην περίπτωση που δεν υπάρξουν  άμεσα  παρεμβάσεις.

Η ΡΑΕ και  ο ΑΔΜΗΕ 

Στον ΑΔΜΗΕ καταλογίζουν  κάποιες  ευθύνες  αναφορικά  με την εφαρμογή  της Ευρωπαϊκής Οδηγίας καθώς έχει  αποκλείσει τη  συμμετοχή των τρέιντερς   από την  χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας   και  παράλληλα  δεν έχει  προβλέψει  τη χρήση  δικαιωμάτων.

Το εγχώριο ενεργειακό  σύστημα στηρίζεται  αποκλειστικά  στους εγχώριους  παραγωγούς  και λόγω τεχνικών δυσκολιών  δεν μπορεί  το  Χρηματιστήριο  Ενέργειας  να συνεργαστεί με άλλα  Χρηματιστήρια  για να  δώσουν τιμές σε πραγματικό χρόνο.

Τα νομοθετικά  και τεχνικά  κενά  του συστήματος   έχουν εκτοξεύσει  σε δυσθεώρητα  ύψη την τιμή της Mwh  που  εν προκειμένω ανήλθε στα 3000 ευρώ και αποτελεί  παγκόσμιο ρεκόρ.  Τα  εβδομαδιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ  από  τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου  παρουσιάζουν  το μέσο  κόστος  ανά 15 λεπτά ευρώ  ανά Mwh,  που προκαλούν  σοκ .

Στις  30 Νοεμβρίου  να σημειωθεί καταγράφηκε η   τιμή των 3000 ευρώ, ο μέσος  κόστος  διαμορφώθηκε σε  390,1 ευρώ ανα  Mwh για τους παραγωγούς ενέργειας  που κλήθηκαν  να ενισχύσουν σύστημα  διανομής  με νέες ποσότητες.

Στις 2 Δεκεμβρίου  το μέσο κόστος εκτοξεύθηκε σε 703,3 ευρώ ανά Mwh που σημαίνει  ότι  οι τιμές ανά 15 λεπτά   μπορεί  να ξεπέρασαν και  τις 3000 ευρώ.  Το μέσο  κόστος  της εβδομάδας  ήταν 381 ευρώ  ανά Mwh.

 Το κόστος ανά kwh

Δηλαδή το κόστος  ανά kwh  εκτινάσσεται  στα 38 ευρώ  όταν η μηνιαία  χρέωση  στην αγορά  είναι 0,075 κατά μέσο όρο.

Το κόστος  ανά Kwh  ενισχύθηκε κατά  50.000%

Στέλεχος της αγοράς λέει  ότι  όλα αυτά συμβαίνουν  την περίοδο του Χειμώνα  που οι καταναλώσεις ενέργειας έχουν  αυξημένες ανάγκες  για θέρμανση  και το κόστος ανά kwh έχει εκτιναχθεί  στα ύψη.

Ένα μέσο νοικοκυριό με τετράμηνη κατανάλωση  2000 kwh, κάθε μήνα πληρώνει 50 ευρώ ενώ με όσα  συμβαίνουν  στην αγορά εξισορρόπησης το μηνιαίο κόστος μπορεί να εκτιναχθεί άνω των 100 ευρώ

Η ΡΑΕ συζητά πλαφόν

Το πρόβλημα  έχει λάβει  ανησυχητικές  καθώς  οι υπέρογκες τιμές ανά Mwh και  για κάποιους πέρα από κάθε λογική  δημιουργείται  καθημερινά  ένα εξωπραγματικό κόστος το οποίο θα πληρωθεί.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσπαθεί να παρέμβει  στη  κερδοσκοπική αγορά  της ενέργειας  προτείνοντας  να ορίσει ανώτατη τιμή  τα 100 ευρώ ανά Mwh  για τον παραγωγό ρεύματος  και για τον παραγωγό  ρεύματος που  δεν θα συμμετέχει  στη αγορά να μην αποζημιώνεται .

Ο ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστής προσδιορίζει  ποια μονάδα δώσει παραπάνω ισχύ  και ποια μονάδα θα μειώσει.

Με το σημερινό  καθεστώς υπήρχε αμοιβή  και για τις δύο  κατηγορίες παραγωγών.

Σήμερα εξετάζεται να αμείβεται  μόνο  η μονάδα που δίνει ενέργεια στο σύστημα.

Ωστόσο  και η ανώτατη  τιμή των 100 ευρώ ανά Mwh  μπορεί να  περιορίσει τις  ακραίες τιμές  με τετραψήφιους αριθμούς αλλά και  τα 100 ευρώ προεξοφλεί ότι  το κόστος ανά kwh θα ανέλθει  άνω  των  0,10 ευρώ ανά kwh. Πρόκειται  για «γόρδιο δεσμό»  για τους αρμόδιους της αγοράς  με απρόβλεπτες  συνέπειες  για τους καταναλωτές  αφού οι εταιρείες  προμήθειας ενέργειας  θα ενεργοποιήσουν  τις ρήτρες μεταβολής της Οριακής Τιμή  Συστήματος  όταν  ο μέσος όρος διαμορφώνεται  άνω των 60 ευρώ ανά Mwh.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας