Στα ουράνια το ευρώ, στον «πάτο» οι ελληνικές εξαγωγές εκτός ευρωζώνης. Ανάγκη το εθνικό νόμισμα!

1664
κλοιός

Χωρίς αμφιβολία, η δύναμη του ευρώ και το τρέχον ράλι που ξεκίνησε από το Jackson Hole και επεκτάθηκε σπάζοντας και το 1,20 λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών από τη νέα “απειλή” της Βόρειας Κορέας, είναι το μεγάλο story των αγορών αυτό το διάστημα, δεδομένης και της σιωπής που τηρεί ο Mario Draghi σε αυτό το μέτωπο.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου και όλοι οι παίκτες της αγοράς θα έχουν το βλέμμα στραμμένο σε οποιεσδήποτε τυχόν ενδείξεις υπάρξουν σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολίτικης και ειδικά το μέλλον του QE. Ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο και εάν το ευρώ συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε οι επενδυτές θα είναι alert και σε ότι αφορά ενδεχόμενα σήματα που επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ δεν αισθάνεται πλέον άνετα με την εκτόξευσή του. Ήδη από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου φάνηκε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ήδη ανησυχούν για το ενιαίο νόμισμα.
“Εάν σπάσει το 1,20 έναντι του δολαρίου, η ΕΚΤ ή άλλοι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να σχολιάζουν τον αντίκτυπο της δύναμης του”, όπως σημειώνει ο Brad Bechtel, επικεφαλής του FX στην Jefferies, “καθώς το ακριβό ευρώ μπορεί να χτυπήσει την εξαγωγική δραστηριότητα της ηπείρου, που είναι η ψυχή της μεγαλύτερης οικονομίας της, της Γερμανίας. “Στο $ 1.22 – $ 1.24 θα μπορούσε η ΕΚΤ να αρχίσει να μιλά για λήψη μέτρων”, όπως τονίζει.
Οι οικονομολόγοι της Capital Economics έχουν επισημάνει πως παρά το ράλι, το ευρώ παραμένει κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, το 1,21 έναντι του δολαρίου και οι προηγούμενες προσπάθειες λεκτικής παρέμβασης στο κοινό νόμισμα έγιναν μόνο αφού είχε ξεπεράσει το 1,25 έναντι του δολαρίου.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs,  στα επίπεδα πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου και με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να επιμένει σε χαμηλά επίπεδα, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι πιθανό να αποτελέσει πηγή αύξησης της ανησυχίας της ΕΚΤ.
Στο βαθμό που η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αντανακλά την επανεξέταση των σχετικών οικονομικών και πολιτικών θεμελιωδών στοιχείων στις δύο πλευρές της Ατλαντικού – με τις προοπτικές για την Ευρώπη να βελτιώνεται παράλληλα με τη θολότητα των προοπτικών των ΗΠΑ – ενδέχεται να υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για να αντισταθεί η ΕΚΤ, όπως προσθέτει η GS.
Με τα επιτόκια ήδη σε αρνητικά επίπεδα να προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τα κέρδη των τραπεζών, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να εξακολουθούν να είναι πολιτικά αμφιλεγόμενες στην βόρεια Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον να μην ευνοεί την παρέμβαση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα εργαλεία για την αντιστάθμιση της ανατίμησης του ευρώ είναι ελάχιστα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του forward guidance σχετικά με τα επιτόκια αποτελεί την πιθανή απάντηση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την GS. “Κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε από την ΕΚΤ να προσπαθήσει να εκμηδενίσει τις προσδοκίες της αγοράς όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και / ή στις αρχές του 2019. Σηματοδοτώντας ένα αργό tapering στο σύνολο του 2018, και διατηρώντας ταυτόχρονα την τρέχουσα ρητορική για το QE και την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων, θα ήταν ένας σχετικά κομψός τρόπος για την ΕΚΤ να “απαντήσει” στην ανατίμηση του ευρώ.
Αρκετοί τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα κινηθεί υψηλότερα. “Η περίοδος της διόρθωσης έφτασε στο τέλος της, με την αγορά να επιλέγει να σπάσει προς την κατεύθυνση της τάσης, πιέζοντας για νέα υψηλά για το 2017 καθώς και για νέα υψηλά 2,5 ετών. Η bullish αυτή κίνηση θα μπορούσε τώρα να ανοίξει την πόρτα για επιτάχυνση προς την περιοχή του 1,2150”, όπως σημειώνει η LMAX Exchange.
Η Kathy Lien, αναλύτρια της BK Asset Management εκτιμά ότι το ευρώ θα μπορούσε να χτυπήσει το 1,22 και ίσως ακόμη και το 1,25. “Ιστορικά, το 1,25 εξακολουθεί να βάζει την ισοτιμία κάτω απ[ό το μισό μεταξύ του υψηλού του 1,6038 που σημειώθηκε το 2008 και του χαμηλού του 1,0352 που σημειώθηκε πέρυσι. Επίσης, το μέσο επίπεδο 5ετίας είναι περίπου στο 1,21, επομένως το 1,25 δεν θα ήταν σημαντική ανατίμηση”.
*Βασική πηγή: Capital.gr, Ελευθερία Κούρταλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας