Σκυλοκαβγάς συμμάχων χωρίς μάσκες ενώ είμαστε σε συναγερμό πανδημίας

1124
μάσκες

Μετάφραση Μ.Στυλιανού

Παρά τον καταστατικό χάρτη της, που διακηρύσσει αμοιβαία άμυνα και ασφάλεια, η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ επιδεικνύει μιαν αταίριαστη ατομικιστική αντίδραση –σκύλος τρώει σκύλο- στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγάλος σκύλος στο κοπάδι των 30 εθνών, κατηγορείται για «μοντέρνα πειρατεία» αφ’ ότου άρπαξε φορτία από μάσκες προφύλαξης που είχαν παραγγελθεί από συμμάχους τους στον Καναδά, στην Γαλλία και στην Γερμανία για την προστασία τους από την καλπάζουσα επιδημία του κορωναϊού.

Και να σκεφτείς ότι μόλις πέρυσι το ΝΑΤΟ γιόρταζε την 70’η επέτειό της ίδρυσής του το 1949, με πολλές φανφάρες και ρητορική αυτοθαυμασμού για το πόσο πολύτιμη είναι αυτή η συμμαχία. Σκεπτικιστές βλέπουν ωστόσο το ΝΑΤΟ ως λείψανο του Ψυχρού Πολέμου, του οποίου η επίκληση της ασφάλειας δεν είναι παρά στρεψόλογες Οργουελιανές μεταγλωττίσεις της πολεμοκαπηλείας και ενός θρασύτατα δαπανηρού βιομηχανικού μιλιταρισμού.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά την καταγγελλόμενη επίταξη 200.000 προστατευτικών χειρουργικών προσωπίδων που είχαν παραγγείλει οι γερμανικές αρχές για τους αστυνομικούς του Βερολίνου. Το φορτίο σταματήθηκε στην Ταϊλάνδη και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι η αμερικανική εταιρεία 3Μ, η οποία παράγει τις προστατευτικές μάσκες στην Κίνα, πήρε εντολή από την κυβέρνηση Τραμπ να αυξήσει τις εξαγωγές της στις ΗΠΑ λόγω της καταστάσεως ανάγκης με την Πανδημία, που υπερείχε της συναλλαγής με την Γερμανία.

Ωστόσο ο Andreas Geisel , υπουργός του κρατιδίου του Βερολίνου κατήγγειλε την αμερικανική ενέργεια σαν «μοντέρνα πειρατεία».

Υπήρξαν παρόμοιες καταγγελίες για ιατρικό εξοπλισμό που προοριζόταν για τον Καναδά και την Γαλλία και κατασχέθηκαν επίσης από τις αμερικανικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα ένα αεροπορικό φορτίο μάσκες,  έτοιμο απογειωθεί από την Σαγκάη για την Γαλλία, αγοράστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους που εμφανίστηκαν το τελευταίο λεπτό στο αεροδρόμιο κραδαίνοντας δέσμες δολαρίων.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε ότι αυτές οι ενέργειες ήταν συνωμοτικές και παράνομες. Μπορεί να μην ήταν αυτό ακριβώς, αλλά ο καπιταλισμός τύπου γουέστερν, με το να παραμερίζεις άλλους με περισσότερο χρήμα για να τους πάρεις σωτήριο ιατρικό εξοπλισμό, φαίνεται ασφαλώς ανήθικο.

Και που κολλάει εδώ όλη αυτή η ψαλμωδία για αμοιβαία άμυνα και ασφάλεια; Που είναι ο συμμαχικός συντονισμός σε ώρα κρίσης; Δεν είναι απλά οι ΗΠΑ που φαίνονται  σε κατάσταση πανικού για να σώσουν το σαρκίο τους; Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης επέβαλαν απαγόρευση εξαγωγής ιατρικού εξοπλισμού προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα που προκάλεσαν τις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς και άλλων ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  είναι παραμύθι.

Ακόμη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λεϊεν αναγκάστηκε να επιπλήξει κράτη που δεν έδειχναν αρκετή αλληλεγγύη και έκλειναν τα σύνορά τους σε εξαγωγή εφοδίων προς άλλους πληττόμενους από την πανδημία. Στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 10.000 τις τελευταίες εβδομάδες, ξεχείλισε η λαϊκή αγανάκτηση για την  απουσία συλλογικής ανταπόκρισης από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Με την ταχύτατα αυξανόμενη απειλή του κορωναϊού είναι λογικό ότι τα έθνη προσφεύγουν σε μέτρα απελπισίας.  Στις ΗΠΑ, από μιαν αρχική απάθεια απέναντι στην ασθένεια, οι αρχές φοβούνται συνεχώς περισσότερο ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι θα πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα. Την περασμένη εβδομάδα ο παγκόσμιος αριθμός των ασθενών ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, με το ένα τέταρτο του αριθμού στις ΗΠΑ. Ο απολογισμός των θανάτων στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πολλαπλάσιος  εκείνου που είδαμε στην Κίνα και στην Ευρώπη. Και αυτό ειδικότερα  επειδή οι κοινωνικές συνθήκες είναι δυσμενείς για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης στερούνται μέσων για λόγους κέρδους.

Με την κρίση να εκδηλώνεται σε έτος εκλογών, ο Πρόεδρος Τραμπ βλέπει τις ελπίδες επανεκλογής του να κινδυνεύουν με εξαέρωση μαζί με την οικονομία  που πλήττεται από τον κορωναϊό. Αυτό αναμφίβολα υποχρεώνει την κυβέρνησή του να  κάνει τα πάντα για σταματήσει την πανδημία, ακόμη και αρπάζοντας από συμμάχους ζωτικό ιατρικό εξοπλισμό και εφόδια.

Γι’ αυτό αναμφίβολα ο Τραμπ δέχθηκε με ευγνωμοσύνη την ιατρική βοήθεια που του έστειλε η Ρωσία. Οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίσης εφόδια από την Κίνα. Γεγονός που δείχνει συγκριτικά πόσο ευτελείς είναι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με το Πεκίνο.

Η Ρωσία και η Κίνα έστειλαν ιατρική βοήθεια και στην Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ιταλική κυβέρνηση και ο λαός αναγνώρισαν με εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης την απόδειξη αλληλεγγύης.

Κατά χαρακτηριστική ειρωνεία και προστυχιά ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ και Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί κατηγόρησαν την Ρωσία και την Κίνα ότι εκμεταλλεύονται την πανδημία για λόγους προπαγάνδας. Ισχυρίζονται ότι τα ρωσικά και κινεζικά ΜΜΕ μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τον κορωναϊό για να υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Πρόκειται εδώ για μια επικαιροποιημένη παραλλαγή της γνωστής αντιρωσικής πολεμικής που προωθεί την ιδέα μιας συνωμοσίας του Κρεμλίνου για να «καταστρέψει τις Δυτικές δημοκρατίες».

Αλλά το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. κάνουν μιαν πρώτης τάξεως δουλειά για την αυτό-υπονόμευση τους, χωρίς την υποτιθέμενη συμβολή της Ρωσίας και της Κίνας.

Η μόνη περίπτωση όπου το ΝΑΤΟ φαίνεται έτοιμο να δείξει «αλληλεγγύη» είναι όταν χώρες μέλη του επιτίθενται και καταστρέφουν ασθενέστερα κράτη, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία και η Σομαλία, με υπόδειξη των ΗΠΑ. Όταν όμως τα γάλατα σφίγγουν και ορμούν τα ένστικτα επιβίωσης τότε γίνεται σκύλος-τρώει-σκύλο, με  μια σκυλίσια κραυγή: «άντε πνίξου»

Το σήριαλ με τις κλεμμένες μάσκες μεταξύ συμμάχων είναι διδακτικά συμβολικό.

 

*Finian Cunningham, Strategic Culture  April 10, 2020 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας