Πρώτες εκτιμήσεις για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Αττική

αμαζόνιος

Είναι χρέος μας συνειδησιακό να καθίσομε ψύχραιμα ειδικά οι Δασολόγοι-Γεωτεχνικοί να εκτιμήσουμε την πορεία, την εξέλιξη της φονικής αυτής πυρκαγιάς.

Ο υποφαινόμενος έχοντας ασχοληθεί για 18-20 χρόνια με τις δασικές πυρκαγιές με γνώση και εμπειρία αυτού του αντικειμένου για να μην ξαναθρηνήσουμε συνανθρώπους μας είναι ανάγκη να προτείνουμε σαν Γεωτεχνικοί και αρμόδιοι σύμβουλοι της Πολιτείας τον επανασχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας.

Ήδη απέστειλα πρόταση για έκτακτο συνέδριο στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και στην Δασολογική Εταιρεία με θέμα φυσικά «την σύγχρονη αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών, τα σύγχρονα εργαλεία και πως θα τεθούν σε εφαρμογή».

Βεβαίως το θέμα δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό, αλλά και βαθιά πολιτικό. Ασφαλώς οι θιασώτες πολιτικοί του μικρού ευέλικτου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να προβληματιστούν να επιλέξουν μεγιστοποίηση των κερδών ή οι ανθρώπινες ζωές.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά. Πρέπει να σημειώσω ότι δεν διακατέχομαι από συντεχνιακή αντίληψη, αντιθέτως οι απόψεις μου είναι γνωστές σε διάφορες συσκέψεις σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε τοπικό (ΣΟΠ) και ασφαλώς αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής το γνωρίζουν.

Είναι γνωστό λοιπόν ότι η συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς είναι μια επιστήμη και η κατάσβεση της πυρκαγιάς μια τεχνική .

Η χώρα μας λόγω βιοκλιματικών ειδικά ξηροθερμικών συνθηκών θα έχει πάντα πυρκαγιές. Άρα πρώτο μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης είναι ο αντιπυρικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, σε επίπεδο περιφέρειας, Νομούς, Δήμους, σε συνδυασμό με την ανανέωση όλων των σύγχρονων εργαλείων που υπάρχουν.

Παρατήρηση 1η: Έχω επισημάνει σε όλες τις συσκέψεις, έγγραφα κλπ στα πλαίσια του γόνιμου εποικοδομητικού διαλόγου προς την Πυροσβεστική, ότι οι πυρκαγιές αναστέλλονται εν τη γενέσει τους, κατά την έναρξή τους στα πρώτα 10-15 λεπτά διότι λόγω της δημιουργίας θερμικών κυμάτων η φωτιά είναι αδύνατο να ελεγχθεί μετέπειτα.

Παρατήρηση 2η: Η χωροταξική κατανομή των αυτοκινήτων στην ύπαιθρο πρέπει να είναι τέτοια που από το κέντρο του κάθε σταθμού ο χρόνος επέμβασης να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά (ακτίνα μέχρι 10 χλμ).

Παρατήρηση 3η: Τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής είναι παλιά, δυσκίνητα και ακατάλληλα για τα δάση.

Παρατήρηση 4η: Οι δασικές πυρκαγιές με βάση και την διεθνή εμπειρία αντιμετωπίζονται καλύτερα με μικρά και ευέλικτα αυτοκίνητα αγροτικού τύπου που θα φέρουν δεξαμενή ενός (1) τόνου με αντλία.

Παρατήρηση 5η: Η πυρκαγιά κυρίως σε υψηλά ιστάμενα δάση σβήνεται από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες δημιουργούν δίκτυα επέμβασης 200 τουλάχιστον μέτρων μέσα στα δάση.

Παρατήρηση 6η: Χρησιμοποίηση μηχανικών μέσων όπως μπουλντόζες για δημιουργία μικρών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την προσπέλαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε αδιάβατες περιοχές και προσβολή της φωτιάς.

Παρατήρηση 7η: Εφαρμογή του αντιπύρ μια παμπάλαια μέθοδο, με την στήριξη πολλών πυροσβεστικών αυτοκινήτων «η φωτιά σβήνει με φωτιά».

Παρατήρηση 8η: Αξιοποίηση των εναέριων μέσων με συντονισμό από τον επικεφαλής εδάφους.

Παρατήρηση 9η: Άμεση εφαρμογή ενός λογισμικού που με την χαρτογράφηση της υπάρχουσας βλάστησης κατά Νομό, θα μας δίνει την ανάλυση απειλής, διάφορα μοντέλα προσομείωσης και βεβαίως με τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα μαζεύονται από την ύπαιθρο (αισθητήρες) θα μας δίνει την ταχύτητα της φωτιάς καθώς και την διεύθυνση ή καλύτερα την κατεύθυνσή της. Ένας ειδικός σε ένα γραφείο θα μπορεί να κάνει άριστα το Συντονισμό.

Την παραπάνω πρόταση την είχα κάνει από το 2016 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον θαυμάσιο ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών συνάδελφο Γαβριήλ Ξανθόπουλο. Κόστος 75.000 € με δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Παρατήρηση 10η: Άμεση προμήθεια drone- μη επανδρωμένων αεροσκαφών- που θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Ύστερα από τα παραπάνω το θέμα βεβαίως της καταστολής δεν έχει εξαντληθεί και η πρότασή μου για έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο από όλους τους ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, ανθρώπους της πράξης για ένα σύγχρονο Αντιπυρικό Σχέδιο, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, η προσφορά της γνώσης, της σύγχρονης τεχνολογίας δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες να αγνοηθεί προκειμένου να να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.

Άφησα τελευταίο το τεράστιο θέμα της πρόληψης το οποίο έχει να κάνει με μια άλλη δασική πολιτική με την χρηματοδότηση των υπηρεσιών στην άμεση στελέχωση τους και όλες τις εφαρμογές της επιστήμης στη διαχείριση των Δασών, στη Δασοκομία, στη συσσώρευση της βιομάζας που άμεσα έχουν σχέση με την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

* Ο Παναγιώτης Κορισιάνος είναι Δ/ντής Δασών Ν. Ηλεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας