Πρόκληση Ζάεφ: Πήραμε ξεκάθαρα «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα!

1354
συντάγματος
Ο κ. Ζάεφ ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών της “Μακεδονίας”» (MANU) κι εκεί επανέλαβε αυτό που όλοι βλέπουν πλην της ελληνικής κυβέρνησης.

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να παίζει το παιχνίδι του, με αγαστή συνεργασία του πρωθυπουργού, σχετικά με το Μακεδονικό, όμως, φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πολλά αν η συμφωνία περάσει από την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να προσπάθησε να… συνετίσει το φίλο του, Ζόραν Ζάεφ, όμως, αυτό φαίνεται ότι συνεχίζει στην ίδια… μακεδονική γραμμή, κατεδαφίζοντας τόσο την… τζάμπα μαγκιά του Π. Καμμένου όσο και την γενικότερη θέση της κυβέρνησης περί επιτυχημένης συμφωνίας που αίρει τους αλυτρωτισμούς.

Μιλώντας ακατάπαυστα με αφορμή το δημοψήφισμα, ο Ζάεφ προκαλεί καθώς καταπατά όλους τους όρους της συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Ζάεφ ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών της Μακεδονίας» (MANU) κι εκεί επανέλαβε αυτό που όλοι βλέπουν πλην της ελληνικής κυβέρνησης.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση  της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας: «Μακεδόνες», «μακεδονική» και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητά μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς και εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Ζάεφ  προσθέτοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μια καλή, έντιμη συμφωνία που επιβεβαιώνει την ταυτότητά μας και διασφαλίζει το μέλλον μας».

Νωρίτερα ο Ζάεφ είχε πει:

«Έκανα αυτόν τον συμβιβασμό, που μοιάζει με πόνο στο στήθος, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ προσθέτοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν διαθέσιμη σε όλους όσοι ήθελαν να τη διαβάσουν.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης Βέλες στο πλαίσιο της εκστρατείας τους ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογράμμισε πως η απόφαση που θα ληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι πάνω από κόμματα, καθώς αφορά την ένταξη της «Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«27 χρόνια σέρναμε τα πόδια μας, αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ και τόνισε: «Είναι ώρα πια να γίνουμε μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, έφτασε η στιγμή για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες στη “Μακεδονία”».

Ξεκάθαρα «μακεδονική» ταυτότητα

«Έχουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση  της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας: «Μακεδόνες», «μακεδονική» και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητά μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς και εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Ζάεφ υπογραμμίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μια καλή, έντιμη συμφωνία που επιβεβαιώνει την ταυτότητά μας και διασφαλίζει το μέλλον μας».Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προερχόμενος από το αλβανόφωνο DUI, κ. Οσμάνι, δήλωσε ότι η «»Μακεδονία» βρήκε τελικά την φόρμουλα για να είναι ένα λειτουργικό πολυεθνικό πολυθρησκευτικό δημοκρατικό κράτος» και παρά το γεγονός ότι είναι Αλβανός υποστήριξε «την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, εφόσον και ο κ. Ζάεφ στηρίζει τον νόμο για τις γλώσσες» (σ.σ. που προβλέπει ως δεύτερη επίσημη την Αλβανική σε όλη την έκταση του κράτους).

O πρόεδρος της Ακαδημίας “MANU” Τάκι Φίτι παραδέχθηκε ότι το θέμα της ονομασίας είναι δύσκολο και επώδυνο αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική, αν και η Συμφωνία όπως είπε «διασφαλίζει την «Μακεδονική» ταυτότητα, γλώσσα, πολιτισμό και παράδοση». Πάντως ο κ. Φίτι απέφυγε να απαντήσει για το εάν και πώς θα επέλθουν αλλαγές των κρατικών θεσμών όπως η Ακαδημία “MANU”, η τηλεόραση MRT και άλλοι θεσμοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας