Ως πυλώνα για τον παλαιστινιακό λαό χαρακτηρίζει το Διεθνές Δίκαιο ο πρεσβευτής του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ξεκαθαρίζοντας σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ότι η χώρα του έχει θαλάσσια σύνορα μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και όχι με την Τουρκία.
Τι ισχύει σχετικά με τη δήλωση του παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Τουρκία περί ετοιμότητας του Παλαιστινιακού Κράτους για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με την Άγκυρα;
Έχουμε ήδη τοποθετηθεί επισήμως γι’ αυτό, ωστόσο εγώ θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό που για τους Παλαιστίνιους αποτελεί πυλώνα και αφορά τις διεθνείς συμφωνίες και φυσικά την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και η ανάγκη εφαρμογής του σε όλα τα ζητήματα ανεξαιρέτως. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την έλλειψη και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της ισραηλινής κατοχής. Ακόμα και πριν από το 1967, από το 1948, όταν η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε εις βάρος των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ είναι η χώρα που παραβιάζει περισσότερο από όλους το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν τις πρακτικές του. Βιώνουμε επίσης τα αποτελέσματα των εποικισμών, που επίσης παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη Χάρτα των ΗΕ. Επομένως, πώς περιμένετε εμείς οι Παλαιστίνιοι που υποφέρουμε τόσα από την απουσία του Διεθνούς Δικαίου, να δεχθούμε οτιδήποτε το παραβιάζει; Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά την κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά για εμάς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν παιχνίδια με τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
Το Κράτος της Παλαιστίνης έχει θαλάσσια σύνορα και δικαιοδοσία στα νερά της Μεσογείου. Έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες συντεταγμένες και χάρτες στον ΟΗΕ και την Αραβική Ένωση από τις 24/9/2019. Όποιος επιθυμεί συνομιλίες και συμφωνία μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος και θα το εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως, ειδικά με τους φίλους μας τους Κύπριους, που συνορεύουν οι ΑΟΖ μας. Τα κράτη με τα οποία έχουμε θαλάσσια σύνορα είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Έχουμε δικαιώματα. Εμείς επίσης αποδεχόμαστε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Ισραήλ όχι, η Ελλάδα και η Κύπρος ναι.
Σαφώς το Ισραήλ παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά μας και τα δικαιώματά μας σε θαλάσσιες ζώνες, στη Μεσόγειο, όπως παραβιάζει τα δικαιώματά μας σε φυσικούς πόρους και επί του εδάφους. Ως αποτέλεσμα της κατοχής.
Οι φίλοι μας στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει κατοχή και για αυτό οι προσδοκίες μας είναι υψηλές, όπως και από τους Κύπριους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Κανένας Ελληνας δεν μοιράζεται αυτές τις αξίες με κατακτητές. Ενα κράτος-εγκληματία. Δεν μπορείς να θεωρείς το Ισραήλ δημοκρατία.
Επομένως θεωρείτε ότι η δήλωση παρερμηνεύθηκε;
Η δήλωση του πρεσβευτή μας τέθηκε εκτός του πλαισίου που έγινε. Αναφερόταν στην ανάπτυξη σχέσεων και υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία. Να σας το θέσω αλλιώς. Εάν έρθει η Κίνα και ζητήσει από την Ελλάδα ή την Κύπρο να προχωρήσουν σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών τι θα κάνετε; Είναι το ίδιο. Σας είπα, έχουμε σύνορα με τρεις χώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συμφωνία ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι αρχή μας. Όπως καλούμε για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Εμείς έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με χώρες σε όλο τον κόσμο. 136 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος και έχουμε σχέση μαζί τους. Και η Τουρκία είναι μία από αυτές. Και η Κύπρος έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος. Η Ελλάδα ακόμα δεν το αναγνωρίζει παρά το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2015. Γιατί δεν αναγνωρίζει η Αθήνα το Παλαιστινιακό Κράτος, ενώ αναγνωρίζει το Ισραήλ; Δεν υπάρχει λογική. Εμείς θέλουμε ειρήνη. Δεν θέλουμε τα εγγόνια μας να μεγαλώσουν μέσα στον πόλεμο.
Πιστεύετε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα έχει ατονήσει σε Ελλάδα και Κύπρο;
Δεν είναι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι και σε άλλες χώρες, γιατί έχουμε ραγδαίες διεθνείς αλλαγές και ανακατατάξεις. Ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού οπότε και στον κόσμο απέμεινε ο ένας πυλώνας. Τώρα, μετά τις ηγεμονικές πολιτικές των ΗΠΑ εναντίον των άλλων λαών, βρισκόμαστε μπροστά και σε νέες αλλαγές. Αυτό που συνέβη στον αραβικό κόσμο πριν από μερικά χρόνια και ονομάστηκε «Αραβική Άνοιξη», κάθε άλλο παρά άνοιξη, ήταν ένας «αμερικανικός χειμώνας». Δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά υπήρξε συνωμοσία κατά των λαών της περιοχής, με αμερικανικό πρόσημο, πρώτα όσον αφορά την ασφάλεια και την ενέργεια και την ενδυνάμωση του Ισραήλ, ως αποικιοκράτη, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αμερικανικού καθεστώτος.
*Πηγή: Αλεξάνδρα Φωτάκη- tanea.gr