Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε κατά της επιστροφής στη ρύθμιση της παραγωγής, με βάση τα πρότυπα του σοβιετικού κρατικού σχεδιασμού που ήταν γνωστό ως «Γκοσπλάν», επισημαίνοντας ότι οι κρίσεις υπερπαραγωγής είναι ένα κλασικό φαινόμενο της καπιταλιστικής οικονομίας.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους όταν, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Συμβούλιο Νομοθετών, έγινε πρόταση για να θεσμοθετηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και στον τομέα κατανομής των παραγωγικών εγκαταστάσεων.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήξουμε σε μια νέα εκδοχή του σοβιετικού κρατικού σχεδιασμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι «τότε τα είχαν τόσο πολύ σχεδιάσει, που αυτό απλώς σκότωσε ή θα έλεγα για την ακρίβεια σε σημαντικό βαθμό έβλαψε εν πάσει περιπτώσει την οικονομία» και «φυσικά δεν μπορούμε να επαναλάβουμε κάτι τέτοιο».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κρίσεις υπερπαραγωγής, είναι ένα κλασικό φαινόμενο της καπιταλιστικής οικονομίας. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει αναμφίβολα να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο μέσω της ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου, όταν μάλιστα που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας παρέχουν γι’ αυτό τον σκοπό τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε, έχοντας στο σημείο αυτό αρκετές αυταπάτες, ο κ. Πούτιν.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε τις υποδομές και τον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων.