Σε πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών συνθηκών υπό τις οποίες απασχολούνται οι συμβολαιογράφοι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τους ζωτικούς για το μνημονιακό της πρόγραμμα πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οι αντιστάσεις των συμβολαιογράφων, όπως εκφράζονται με την αποχή από τη συμμετοχή σε συμβατικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι εύλογο να έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες και όχι μόνο στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, αλλά και στα διεθνή κέντρα που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του μνημονιακού σχεδιασμού. Εντούτοις, γνωρίζουν πως οι αντιστάσεις αυτές δεν είναι εύκολο να καμφθούν ούτε είναι δυνατόν να γίνουν παντού πραξικοπηματικές ενέργειες όπως αυτές που μεθόδευσε ο υπόδικος πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας, για το σπάσιμο της αποχής.
Το βέβαιο είναι πως με τη σημερινή πανελλαδική διάρθρωση του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος είναι εξαιρετικά απίθανο οι συμβολαιογράφοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία παράδοσης των ακινήτων των πολιτών στο κράτος και στις τράπεζες. Η συγκρότηση των συλλόγων τους σε τοπικό επίπεδο και ανά Εφετείο, προσδίδοντας ιδιαίτερα στοιχεία σχέσης με την εκάστοτε τοπική κοινωνία, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή σε μια τέτοια βρόμικη διαδικασία, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους, τόσο επαγγελματικές όσο και συνολικότερα κοινωνικές.
Αυτός είναι σοβαρός λόγος που κάνει τους συμβολαιογράφους όλης της χώρας να αρνούνται τη συμμετοχή τους στους πλειστηριασμούς, γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη συμμετοχή θα στρέψει εναντίον του καθενός τους μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζει και εργάζεται.
Οι κυβερνητικοί και τραπεζιτικοί κύκλοι που αναζητούν λύσεις στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση προσανατολίζονται στην πλήρη ανατροπή της πανελλαδικής διάρθρωσης του συμβολαιογραφικού κλάδου με βάση τα εννιά τοπικά Εφετεία. Χρησιμοποιώντας ως μοχλό την κλίκα του Ρούσκα στην Αθήνα, προσανατολίζονται στην “απελευθέρωση” του επαγγέλματος από τοπικούς περιορισμούς. Έτσι, ένας συμβολαιογράφος που ανήκει, π.χ., στο Εφετείο της Πάτρας θα μπορεί να αναλαμβάνει μια υπόθεση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.
Είναι φανερό ότι η λύση αυτή που έχει τεθεί σε συζήτηση, εκτός του ότι ανοίγει τον δρόμο για πραγματοποίηση πλειστηριασμών χωρίς άμεσες επιπτώσεις στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή κάθε συμβολαιογράφου στον τόπο όπου ζει και εργάζεται, ανοίγει τον δρόμο και για να πάψουν οι συμβολαιογράφοι να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στις νέες αυτές συνθήκες, μόνο μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία θα μπορούν να έχουν πανελλαδική εικόνα, εποπτεία και διακλάδωση, έτσι ώστε να αναλαμβάνουν υποθέσεις οπουδήποτε στη χώρα.