Πλήγμα στην Τουρκία επέφεραν οι δυο αμερικάνικοί οίκοι S&P- Moody’s με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της θέσης.
Είναι εντυπωσιακό ότι η υποβάθμιση στηρίζεται περισσότερο σε πολιτικά παρά σε οικονομικά κριτήρια, πράγμα που δείχνει ότι οι αμερικάνικοι οίκοι, όπως και στην Ελλάδα το 2010, εκτελούν συμβόλαια προς εξυπηρέτηση των επιδιώξεων κυρίως των ΗΠΑ και των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Ασφαλώς, η Τουρκική οικονομία έχει προβλήματα, που αφορούν την νεοφιλελεύθερη ολιγαρχική πολιτική του Ερντογάν και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων αλλά αυτά ουδόλως απασχολούν τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωατλαντικές στρατηγικές των ΗΠΑ και τις επιδιώξεις των πολυεθνικών κολοσσών της Δύσης.
Ο οίκος Moody’s υποβαθμίζει τη χώρα σε «Ba3», από «Ba2», με αρνητικό το outlook – Πιθανές οι επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα υποβάθμισε η Standard & Poor’s.
O οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+», από «BB-» προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε «BB-», από «ΒΒ». To outlook των αξιολογήσεων παραμένει «σταθερό».
Η αιτιολόγηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου σε «σκουπίδια» αναφέρεται στην ακραία μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, ενώ προβλέπει ύφεση για το επόμενος έτος.
Την ίδια ώρα ο οίκος Moody’s υποβαθμίζει τη χώρα σε «Ba3», από «Ba2», με αρνητικό το outlook.
Βασικός καταλύτης για την υποβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της Τουρκίας και την επακόλουθη μείωση της ορατότητας για τη χάραξη πολιτικής της Τουρκίας. Τη θεσμική αποδυνάμωση επιτείνουν οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και η απουσία ενός ξεκάθαρου και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο οίκος εκτιμά πως οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη ισοτιμία, που συνδέονται με τους υψηλούς και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ ο κίνδυνος μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται.
Πιθανή νέα υποβάθμιση
Σε ό,τι αφορά την αρνητική προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να επιτύχουν μια “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας υποχωρεί εν μέσω αποδυναμωμένων θεσμών και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Επομένως, όπως επισημαίνει η Moody’s, ο κίνδυνος συνεχιζόμενων χρηματοοικονομικών εντάσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.