Οι τράπεζες με -10.9%, βυθίζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών (-2.35%)

429

Εκκωφαντικό ήταν το τραπεζικό “χαστούκι” που δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσγειώθηκε ανώμαλα στη ζώνη των 860 μονάδων, καθώς οι πιέσεις από τη μετοχή της Alpha Bank, κυρίως, ήταν ασφυκτικές, στον απόηχο της ανακοίνωσης περί αύξησης κεφαλαίου, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε θυμίζοντας μέρες… rebalancing.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,35% στις 867,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 852,54 μονάδων (-4,04%) και 892,69 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 200,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 155 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.

Βύθισε το Χρηματιστήριο Αθηνών το τραπεζικό -10,9%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,06%, στις 2.085,55 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.348,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,93% στις 505,46 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,35%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,18%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 12,94%.

Ο τραπεζικός “ιός”

Καλά καλά δεν είχε βρει τον ρυθμό του το ΧΑ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, και σήμερα ήρθε η Alpha Bank να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς με την ανακοίνωση περί αυξήσεως κεφαλαίου. Επίσημα πλέον και η Alpha Bank μπαίνει στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, αναζητώντας το επόμενο χρονικό διάστημα κεφάλαια έως 800 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η φήμη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην αγορά και ένταση της μεταβλητότητας από το ξεκίνημα της ημέρας καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της αύξησης. Η διαχειριστική προτεραιότητα ήταν η διαφύλαξη του κεφαλαίου και ο περιορισμός της έκθεσης στον τραπεζικό κλάδο (ακόμα και από την πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς).

Η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές μετοχές, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν μερικούς μήνες. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακά μείωση του βαθμού συσχέτισης το αμέσως προσεχές διάστημα αρχικά των μη τραπεζικών μετοχών και σε δεύτερο χρόνο των άλλων τριών τραπεζών.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο σώμα το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι ταλαντωτές οδεύουν μετά από αρκετούς μήνες σε υποτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση. Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις 825 μονάδες ενώ η ανοδική τάση της αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις 785 μονάδες.

Στις ανακοινώσεις της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς, υπενθυμίζει επίσης ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε στα επίπεδα των 0,90 ευρώ με απώλειες 27,21%, ενώ ενδοσυνεδριακά ήταν κλειδωμένη αρκετές ώρες στο limit down, με την Πειραιώς να ακολουθεί με -5,70%, η Eurobank με -4,13% και η Εθνική με -3,65%. Και οι τρεις συστημικές τράπεζες βρέθηκαν ακόμη χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά, με το χαμηλό του κλαδικού να ήταν στο -16%, ήτοι τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Οι απώλειες στην Τέρνα Ενεργειακή έφτασαν το 2,46%, με τις Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, αν και πριν τη λήξη των παραγώγων στις 14:00 αρκετοί τίτλοι βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης “διασώθηκαν” οι Aegean με άνοδο 4,35%, ο Titan με κέρδη 2,53%, αλλά και οι,  Coca Cola, Motor Oil και ΔΕΗ με άνοδο άνω του 1%. Στο +0,23% και ο Σαράντη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας