Οι γιγάντιες ανατιμήσεις αερίου είναι αμερικάνικο παιχνίδι πώλησης του ακριβού LNG

984

Το αμερικανικό LNG “ανακουφίζει” την Ευρώπη – Πέφτουν φυσικό αέριο-ηλεκτρικό ρεύμα

Πτώση για τέταρτη συναπτή ημέρα καταγράφει τη Δευτέρα το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG) ανακουφίζουν μια εξαιρετικά “πιεσμένη” αγορά, ενώ οι traders ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τις προβλέψεις για ηπιότερο του αναμενομένου καιρό, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη Όμικρόν.

Το φυσικό αέριο είχε αγγίξει ιστορικά υψηλά της τάξης των 180 ευρώ η μεγαβατώρα την περασμένη Τρίτη, κυρίως λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ροής από πλευράς Ρωσίας. Πρόκειται για τιμή 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του περασμένου έτους. Σήμερα έφτασε να υποχωρεί περίπου στο ήμισυ του προ 6ημέρου υψηλού, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του εδώ και δύο μήνες, καθώς τα φορτία LNG που κατευθύνονται προς την Ευρώπη διευκολύνουν μια ήπειρο που έφτασε να δει βιομηχανίες να σταματούν την παραγωγή τους, ελλείψει ενεργειακών πόρων, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

“Καθώς εισερχόμαστε στις τελευταίες ημέρες του 2021, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύμπλεγμα δεν μοιάζει να ηρεμεί λόγω των εορτών, τονίζει η συμβουλευτική Timera Energy σε σημείωμά της. “Η βιομηχανική ζήτηση καλύπτεται με δυσκολία, με τους παραγωγούς μετάλλων και λιπασμάτων να έχουν αναγκαστεί να περικόψουν την δραστηριότητά τους”.

Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου υποχωρούσε σήμερα έως και κατά 19% στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, στη χαμηλότερη τιμή του από τις 6 Δεκεμβρίου, ενώ τελικά έκλεισε με πτώση 3,2%. Οι μειούμενες τιμές σπρώχνουν χαμηλότερα και τις αντίστοιχες του ρεύματος, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο να υποχωρεί έως και κατά 36%, στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η τιμή στη Γαλλία υποχώρησε κατά 28%.

Τα φορτία LNG κατευθύνονται προς την Ευρώπη καθώς οι ασιάτες πελάτες έχουν γεμάτες τις δεξαμενές τους και χρησιμοποιούν πλέον αποθέματα αντί να προχωρούν σε νέες παραγγελίες.

Οι προβλέψεις για ηπιότερο του αναμενομένου καιρό στην ηπειρωτική Ευρώπη θα μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για την επίδραση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Η Κίνα κατέγραψε το σαββατοκύριακο τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Ιανουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν διαφαίνεται άμεση λύση στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να μειώσουν και το βάρος στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος. Η ρωσική Gazprom δεν έκλεισε καθόλου χώρου για εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία για την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι ροές θα παραμείνουν εξαιρετικά περιορισμένες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας