Προτείνεται η ονομασία Δημοκρατία των Σκοπίων (πρώην Μακεδονία), δηλαδή Republic of Skopje (Former Macedonia). Άλλωστε η ονομασία «Τα Σκόπια, Σκοπιανό» χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Χώρα μας (Η συνωνυμία της Χώρας με την πρωτεύουσα υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό).
Ως γνωστόν η σημερινή συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προέκυψε, κατά την εποχή του Τίτο, από την αυθαίρετη καθιέρωση της ονομασίας «Μακεδονία» στην περιοχή των Σκοπίων εντός της τότε Γιουγκοσλαβίας, κατόπιν συναλλαγής του Τίτο με ξένα συμφέροντα (έχοντας αλυτρωτικές βλέψεις προς την Ελλάδα).
Για να ξεπεραστεί η δυσκολία αποδοχής αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, να δοθούν οικονομικά και αναπτυξιακά ανταλλάγματα (κίνητρα) επιπλέον της συναίνεσής μας στην ένταξη της Χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η σύνθετη ονομασία (με τον όρο Μακεδονία) κινδυνεύει να καταλήξει στην πράξη σε απάλειψη του επιθετικού προσδιορισμού και σε μη αποδεκτή αλυτρωτική ονομασία (Μακεδονία).
Εξάλλου μόνο τμήμα του Κράτους των Σκοπίων ονομαζόταν κάποτε Μακεδονία (μαζί με τμήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας). Επομένως το πολύ μόνο αυτό το τμήμα θα μπορούσε να φέρει πάλιν αυτό το όνομα. Άρα δεν δικαιολογείται απλή ή σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία για όλη την Χώρα. Άλλωστε η ονομασία της Χώρας χωρίς τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του όχι μόνον ανταποκρίνεται στο εθνικό πατριωτικό αίσθημα, αλλά δεν απαιτεί και ειδική «προστασία» από αλυτρωτικές βλέψεις.
Το Κράτος των Σκοπίων ονομάστηκε, και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσωρινά, με ενδιάμεση συμφωνία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δηλαδή Former Yugoslav(ian) Republic of Macedonia (FYROM). Επομένως δεν ευσταθεί η αναγνώρισή του από 140 κράτη ως Δημοκρατία της Μακεδονίας χωρίς τη συγκατάθεση της γειτονικής Ελλάδας, που έχει άμεσο ενδιαφέρον και επίπτωση από την τελική ονομασία, ενώ τα άλλα μη γειτονικά κράτη δεν ενδιαφέρονται άμεσα και δεν τους αφορά η ονομασία και τα παράγωγα του Κράτους των Σκοπίων.
Συμπερασματικώς η τελική απόφαση για την ονομασία και τα παράγωγα δεν εξαρτάται κατ’αρχήν από οποιονδήποτε διαμεσολαβητή αλλά από δίκαιη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, για ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία, με πιεστική υποστήριξη και κατοχύρωση από Διεθνείς Οργανισμούς για έγκριση και αποφυγή υπαναχωρήσεων των Σκοπίων.
*O Νεόφυτος Παπαδόπουλος είναι συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.