Σε μια ΕΕ ως γερμανική αυτοκρατορία υπό την κυριαρχία των πολυεθνικών ο στρατός θα χρησιμεύσει μόνο και μόνο ως κακόγουστο υποκατάστατο των χρεοκοπημένων αμερικάνικων ταγμάτων και ως άλλοθι για την γερμανική στρατιωτική επανεξόρμηση στον κόσμο.
Μία τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν και πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν ικανότητες στρατιωτικής επέμβασης για να αντιμετωπίσουν τις προσεχείς κρίσεις που παραμονεύουν στο Ιράκ και στο Σάχελ, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Αυτό που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν είναι τραγωδία. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι;”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό πρακτορείο) ο Ζοζέπ Μπορέλ.
“Συνάντησαν τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι τον Ιούλιο στην Τασκένδη. Ηταν δυσαρεστημένος. Μου είπε ότι χωρίς την αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, δεν μπορούσε να κρατήσει την χώρα και ότι έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην Καμπούλ”.
“Δεν είχε τον χρόνο να εφαρμόσει αυτήν την στρατηγική. Ο αφγανικός στρατός αρνήθηκε να πολεμήσει. Και ωστόσο δεν ήταν αφοπλισμένος. Πρέπει να σκεφτούμε ην ποσότητα των όπλων που αφέθηκαν στους ταλιμπάν. Αλλά, ο στρατός δεν είχε πια πίστη…Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
“Να ξυπνήσουμε την Ευρώπη”
Ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος, όπως το είπε ο Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων”, σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
“Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν”, είπε. Το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter.
“Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, την Τυνησία και την Λιβύη”, ανακοίνωσε ο Μπορέλ. “Οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σάχελ”, προέβλεψε.
“Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά την διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ηρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη”, κατέληξε.