ΜΕΤΑ: Εξελίξεις στο ΜΤΠΥ και παραίτηση του εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ

1028
ασφαλιστικό

Υποταγμένους στη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και στη νομιμοποίηση ακόμη και παράνομων ενεργειών, θέλει τους εκπροσώπους των εργαζομένων η κυβέρνησηαλλά δυστυχώς και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την τελευταία περίοδο στο Δ.Σ. του Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από το διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο αλλά και η θέση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) που υποχρέωσαν σε παραίτηση το Μάριο Κρητικό, στελέχος του ΜΕΤΑ και εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ταμείου, αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται για να περάσουν με κάθε τρόπο μνημονιακές επιλογές και να φιμωθεί κάθε αντίθετη φωνή.

Ο Μάριος Κρητικός ήταν μέχρι τώρα εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο ΜΤΠΥ. Η στάση που κράτησε στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΜΤΠΥ ήταν συνεπής με τις αρχές και τις θέσεις του συνδικαλιστικούκινήματος και των εργαζομένων που εκπροσωπούσε. Για τη στάση του αυτή, δεχόταν επιθέσεις από το διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο του ΜΤΠΥ αλλά πολλές φορές δυστυχώς και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του Ταμείου, ο οποίος λειτουργώντας στα πλαίσια του εργοδοτικού συνδικαλισμού ταυτιζόταν πλήρως με την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Όταν καταργήθηκε η κράτηση του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, υπέρ του Ταμείου, γεγονός που οδήγησε στην κατακρεούργηση του μερίσματος των ασφαλισμένων, και ο Μάριος Κρητικός ζήτησε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, η καταδίκη αυτή δεν πέρασε στο Δ.Σ. του ΜΤΠΥ. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων όχι μόνο δεν καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική, αλλά συναίνεσε  με την ψήφο του να  μην περάσει   η καταδίκη αυτή.
  2. Όταν το Δ.Σ του Ταμείου πρότεινε το 2016 μεγάλη περικοπή του μερίσματος (τελικά μειώθηκε 44,5% οριζόντια για όλους), μόνο ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ μειοψήφησε. Ακόμη και εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων), που συμμετέχει στο  ΔΣ του  ταμείου,  ψήφισε υπέρ της περικοπής.
  3. Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ συντάχθηκε με την καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) και της ΑΔΕΔΥ για την κλοπή ενός μερίσματος από τους συνταξιούχους-μερισματούχους του ταμείου το 2016, με αποτέλεσμα οι μερισματούχοι να λάβουν 11 μερίσματα το 2016,  και για το λόγο αυτό δέχθηκε επιθέσεις από τα άλλα μέλη του ΔΣ και ιδιαίτερα  από τον πρόεδρο.
  4. Ο Μάριος Κρητικός κατήγγειλε διαγωνισμούς για προμήθειες και  εργασίες από το Ταμείο και προκάλεσε την οργή (!) του προέδρου και του ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων. Ο διαγωνισμόςγια επισκευή της κεντρικής εισόδου του κτηρίου του ΜΤΠΥ στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5), κατακυρώθηκε με έκπτωση  0,033% (!), πανελλήνια πρωτιά. Το χειρότερο είναι ότι, μετά την εκτέλεση του έργου, η διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων κατέγραψε την κατασκευή ως αυθαίρετη και επέβαλε πρόστιμο (αυθαίρετης) ανέγερσης. Αλλά  γι’ αυτήν  την παρανομία  και για τη ζημιά  που υπέστη  το ταμείο, κανένας  από το Ταμείο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους μετόχους  και από  το Μάριο Κρητικό, γιατί  τόλμησε να καταγγείλει  τις  παρανομίες της   διοίκησης του ταμείου.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση, μέσω της υποκριτικής, αρχικά, υποστήριξης, του Μάριου Κρητικού βαραίνει πρώτιστα την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η οποία, αντί να καταγγείλει την πολιτική και τις παρανομίες, καθώς και τις επιθέσεις σε βάρος του εκπροσώπου της, δεν τον υπερασπίστηκε.

Αποκαλύπτει όμως σε μια κρίσιμη περίοδο για το συνδικαλιστικό κίνημα  τον αγώνα που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στα φαινόμενα συνδιαλλαγής και υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος και τη σημασία που έχει οι εκπρόσωποί τους σε διάφορα συνδικαλιστικά όργανα να μη γίνονται παράγοντες αλλά να λειτουργούν δημοκρατικά με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας