Μειώσεις των δημοσίων δαπανών για παιδεία και υγεία, αλλά και δραστικός περιορισμός των αντίμετρων που εξαγγέλλονταν παραπλανητικά από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει προσάρτημα που κατατέθηκε χθες, Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στην Κομισιόν.
Σε μια προσπάθεια να μην επιβληθεί μείωση των συντάξεων σε περίοδο προεκλογική και να εμφανιστεί ότι φροντίζει για την απασχόληση, η κυβέρνηση ψαλιδίζει τις δαπάνες σε μια σειρά άλλους τομείς, ενώ ομολογείται πως μεγάλο μέρος του εισοδήματος των συνταξιούχων θα επιστρέφεται μέσω φορολόγησης!
Σύμφωνα με το προσάρτημα που κατέθεσε στην Κομισιόν το υπουργείο Οικονομικών, οι δαπάνες για τον χώρο της εκπαίδευσης θα περιοριστούν στα 7,316 δισ. ευρώ το 2019 από 7,36 δισ. ευρώ το 2018 και θα διαμορφωθούν στο 3,8% του ΑΕΠ από 4% που ήταν το 2018. Οι δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν ως απόλυτο ποσό στα 9,118 δισ. ευρώ από 8,956 δισ. ευρώ, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα περιοριστούν στο 4,8% από 4,9%.
Όσο για τις δαπάνες απασχόλησης, θα ενισχυθούν στo 1,08 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ για το 2019 από 976 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ το 2018. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται, βέβαια, και η χρηματοδότηση επιχειρήσεων για προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λπ.
Συγκριτικά με τα όσα είχαν αναγραφεί και ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, δύο είναι οι βασικές αλλαγές:
Αυξήθηκε το κονδύλι για το επίδομα ενοικίου από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ. Ενώ στα αντίμετρα του μεσοπρόθεσμου το μέτρο έχει ενσωματωθεί με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει 600.000 νοικοκυριά, ο αριθμός των δικαιούχων περιορίζεται στους 200.000.
Μειώθηκε το κόστος του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για την εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή υπολογισμού των εισφορών για κύρια σύνταξη στο 13,33% από 20% που είναι σήμερα και της καταβολής των ελάχιστων εισφορών των 64,5 ευρώ για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Το σχετικό κονδύλι αναπροσαρμόστηκε από τα 229 εκατ. ευρώ στα 177 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, το κόστος από την παραμονή των συντάξεων στο ύψος τους διατηρείται στο 1,09% του ΑΕΠ (περίπου 2 δισ. ευρώ) επειδή λαμβάνεται υπ’ όψιν η θετική επίπτωση στα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα και την περιουσία. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα δηλώνουν οι συνταξιούχοι τόσο μεγαλύτερες είναι και οι εισπράξεις από φόρους!
Το «μικτό» κόστος του μέτρου εκτιμάται στο 1,56% του ΑΕΠ. Εξοικονόμηση της τάξεως του 0,75% εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων που δεν ενσωματώνονται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται, δεν θα προχωρήσει μέσα στο 2019 η επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα, η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη ειδικά για τους συνταξιούχους, η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών κ.λπ. Επίσης, δεν θα υλοποιηθεί η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί, κάτι που επίσης θα φέρει εξοικονόμηση της τάξεως του 0,16%.
Στα προτεινόμενα μέτρα έχει συμπεριληφθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% μέχρι το 2022, όπως και να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 10% επίσης μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το μέτρο αναμένεται να επιβαρύνει δημοσιονομικά τους προϋπολογισμούς του 2020 και μετά.