Μεγάλη νίκη του κινήματος η ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τη μεταβίβαση 2.329 μνημείων της χώρας στο «Υπερταμείο»
Η Λαϊκή Ενότητα εξαρχής πίεσε πολιτικά για την ακύρωση της ντροπιαστικής απόφασης
Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ανήκει στον λαό της
Μεγάλη νίκη της Λαϊκής Ενότητας, των Αρχαιολόγων, Δημάρχων και δημοτικών παρατάξεων που αντιστάθηκαν, κοινωνικών και συλλογικών φορέων που εξέφρασαν την αντίθεση τους, αποτελεί η ανάκληση από τον κ. Τσακαλώτο, της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταβίβαση 2.329 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπέρ – Ταμείο.
Η μεταβίβαση στο Υπερταμείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την αρχή συνάντησε την αντίσταση των Αρχαιολόγων, αλλά και της Λαϊκής Ενότητας, η οποία αποκάλυψε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κέρκυρα, Καλαμάτα κτλ.), με έρευνές της και συνεχείς ανακοινώσεις της, τα ακίνητα του δημοσίου που “έκρυβε” ο κ. Τσακαλώτος πίσω από τα “ανώνυμα” ΚΑΕΚ, απαιτώντας να ακυρωθούν όλες οι μεταβιβάσεις στο Υπερταμείο, και ο δημόσιος πλούτος να παραμείνει σ΄ αυτόν που του ανήκει, στο λαό, και όχι στους δανειστές. Το ζήτημα αυτό, έφερε επίσης με παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα 2.329 μνημεία, τα οποία θα παραδίδονταν στους δανειστές, ήταν η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Σπιναλόγκα και η Ροτόντα.
Φυσικά, επιχειρώντας να κρύψει όσο μπορεί την παράδοση του δημόσιου πλούτου στους δανειστές, και να αποτρέψει τις λαϊκές αντιστάσεις, η κυβέρνηση ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα με τα 2.329 μνημεία, που επιχείρησε να περάσει στο Υπέρ – Ταμείο, καθώς και τα άλλα ακίνητα του Δημοσίου.
Ο εμπαιγμός με απόλυτη την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου -και- στο θέμα των αρχαιοτήτων, αποτελεί μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της συνεχιζόμενης προσπάθειας ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και της υποχώρησης της κυβέρνησης σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ακόμα και στην εκχώρηση των πολιτιστικών μνημείων, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επιπλέον, η ανάκληση της απόφασης για τις αρχαιότητες, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις και την κοινωνική κατακραυγή, επιβεβαιώνει ότι ο λαός, με τους αγώνες του, μπορεί να ανατρέψει ακόμη και σήμερα, τα υπό υλοποίηση σχέδια για τη μεταμνημονιακή παραμονή του σε ένα περιβάλλον καταστροφής του παραγωγικού ιστού, φτώχειας και διαρκούς «κουρέματος» του βιοτικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού επιπέδου της κοινωνίας.
Η Λαϊκή Ενότητα διατρανώνει προς πάσα κατεύθυνση πως η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ανήκει στον λαό της, αποτελεί την ιστορία του, είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του. Καμία Κυβέρνηση και κανένα «Υπερταμείο» δεν έχει δικαίωμα να την ξεπουλήσει. Παράλληλα, δηλώνει πως θα συνεχίσει τους αγώνες της, για να ανακληθούν στο σύνολό τους, οι ΚΥΑ, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο χιλιάδες ακόμη ακίνητα του Δημοσίου.