Μήνυμα του Μανώλη Γλέζου στο 5ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας

1753
γλέζου

Το 5ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας, χαιρέτισε ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και ιστορική φυσιογνωμία της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος. Τον γραπτό χαιρετισμό του διάβασε ο Κώστας Ήσυχος.

Απευθυνόμενος «προς την πολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τους λαούς και τους Έλληνες τη Κριμαίας», ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ότι το 5ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας «πραγματοποιείται εν μέσω ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου ψυχρού πολέμου που φέρνει όλους του λαούς της γης όλο και πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο».

Όπως σημείωσε, «τα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν που έφεραν στην εξουσία στην κυβέρνηση του Κιέβου ακροδεξιές και νεοναζιστικές πολιτικές εθνοκάθαρσης σε βάρος των Ρωσόφωνων, ρωσικών, μειονοτικών πληθυσμών, μεταξύ τους και Έλληνες, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους λαούς αυτούς με έντονες τις παραδόσεις της διατήρησης των πολιτισμικών, θρησκευτικών, γλωσσικών τους ιδιαιτεροτήτων από το να αναζητήσουν μέσω ενός δημοκρατικού και μαζικού σε προσέλευση δημοψήφισμα την ένταξη της Κριμαίας στην Ομοσπονδιακή Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί μια σημαντική μορφή για τους Ρώσους, καθότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον μνημόνευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή την επέτειο 190 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. «Θυμόμαστε πάντα το κατόρθωμα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από την Ακρόπολη…», είχε πει μεταξύ άλλων ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο συνεχιζόμενος οικονομικός, διπλωματικός πόλεμος σε βάρος της Κριμαίας και των λαών της βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, σειρά άλλων διεθνών συνθηκών, ως πολιτικές του ΝΑΤΟ και της αμερικανοκρατίας που ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου». Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών της Κριμαίας, όπως των λαών της Παλαιστίνης, της Υεμένης, της Βενεζουέλας αποδεικνύουν την απόλυτη περιφρόνηση του δικαιώματος όλων αυτών των λαών αλλά και του δικού μου λαού, του ελληνικού, να ορίσουμε, να αποφασίσουμε το δικό μας μέλλον στα χέρια μας.

Αγαπητοί φίλοι, οι αντιφασιστικοί αγώνες του χθες αφήνουν μια βαριά παρακαταθήκη και κληρονομιά στις νέες γενιές.

Κρατήστε ψηλά την σημαία της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πραγματικής δημοκρατίας, αυτή την δημοκρατία που εμείς κληρονομήσαμε από την κλασική και αρχαία Ελλάδα, αυτή η Ελλάδα που παραμένει ζωντανή σήμερα στην Κριμαία!», επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας διεξήχθη από την Πέμπτη έως το Σάββατο, με τη συμμετοχή 4.500 ανθρώπων από περίπου 100 διαφορετικές χώρες.

Την ίδια στιγμή, το «παρών» έδωσαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 59 χωρών. Από την Ελλάδα παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη. Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε η ομιλία του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη, με θέμα τις πολιτικές και νομικές απαντήσεις στις κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας και της Ρωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας