Μέρκος: Διαθεσιμότητες από… την πόρτα – Πλήρης ρευστοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην ΑΑΔΕ (βίντεο)

2634
μέρκος

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, Δημήτρη Μέρκο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων Δημήτρης Μέρκος αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σύστημα «αξιολόγησης» που προβλέπεται στην «Ανεξάρτητη» Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- βάζει από την πόρτα τις διαθεσιμότητες ξανά στο Δημόσιο. Αναλυτικότερα:

Ο ιδρυτικός νόμος της «Ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μεταξύ άλλων, προβλέπει και τη ρευστοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο των εφοριακών. «Πρόκειται για ένα πείραμα που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, στην Ελλάδα ή διεθνώς, και βεβαίως η επιτυχία αυτού του πειράματος είναι βέβαιον ότι θα εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Ο ιδρυτικός νόμος προβλέπει με σαφήνεια ότι η εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα είναι… περιορισμένης ευθύνης στην ΑΑΔΕ. Όπου οι προβλέψεις του νόμου αυτού έρχονται σε αντίθεση με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα υπερισχύει ο νόμος της ΑΑΔΕ», σημειώνει ο Δ. Μέρκος

Για την ΑΑΔΕ, ο ιδρυτικός νόμος «προβλέπει δικό της σύστημα “αξιολόγησης”, το οποίο το καθορίζει ο διοικητής της Αρχής, με έγκριση από το Συμβούλιο Διοίκησης, με κριτήρια και αποτελέσμα που θα έχει αυτή η “αξιολόγηση” τα οποία επίσης τα καθορίζει ο διοικητής. Και μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ότι το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις φορολογικές υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να “αξιολογηθεί”. Και όσοι δεν περάσουν αυτού του είδους την “αξιολόγηση” τίθενται αυτόματα στη διάθεση του υπουργείο Εσωτερικών. Επανέρχεται, δηλαδή, μέσω της ΑΑΔΕ, από την πόρτα η διαθεσιμότητα», υπογραμμίζει.

«Μητσοτακική» επιχειρηματολογία

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογηθεί ότι κάποιοι θα βρεθούν στη διαθεσιμότητα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών & Κυκλάδων «είναι ακριβώς η ίδια η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν πάνε στη δουλειά τους, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πειθαρχικά κτλ. Εμείς καλούμε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ εάν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές να εφαρμόσει το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Και εμείς δε διαφωνούμε σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι -εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις- οι ίδιοι τις καλύπτουν προκειμένου να τις επικαλούνται όταν θέλουν να εφαρμόσουν τέτοια συστήματα».

«Ανεξάρτητη» Αρχή στα χαρτιά…

Οι όλες πρωτοβουλίες, νομοθετικές και άλλες, προς την κατεύθυνση της «Ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν ως στόχο τον απόλυτο έλεγχο των εσόδων του κράτους από τους δανειστές, όπως έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), υπογραμμίζει ο Δ. Μέρκος και προσθέτει: «Ο ιδρυτικός νόμος για την ΑΑΔΕ, που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αποτελεί τη χειρότερη μετεξέλιξη της τέως ΓΓΔΕ, και προβλέπει τη διοίκηση αυτής της Αρχής από ένα Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο συμμετέχουν δύο μέλη της Κομισιόν, αλλά και ένας “εμπειρογνώμονας”, ο οποίος -με προκλητικό τρόπο λένε πως δεν έχει δικαίωμα ψήφου- πρέπει να δώσει και τη σύμφωνη γνώμη του για οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ. Είναι αυτός που χαράσσει τη… φορολογική γραμμή κτλ.».

«Για εμάς», επισημαίνει, «η επαναφορά των δημόσιων εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών είναι ζήτημα αιχμής. Και πιστεύουμε ότι γύρω από αυτό πρέπει να συνταχθούν και άλλες δυνάμεις, που υπερβαίνουν τα στενά συνδικαλιστικά όρια του κλάδου».

  • Ακούστε αναλυτικότερα στο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» που ακολουθεί τι αναφέρει αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών & Κυκλάδων Δημήτρης Μέρκος. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 03-06-17.


*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας