Μέγα σκάνδαλο FolliFollie. Μαύρες τρύπες 1,3 δισ. Απάτη οι δήθεν έλεγχοι

2119
folli

Ως μέγα αναδεικνύεται το σκάνδαλο της Folli Follie με μαύρες τρύπες της τάξης, τουλάχιστον, των 1,3 δισ.

Το μέγα αυτό σκάνδαλο έχει τεράστιες προεκτάσεις και οι αποκαλύψεις γύρω από την αδίστακτη απάτη είναι μόλις στην αρχή και θα έχουν μεγάλη συνέχεια.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι έλεγχοι των μεγάλων εταιρειών είναι διάτρητοι και για τα μάτια του κόσμου, ενώ τα ελεγκτικά όργανα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως τις αρχές του Χρηματιστηρίου και τις ελεγκτικές εταιρείες είναι στημένα, συχνά στο “κόλπο” αποτελώντας το φύλλο συκής για γενικευμένες καταστάσεις απάτης και καταλήστευσης.

Οι περίφημες αγορές είναι οι ίδιες οι πηγές του κακού, τα εκτροφεία σκανδάλων, μίζας και εξαπάτησης.

Οι υπεύθυνοι που έφαγαν τα χρήματα μικρομετόχων, μικροομολογιούχων και τραπεζικά χαμένα δάνεια οφείλουν να κάτσουν στο σκαμνί και να υποστούν παραδειγματική τιμωρία, ενώ μεγάλες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων που συναλλάσσονται με το αζημίωτο με τις μεγάλες εταιρείες και διατηρούν ένα διάτρητο και διαβρωμένο ελεγκτικό πλαίσιο.

Τους χειρότερους φόβους της αγοράς για την έκταση της “μαύρης τρύπας” της Folli Follie Group ήλθε να επιβεβαιώσει η προκαταρκτική έκθεση της Alvarez & Marsal (Α&Μ)επί των δραστηριοτήτων στην Ασία (APAC), συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η “τρύπα” 1 δισ. δολαρίων σε επίπεδο τζίρου και 290 εκατ. ευρώ στα τραπεζικά διαθέσιμα για το 2017 των εταιρειών του ομίλου της FFG στην Ασία, από την περιοχή δηλαδή που προβάλλονταν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου ως η κινητήριος δύναμη του ομίλου, καίτοι αφορά σε προκαταρκτικά στοιχεία της Α&Μ, δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για το μέγεθος της επί σειράς ετών πλάνης. Παράλληλα, δημιουργεί εύλογα πλέον ερωτήματα για τον πιθανό ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής ή μη της Fosunπου για πολλά χρόνια αποτελούσε τον στρατηγικό συνεργάτη της FFG στην Ασία, εκεί όπου θεωρητικά λειτουργούσαν πάνω από 300 σημεία πώλησης, εξαιρουμένης της Ασίας.

Τα ευρήματα της Α&Μ στα οικονομικά μεγέθη της FF για τις εταιρείες της στην Ασία που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν σοκ, αφού εκτός από τα μηδαμινά τραπεζικά διαθέσιμα, μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296,771 εκατ. δολάρια που εμφάνισε στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, τα έσοδα της εταιρείας στην Ασία είναι στο μόλις 1/10 αυτών που είχε ανακοινώσει η Folli Follie, δηλαδή 116,847  εκατ. δολάρια, από 1,112 δισ. δολάρια που ανέφερε η εταιρεία.

Μόνον η αρχή

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία των ελέγχων που πραγματοποιούνται, είναι μόνο η αρχή, αφού η έκθεση της A&M κατατέθηκε στην εποπτεύουσα αρχή με την επισήμανση ότι το περιεχόμενό της περιέχει στοιχεία μη οριστικά που υπόκεινται στον οριστικό έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, ενώ εκκρεμεί και η παράδοση της εγκληματολογικής (forensic) έκθεσης. “Ουδείς γνωρίζει τι άλλους λαγούς θα βγάλει το συγκεκριμένο ‘καπέλο’”, ελέχθη χαρακτηριστικά από συνομιλητές του Capital.gr, συμπληρώνοντας πως η πραγματική αποτίμηση του ομίλου μπορεί να είναι ενδεχομένως ακόμη και μικρότερη των 400 εκατ. δολαρίων που είναι ο δανεισμός της μέσω των ομολογιακών δανείων που έχει συνάψει.

Το πόσο δυσάρεστη είναι η εικόνα του ομίλου θα φανεί σύντομα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι. Αρκετοί πάντως εκτιμούν, ότι η FFG, εάν καταφέρει να επιβιώσει από αυτή την κατάσταση, οι δραστηριότητές της θα περιοριστούν σε πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς, κυρίως στην Ελλάδα και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και το brand της εταιρείας λόγω των κατακλυσμιαίων γεγονότων που εξελίσσονται από τον περασμένο Μάιο, όταν δημοσιοποιήθηκε το περιβόητο report του QCM, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης στην αγορά η τοποθέτηση του ιδρυτή και απερχόμενου προέδρου της εταιρείας, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος περιοριζόμενος απλά να δηλώσει πως “δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου”, εξέφρασε την “απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με την συνδρομή των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου”. Στον CEO δηλαδή, όπως λένε στην αγορά, που είτε γνώριζε (άρα συνυπεύθυνος), είτε όχι (άρα εύπιστος) για τα επί σειρά ετών στοιχεία-μαϊμού της Ασίας, παραμένει στο τιμόνι του ομίλου.

Το παρασκήνιο με τη Rothschild

Τυπικά, το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie εργάζεται για τη λειτουργική και χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, και την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η αντικατάσταση διοικητικών συμβουλίων και διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας (σ.σ. στέλεχος από τη Deloitte έχει αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στο Χονγκ Κόνγκ), αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της FFG, πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή αλλά και άσκηση όλων των ενδεδειγμένων δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου.

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται πλέον από όλες σχεδόν της πλευρές πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τους βασικούς μετόχους και προς το πρόσωπο του CEO, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, εναντίον του οποίου διατυπώνονται μομφές περί μη τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στους συμβούλους που ο ίδιος προσέλαβε.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η απόφαση της διοίκησης Κουτσολιούτσου να αιτηθεί την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους συμβούλους της εταιρείας και συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην απόφαση να αποχωρήσουν.

Η παραίτηση της Rothschild δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά κρίσιμο κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους της FFG. Και αυτό από τη στιγμή που ομάδα ομολογιούχων έχει προσλάβει μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες διεθνώς, την Latham & Watkins, για την εκπροσώπησή τους στη μάχη των διεκδικήσεων που έχει ξεκινήσει. Και αυτό ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποκαλύπτεται πως οι μετοχές της Dufry που κατείχε η FFG υπόκειται σε συμβατικούς περιορισμούς…

Πλέον η FFG βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την ανεύρεση νέου χρηματοοικονομικού συμβούλου. Επί του παρόντος, η Deloitte συνεχίζει το έργο της κατάρτισης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων ρευστότητας και της ανάπτυξης επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης. Τα αποτελέσματα αυτού του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τελειώνει το ρευστό

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Folli Follie στερεύει από ρευστότητα και αναζητά νέα χρηματοδότηση για το επόμενο διάστημα. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε επισήμως χθες, έχει προσεγγίσει και βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με πιθανούς φορείς νέας χρηματοδότησης για το επόμενο διάστημα και σε προκαταρκτικό κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές της, για να διερευνήσουν άλλα μέσα βελτίωσης της ρευστότητας της και να συζητήσουν τους πιθανούς όρους μιας λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ομίλου.

Οι εξελίξεις αυτές σαφέστατα προσδίδουν νέα διάσταση στην εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, τόσο στο σκέλος των ευθυνών της εταιρείας. όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο εισαγγελέας αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση Folli Follie, την οποία χρηματιστηριακοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας