Λαγκάρντ: Μεγαλύτερη ευελιξία σε αγορά εργασίας και πτωχεύσεις στην Ελλάδα

1459
λαγκάρντ

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και την πτωχευτική διαδικασία έκανε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο του Μονάχου. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και τη διευκόλυνση της επιπλέον κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης του ΔΝΤ για τη χώρα μας, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις… αναγκαίες “μεταρρυθμίσεις” που πρέπει να γίνουν σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως είπε. Ανάμεσα σε αυτές τις “μεταρρυθμίσεις” περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία.

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι “σε πολλές χώρες στον νότο της ευρωζώνης η ανεργία είναι πολύ υψηλή, ειδικά για τους νέους” και έκανε εδική μνεία στην Ελλάδα, λέγοντας ότι “στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%, αλλά για τους νέους το ποσοστό ξεπερνά το 30%”. “Συγκρίνετέ το με τις βόρειες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου η συνολική ανεργία είναι χαμηλότερη από 4% και η ανεργία των νέων λιγότερο από 7%”, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Και συνέστησε μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, αντιμετωπίζουν “περιττές δυσκολίες στις προσλήψεις και τις απολύσεις”. Αναφερόμενη, προφανώς, στα δικαιώματα των εργαζομένων και στα όποια μέτρα προστασίας τους από απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά την πτωχευτική διαδικασία, ανέφερε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν καθώς απαιτείται 9πλάσιος χρόνος σε σύγκριση με την Ιρλανδία. “Ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση του καθεστώτος αφερεγγυότητας θα βοηθήσει στην αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” συμπλήρωσε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει τα κράτη-μέλη της στην υλοποίηση των παραπάνω “μεταρρυθμίσεων”, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας