Κυβερνητικός αντιπερισπασμός με επίσπευση της εξόδου της χώρας στην ληστεία των αγορών

2144
εξόδου

Η κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να ενισχύσει το νέο καύχημα του “Success Story” επισπεύδει, σχεδόν αιφνιδιαστικά την έξοδο για δανεισμό στις αγορές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα δανεισθεί με υπέρογκο, στην πραγματικότητα ληστρικό επιτόκιο και θα περάσει σε διπλή κηδεμονία και επιτροπεία τόσο από τους θεσμούς, όσο τώρα και από τις αγορέςπου θα ζητούν, περίπου, το ίδιο σκληρά, με τιμωρία σε διαφορετική περίπτωση την ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη των επιτοκίων, τη συμμόρφωση της χώρας στην σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, στην λιτότητα και την περαιτέρω απορρύθμιση των ήδη διαλυμένων εργασιακών σχέσεων.
Βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση. Απευθύνεται σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019, καθώς και σε νέους επενδυτές. Οι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, και στόχος αποτελεί επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95%. Η εκκαθάριση τοποθετείται στην 1η Αυγούστου. Η Ελλάδα επιχειρεί την έξοδο στις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας.
Όλες οι απαιτούμενες διεργασίες θα διεκπεραιωθούν από τις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs,Citigroup, Deutsche Bank και HSBC.
Η έκδοση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς και εξαρτάται από το «ρολάρισμα» της προηγούμενης δημοπρασίας.
Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου. Το αντληθέν ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών απευθύνεται τόσο σε νέους επενδυτές, όσο και σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων, έχει οριστεί στο 102,6% της ονομαστικής αξίας του κάθε ομολόγου.
Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση ενός επιτοκίου χαμηλότερου της έκδοσης του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Ληστρικός δανεισμός

Έγκυροι οικονομικοί κύκλοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται υπό άμεση μνημονιακή επιτήρηση, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2018 με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και στο διάστημα αυτό μπορεί να δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο 1,2%, καταφεύγει βεβιασμένα σε δανεισμό από τις αγορές με επιτόκιο που μπορεί να πέσει κάτω από το 4,95% αλλά θα είναι έτσι κι αλλιώς πανύψηλο και θα κοστίσει «ο κούκος αηδόνι» για τον ελληνικό λαό, σε όφελος των «κορακιών», ενώ θα χρυσοπληρωθούν ταυτόχρονα και οι τράπεζες – ανάδοχοι της έκδοσης.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αυτήν την περίοδο, λόγω της υπερπροσφοράς κεφαλαίων, τα επιτόκια δανεισμού διεθνώς έχουν καταρρεύσει και οι αγορές θεωρούν ανέλπιστο «κελεπούρι» την ελληνική έξοδο με επιτόκια αρκετά πάνω από 4%, τα οποία θεωρούν, περίπου, μυθικά και όλοι θα τρέξουν να δανείσουν, αγνοώντας άπληστα βάσιμες αιτιάσεις για το ρίσκο!
Την ίδια ώρα οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν την ενθάρρυνση που ασκεί το ευρωπαϊκό και ειδικά το γερμανικό κατεστημένο για να βγει, σχεδόν άρον-άρον, η Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό.
Η ενθάρρυνση αυτή έχει την εξήγησή της.
Η Γερμανία και τα κράτη δανειστές του ESM θέλουν να βγει γρήγορα-γρήγορα η Ελλάδα στις αγορές για να επιβεβαιώσουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση χρέους, για την οποία βρίσκονται υπό πίεση και ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώνει μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, βγαίνοντας στις αγορές, στέλνει στην πράξη στα αζήτητα την οποιανδήποτε ελάφρυνση του χρέους (!), την ώρα που αυτό κρίνεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο» ακόμα και από το ΔΝΤ και θα έπρεπε να διαγραφεί.

Μια νέα πολιτική δανεισμού

Για την Ελλάδα είναι εντελώς ασύμφορη η πολιτική δανεισμού από τους «Θεσμούς», γιατί αυτός ο δανεισμός έχει ως συνέπεια να συνδέεται με μνημόνια και την μνημονιακή υποδούλωση της χώρας.
Ασύμφορος, όμως, είναι και ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές και μάλιστα ο εξωτερικός δανεισμός, ο οποίος προκαλεί έντονη εξάρτηση και συνδέεται με «άτυπες» υπαγορεύσεις  πολιτικής και εξίσου σκληρή επιτήρηση.
Το ελληνικό Δημόσιο, αντίθετα, πρέπει να είναι πολύ φειδωλό γενικώς στον δανεισμό. Ο δανεισμός αυτός, όταν γίνεται, πρέπει να τελεί υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, πρέπει να ικανοποιεί μετρήσιμες και σαφώς προσδιορισμένες αναπτυξιακές, παραγωγικές, επενδυτικές και κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες και, τέλος, επειδή μιλάμε για την Ελλάδα του εθνικού νομίσματος, αυτός ο απόλυτα αναγκαίος δανεισμός πρέπει να γίνεται με προνομιακό επιτόκιο από την υπό εθνικό έλεγχο Κεντρική Τράπεζα και από την εθνική αποταμίευση των Ελλήνων πολιτών, με αγορά κρατικών εγγυημένων ομολόγων.
Μόνο σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις, με ειδική αιτιολογία, υπό αυστηρό έλεγχο και αυξημένη εξουσιοδότηση θα μπορεί να πραγματοποιείται εξωτερικός δανεισμός της χώρας, ο οποίος δεν θα μπορεί να ξεπεράσει συνολικά ένα μικρό ύψος και ένα μικρό ποσοστό του συνολικού χρέους.
Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα αναλυτικότερα.

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε

Παν. Λαφαζάνης: Ληστεία για τον ελληνικό λαό η βεβιασμένη έξοδος της χώρας στις αγορές

Η κυβέρνηση «θάβει» ακόμα και την πιο ανώδυνη και ανεπαρκή «ελάφρυνση» χρέους

Όλα τα κερδοσκοπικά κέντρα πανηγυρίζουν από την βεβιασμένη έξοδο της χώρας στις αγορές, την οποία η κυβέρνηση άρον-άρον προωθεί για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει το μύθευμα του νέου «success story».
Η έξοδος, υπό τις σημερινές μάλιστα συνθήκες και τους δεδομένους όρους, της χώρας στις αγορές αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ληστεία του ελληνικού λαού, ο οποίος μαζί με τα συγκριτικά πανύψηλα επιτόκια θα χρυσοπληρώσει και τις ξένες τράπεζες-αναδόχους.
Η κυβέρνηση με την βεβιασμένη, κάτω από δυσμενείς όρους έξοδο στις αγορές, στέλνει στην πράξη, υπό τα χειροκροτήματα του γερμανικού και ευρωενωσιακού κατεστημένου, το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός θα μπορεί να αποπληρώνει με τις δικές του δυνάμεις το υποτιθέμενο χρέος της χώρας και επομένως στέλνει, ταυτόχρονα, στα αζήτητα οποιαδήποτε ελάφρυνσή του, όσο και υποτυπώδης και ανεπαρκής και αν είναι.
Η χώρα χρειάζεται ανατροπή, διαγραφή του χρέους, ακύρωση των μνημονίων, εθνικό νόμισμα και μια άλλη πολιτική δανεισμού, μακριά από την αποικιοκρατία της τρόικας και την τυραννία των κερδοσκοπικών αγορών, ιδιαίτερα του εξωτερικού.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας