Κομισιόν υπέρ «τήρησης του ισπανικού συντάγματος» για να πνίξει τη δημοκρατία στην Καταλονία

1499
Κομισιόν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος της Κομισιόν για την Έρευνα και την Επιστήμη Κάρλος Μοέδας ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης «τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», το οποίο Σύνταγμα έχουν κουρελιάσει στην Ελλάδα και όχι μόνο, μετά την κατάθεση από Καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.
«Πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο Πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.
Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Καταλονία: Πρόταση στο τοπικό κοινοβούλιο για άμεση κήρυξη ανεξαρτησίας

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανίακαι να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.
Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP, που διαθέτουν μαζί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ισπανία: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γερουσίας για την Καταλονία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ισπανικής Γερουσίας, στη διάρκεια της οποίας το σώμα θα αποφασίσει εάν θα επικυρωθούν τα μέτρα που ζητεί η κυβέρνηση για να θέσει, κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 155 του Συντάγματος, υπό τον έλεγχό της την Καταλονία και να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση που προωθεί την ανεξαρτησία.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 (ώρα Ελλάδος) και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται δεδομένο, καθώς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία για να εγκρίνει την εφαρμογή του Άρθρου 155.
Ποια είναι τα μέτρα του Άρθρου 155
Ειδικότερα, τα μέτρα που προβλέπονται βάσει της εφαρμογής του Άρθρου 155 περιλαμβάνουν τα εξής:
Καταλανική κυβέρνηση
Πρώτα απ’ όλα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η καταλανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλ. του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών). Ένας από αυτούς, ο μετριοπαθής σύμβουλος Επιχειρηματικότητας Σάντι Βίλα παραιτήθηκε χθες βράδυ, μετά το διάγγελμα του Πουτζντεμόν που αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, ένα μέτρο που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση.
Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλωνία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για τον έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο η εξουσία θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Ραχόι.
Επίσης, ο ίδιος ζητεί από τη Γερουσία να του δώσει την εξουσία να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές «εντός έξι μηνών από την απόφαση της Γερουσίας»–μία εξουσία που διαθέτει ο Καταλανός πρόεδρος.
Ο Ραχόι ζητεί ακόμη από τη Γερουσία να του δώσει τη δυνατότητα να διορίζει, απολύει και να αντικαθιστά τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την καταλανική Τζενεραλιτάτ.
Τοπική αστυνομία
Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που μέχρι σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.
Οικονομία
Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει σε ισχύ.
Στην παρούσα περίσταση, η κυβέρνηση ζητεί να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης
Ο Ραχόι ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλονίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά τον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».
Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων της TV3 έχουν καταγγείλει τις οδηγίες της διοίκησης που ουσιαστικά καλύπτουν μονομερώς την πλευρά της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά τους, οι συνάδελφοί τους των εθνικών δικτύων έχουν κι εκείνοι καταγγείλει την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην κάλυψη των ειδήσεων, ιδίως σε εκείνες που αφορούν την καταλανική κρίση. Επίσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον επερχόμενο έλεγχο των μέσων στην Καταλονία.
Το Κοινοβούλιο
Η κυβέρνηση αξιώνει επίσης να τεθεί υπό τον έλεγχό της η λειτουργία του καταλανικού Κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν μία σχετική πλειοψηφία 72 εδρών στις 135.
Χάρις στην πλειοψηφία τούτη, το Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 6 Σεπτεμβρίου τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Ραχόι ζητεί να του δωθούν οι εξουσίες ώστε να συστήσει μία «αρχή», η οποία εντός 30 ημερών θα αξιολογήσει και θα ελέγξει ότι κανένα από τα νομοσχέδια, ή καμία άλλη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία δεν θα αντίκειται στα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο της Καταλονίας.
Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτζντεμόν, το Κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του, ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας