Κλιμάκωση έντασης: Τουρκικά υποβρύχια και αμερικανικά πολεμικά πλοία δίπλα στο Barbaros

1679
Πορθητής
Την Πέμπτη επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό έντασης και «θερμού επεισοδίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ακολουθούν τη γραμμή του κρατικού πρακτορείου Ανατολού και να κάνουν λόγο για παρενόχληση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός.

Σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχωρά η τουρκική πλευρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που βρίσκεται το Barbaros τέσσερα πλοία και δύο υποβρύχια.

Όπως αναφέρει το militaire.gr,  «αυτή τη στιγμή η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το Barbaros τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια! Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα  οι Τούρκοι έχουν κάθε λόγο να είναι νευρικοί καθώς δεν έχουν ξεχάσει την υπόθεση του Μουαβενέτ, του αντιτορπιλικού τους που είχε κατά λάθος πληγεί από αμερικανικό πύραυλο στο Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 90΄.

Επικοινωνιακά παιχνίδια από την Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό έντασης και «θερμού επεισοδίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ακολουθούν τη γραμμή του κρατικού πρακτορείου Ανατολού και να κάνουν λόγο για παρενόχληση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε την είδηση άμεσα, σημειώνοντας ότι ναι μεν επεισόδιο δεν υπήρξε, ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας και με την παρουσία της φρεγάτας έχει στόχο να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Λευκωσία από την πλευρά της έκανε λόγω μέσω διπλωματικών πηγών για«επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Η Τουρκία σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Hellas Journal εκτιμάται ότι έχει στόχο την επέκταση του Casus Belli από το Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο διότι έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από τις συνεργασίες-συμμαχίες της Κύπρου και της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο καθώς επίσης και να γκριζάρει μια ακόμη περιοχή μετά τα Ίμια. Όμως οι ίδιες πηγές λένε ότι πλέον τα ίδια λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν σε καμία των περιπτώσεων.

Χριστοδουλίδης: Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση στο εσωτερικό μέτωπο, ώστε να  μην επιχειρείται «γκριζοποίηση»  με προσεγγίσεις ή με δηλώσεις της δικής μας ΑΟΖ.

Μάλιστα διερωτήθηκε ποια εταιρεία- κολοσσός θα επένδυε στην περιοχή, εάν υπήρχε η παραμικρή νομική αμφιβολία.

Όπως ανέφερε ο λόγος ο οποίος πρέπει να προκαλεί προβληματισμό είναι η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας και είναι συνειδητή, να δημιουργηθεί τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο μια εικόνα αντιπαράθεσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε, ότι θα  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα αμφισβήτησης, ότι κάτι πηγαίνει στραβά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας