Μια νέα ιδιωτικοποίηση με τα λεφτά των φορολογουμένων, μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ που θα αποκτήσει μεν μειοψηφικό πακέτο, αλλά θα έχει αυξημένη επιρροή στη διοίκηση, ετοιμάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, έχει ετήσια έσοδα που προκαθορίζονται με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με την κυβέρνηση να υπόσχεται στον επενδυτή λαγούς με πετραχήλια!
Προβλέπεται, για παράδειγμα, πως ο ΔΕΔΔΗΕ -συνεπώς και ο επενδυτής που θα αποκτήσει το μειοψηφικό πακέτο- εξασφαλίζει σταθερή ετήσια απόδοση κεφαλαίου 6,7%-7%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από τις αποδόσεις αντίστοιχων εταιριών στην Ευρώπη! Επιπλέον, αντί να ζητηθεί από τον επενδυτή να «βάλει πλάτη», δηλαδή κεφάλαια, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των απαρχαιωμένων ρολογιών καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση θέλει να διατεθούν 850.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης! Με το συγκεκριμένο ποσό θα καλυφθεί το επενδυτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση 7.500.000 «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης μέσα στην επόμενη εξαετία.
Το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2025, που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις ημέρες, προβλέπει μεταξύ άλλων αναβάθμιση του δικτύου και ανάπτυξη των παγίων (εξοπλισμός και συστήματα εποπτείας και ελέγχου δικτύων, αυτοματισμοί & τηλεχειρισμοί, επέκταση τηλεμέτρησης κ.ά.). Αυτοί οι δύο τομείς υπολογίζεται ότι θα απορροφήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 1,8 δισ. ευρώ έως το 2025.
Ενίσχυση δικτύου
Προβλέπονται, επίσης, επενδύσεις για την ενίσχυση και αντικατάσταση του δικτύου, με στόχο την ποιότητα της ενέργειας και την αξιοπιστία του συστήματος, καθώς και επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα, κέντρα τηλεεξυπηρέτησης, συστήματα διαχείρισης πληροφοριών, κ.λπ.
Το σχέδιο για τους «έξυπνους» μετρητές ξεκίνησε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια και προέβλεπε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρολογιών, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει κάτι ουσιαστικό. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη δικτύου μετρητών είχε προβλεφθεί με νόμο το 2011 και προέβλεπε τη σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) με αντίστοιχα ευφυή συστήματα μέτρησης. Με γνωμοδότηση της ΡΑΕ έναν χρόνο αργότερα, εγκρίθηκε η υλοποίηση πιλοτικής εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών σε καταναλωτές χαμηλής τάσης, η οποία ακυρώθηκε λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έπειτα από τρία χρόνια. Τώρα η ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλει να προικίσει τον ΔΕΔΔΗΕ για να προσελκύσει ιδιώτες, που ψάχνουν σίγουρες και καλές αποδόσεις, με τα λεφτά των καταναλωτών και των φορολογουμένων.