Η Τουρκία θρασύτατα ζητάει και ρέστα: “To Τσεσμέ ξεκίνησε νόμιμες εργασίες”

527
To “Τσεσμέ” ξεκίνησε τις “ νόμιμες” εργασίες

“Nα μην κάνουμε έρευνες ούτε στην Πελοπόννησο” ζητάει η Άγκυρα η οποία με μια θρασύτατη ανακοίνωση γνωστοποίησε πριν λίγο πως το “Τσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του” τις οποίες και θεωρεί “νόμιμες” στην “καρδιά” του Αιγαίου.

Οπως αναφέραμε στο πρωινό μας άρθρο, η κυβέρνηση εντελώς εξαφανισμένη “σφυρίζει” αδιάφορα διχοτομώντας το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό.

Tαυτόχρονα, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο!

Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν:

«Τo Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο! Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976!.

“Mην κάνετε υποθαλάσσιες έρευνες στην Πελοπόννησο

Η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα «το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων.

Ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν.

Παράλληλα στοχεύουν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τονίζουν:

«Η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου (ημερομηνία διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου ( Κεραυνός-21) με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων.

Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η Ικαρία, ο Άγιος Ευστράτιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη και η Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την ένταση.

Ζητάει και τα ρέστα η Άγκυρα

Παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διαβουλευτικών επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα, ως απάντηση στην εποικοδομητική στάση που τηρούμε από την αρχή, είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση, τις ενέργειες και τα λόγια που κλιμακώνουν την ένταση και να καταβάλει προσπάθειες για μία λύση μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνομιλιών.

Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι εμείς προβαίνουμε σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Παρακολουθούμε μετά λύπης και εκπλήξεως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, των διαβουλευτικών επαφών μεταξύ των χωρών μας, αυτές τις δημόσιες δηλώσεις που κάνει η Ελλάδα με σκοπό να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα.

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σαφή ένδειξη της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν θέλει τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου.

Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες πηγές, το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ διεξάγει υδρογραφικές επιστημονικές και τεχνικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, ενώ τονίζεται ότι οι έρευνες, οι οποίες δεν διεξάγονται στο βυθό, πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976.

Η τουρκική Navtex ταυτίζεται με την Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν
Η τουρκική Navtex ταυτίζεται με την Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας