Η κυβέρνηση εξευτελίζει τη χώρα με γραπτές δηλώσεις και αβέβαιη ανταπόκριση

2432
κυβέρνηση

Παρά την εξευτελιστική επιστολή – φάντασμα που αποστέλλει μέχρι το πρωί της Πέμπτης (22/12) η κυβέρνηση με γραπτές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αποφυγή ”μονομερώνενεργειών, το Euro Working Group (EWG) δεν δίνει, προς το παρόν, το πράσινο φως για να ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, μέτρα που όπως έχουμε αναλύσει δεν συνιστούν ούτε καν ασπιρίνες για το ελληνικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση διασύρει και ταπεινώνει τη χώρα, αναδεικνύοντας αναντίρρητα ότι αυτός ο ιστορικός τόπος έχει καταντήσει υπό τη μνημονιακή κηδεμονία σε κάτι χειρότερο από αποικία.
Η… νέα απαίτηση Στέφεν (Σόιμπλε) στο EWG για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, υποκρύπτει την ανησυχία για το ενδεχόμενο αρνητικής επέμβασης του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους.
Ήδη, ο κ. Τόμσεν με ανάρτησή του στο μπλογκ του ΔΝΤ,  επανέρχεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ επιμένοντας για επιπλέον μέτρα σαν συνάρτηση στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητάει η ευρωζώνη  για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση από τη χθεσινή συνάντηση του EWG με αφορμή το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, φαίνεται πως θα έχει συνέχεια, ακόμα και αν κριθεί ικανοποιητική η διευκρινιστική  επιστολή – δέσμευση από τον κ. Τσακαλώτο.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας χθες αργά το βράδυ τη συζήτηση που έγινε στο EWG, αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση έχει πλέον γίνει περισσότερο “σύνθετη” από ότι αρχικά είχε σχεδιασθεί όσο αφορά την δρομολόγηση της διαδικασίας σταδιακής ελάφρυνσης του χρέους τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή “η εμφανώς παράτυπη απαίτηση του γερμανού εκπροσώπου στο EWG κ. Τόμας Στέφεν για σύνδεση της ολοκλήρωσης της Β αξιολόγησης με την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επιβεβαιώνει εκείνους που υποστήριζαν πως το Βερολίνο σε κάθε περίπτωση θα καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων…”.
Όπως είναι γνωστό η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων η οποία αφορά κυρίως στην διαδικασία υποκατάστασης (σταδιακά) των κυμαινόμενων επιτοκίων δανεισμού από τον ESM και τον EFSF με σταθερά (χαμηλά) επιτόκια για τις επόμενες τέσσερις – πέντε δεκαετίες, έχει εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της Α αξιολόγησης. Αυτή ως γνωστόν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς από τον Σεπτέμβριο.
Η διαδικασία αυτή είναι …σύνθετη και η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα συναντά ο ESM στις αγορές σε κάθε πράξη υλοποίησης της.
Ο προβληματισμός του Βερολίνου και ειδικά του κ. Σόιμπλε είναι το κατά πόσο η ενεργοποίηση των πράξεων αυτών στην αγορά θα γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες ή θα βρεθεί σε δυσκολία αν ο ΔΝΤ προχωρήσει σε δημόσια παρουσίαση της αναμενόμενης έκθεσης του στην οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων ελάφρυνσης του.
Σε μία τέτοια περίπτωση τα μέτρα από τον ESM θα …αναμετρηθούν στην αγορά με την αρνητική έκθεση του ΔΝΤ λειτουργώντας αρνητικά στην υποδοχή των πράξεων που θα μεταλλάσσουν τα κυμαινόμενα σε σταθερά επιτόκια.
Οι “συνέπειες” θα αποτυπωθούν πέραν των άλλων και στο ύψος των σταθερών επιτοκίων για τα οποία μεσοσταθμικά των περασμένο Μάιο είχε υπολογισθεί ότι θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν στα όρια του 1,4% – 1,5%  μεσομακροπρόθεσμα.
Παράγοντας απόλυτα εξοικειωμένος με τις σχετικές διαδικασίες είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές ημέρες σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, ότι “ακόμα και η 13η σύνταξη να μην υπήρχε κάποιο άλλο εμπόδιο θα μπορούσε να εφευρεθεί για να ανασταλεί η δρομολόγηση των μέτρων από τον ESM…”
Βέβαια στον ESM υπάρχουν και τα αντίστροφα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές αλλάζουν ραγδαία και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την “τύχη” των μέτρων άμεσης παρέμβασης στο ελληνικό χρέος…
Σε κάθε περίπτωση η αβεβαιότητα φαίνεται να έχει διαχυθεί στις σχετικές διαδικασίες γεγονός που επιδεινώνει έτσι κι αλλιώς το άσχημο από μερικές χώρες της Ευρωζώνης κλίμα για την Αθήνα.
Η Κομισιόν  επιχειρεί αναμφίβολα να επισπεύσει τις διαδικασίες με την υποστήριξη Γαλλίας και (σε ένα βαθμό) της Ιταλίας, αλλά κατά πως φαίνεται στο ΔΣ του ESM (όπως και στο EWG) βαραίνει η γνώμη του Βερολίνου και της Ολλανδίας παρά την αριθμητικά μειονεκτική τους θέση.
Σε κάθε περίπτωση σε λιγότερο από 8 ώρες το EWG θα πρέπει να έχει βρει την φόρμουλα για το πως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το ελληνικό χρέος μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πέραν των δηλώσεων/δεσμεύσεων της Αθήνας ότι ...δεν θα ξαναπροβεί σε “μονομερείς” ενέργειες όπως αυτές με το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το οποίο πέραν των άλλων θα βελτιώσει με πολύ καθαρό τρόπο και την δημοσιονομική εικόνα του 2016 ενισχύοντας ισόποσα την ισχνή ιδιωτική και δημόσια καταναλωτική δαπάνη…

1 σχόλιο

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ,ΑΝΑΠΑΥΣΗ!!! ΤΑ ΣΟΙΜΠΛΕΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΓΚΑΝΣΤΕΡ!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας